Egy 51 és egy 28 éves férfiről szólt a nap

2015.03.26. 19:25 Módosítva: 2015.03.26. 20:08

149 EMBERT RÁNTOTT MAGÁVAL A HALÁLBA A GERMANWINGS MÁSODPILÓTÁJA

Az indítékairól egyelőre semmit sem tudni, de a kedden hegynek csapódott Airbus fekete dobozából kinyert adatok alapján biztosnak látszik, hogy a 28 éves  másodpilóta kizárta társát a fülkéből, és szándékosan vezette egy hegyoldalnak a gépet. Az utasok az utolsó pillanatokban kezdtek kiabálni.

Andreas-GL TINIMA20150326 0225 20
Fotó: Facebook

TARSOLY CSABA SZIJJÁRTÓTÓL VÁRTA A MENTŐÖVET, MAJD KAPITULÁLT, AZTÁN ELŐÁLLÍTOTTÁK

A bajba jutott Quaestor-csoport feje vállalja a felelősséget a történtekért, és már csak a családját szeretné megkímélni – erről szól a napokban Szijjártó Péternek írt második levele. Első levelében még próbálta menteni a menthetőt, és akciótervet javasolt a külügyminiszternek, arra azonban Orbán Viktor nemet mondott. Az esti órákban megjelentek hírek szerint a Quaestor-botrány miatt csütörtökön három embert előállított a rendőrség, egyikük Tarsoly Csaba.

NÉGY GYALOGOST GÁZOLTAK EL A BUDAPESTI BELVÁROSBAN, A JÁRDÁN

Durva baleset történt csütörtökön a késő délutáni órákban a Deák tér közelében. Egy volvós a járdára hajtva négy gyalogost ütött el, az első hírek szerint kettő állapota is súlyos. A szemtanúk szerint a gázoló el akart futni a helyszínről, de elfogták.

A QUAESTOR-ÜGY AKTIVÁLTA ORBÁN ÉLETÖSZTÖNÉT

Lázár János tagadja, hogy a miniszterelnök bennfentes információk alapján rendelte volna el a minisztériumok pénzének kivételét a brókercégektől. A józan ész alapján döntött, és szerinte a keményen dolgozó kisemberek is dönthettek volna ugyanígy.

ELJÁRÁST INDÍTOTT AZ EU A MAGYAR FÖLDTÖRVÉNY MIATT

Kötelezettségszegési eljárást indított csütörtökön Magyarország ellen az Európai Bizottság a földtörvény tulajdonszerzési korlátozásai miat. Brüsszel a magyar mellett a bolgár, a litván és a szlovák földtörvényt is kifogásolja. A tagállamoknak két hónapjuk van, hogy válaszoljanak. Az Európai Bizottság szerint a tavaly május 1-jén hatályba lépett földtörvény egyes rendelkezései nem összeegyeztethetőek a letelepedési szabadsággal és a tőke szabad áramlásával, ezért júniusban párbeszéd kezdődött a kormány képviselőivel, akiknek azonban nem sikerült teljesen eloszlatniuk a brüsszeli aggályokat.

ELKÖLTÖZIK MAGYARORSZÁGRÓL A TESCO VEZETÉSE 

A jövőben a magyar, cseh, lengyel és szlovák Tescok egységes vezetés alá kerülnek. A kiskereskedelmi óriáscég Tesco Európa néven új üzleti egységet hozott létre, ez alá kerül a közép-európai régió irányítása. A változás célja az, hogy a Tesco megerősítse és hatékonyabbá tegye európai működését. A Tesco Europe vezérigazgatója David Morris lesz, aki 4 évet töltött Magyarországon korábban, így a Tesco sajtóosztálya szerint ismeri a vásárlói szokásokat és a magyar piacot. Az új szervezetben a különböző területekért felelős igazgatók székhelye a négy ország között oszlik majd meg, az új működési modell kialakítása jelenleg is folyamatban van.

A NASA ERŐSEN VISSZAVETT ASZTEROIDAVONTATÓ TERVEIBŐL

A NASA módosította aszteroida-eltérítő küldetését: az Asteroid Redirect Mission (ARM) az eredeti elképzelés szerint abból állt volna, hogy elfognak egy egész aszteroidát, elvontatják, és Holdkörüli pályára állítják. A tervről korábban szakértők azt nyilatkozták, hogy értelmetlen, mert nagyon drága és nem is hatékony. Most az űrügynökség újragondolta a missziót:  a Hold körüli pálya marad, de csak egy sziklát hoznak el az aszteroidról. 2020-ban indul majd egy legénység nélküli űrszonda, 2022-ben megérkezik a kiszemelt égitesthez.

NYÁRON MÁR REPÜLHETNEK A FACEBOOK-DRÓNOK

A Facebook szerdán tartotta a fejlesztői konferenciáját, amelyen rengeteg újdonságot jelentettek be. A legambíciózusabb ezek közül a drónokkal biztosított internetelérés, ami új fázisba ért. A tesztrepülések már nyáron kezdődnek, de arra még éveket kell várni, hogy kereskedelmi forgalomba kerüljenek a drónok. A tervek szerint a teljes drónflotta ezerdarabos lesz majd, bár ez nagyban függ a szabályozás alakulásától is. Az Aquila kódnevű drónok nem lesznek nehezebbek egy kisebb autónál, viszont a szárnyfesztávolságuk nagyjából akkora lesz, mint egy Boeing 767-esé. Napenergiával fognak működni, így egy felszállással akár három hónapon át fogják tudni folyamatosan 18-27 ezer méteres távolságba sugározni lézerrel az internetet.

LECSERÉLI AZ FTC A ZÖLD SAST

Többé már nem az a sas lesz a ferencvárosi futballcsapat kabalaállata, amely eddig, hanem egy újat készítenek. Az FTC szerint modernebb, barátságosabb, szerethetőbb alakban tér vissza nemsokára. A kirúgott sas miatt sokan szomorkodnak.