Tájékozottnak szeretne tűnni barátai előtt, de nem az? Segítünk!

2015.06.23. 19:23

A VILÁG MÁSODIK NYERESÉGES OLIMPIÁJÁT RENDEZHETI BUDAPEST

Ehhez persze kell még pár apró dolog, például hogy Magyarország mások mellett Párizs elől elhalássza a 2024-es játékok rendezési jogát. De két dolog máris biztos: a fővárosi közgyűlés ma rábólintott az olimpiára, és egy pont ma megjelent hatástanulmány szerint az ország mintegy 2200 milliárd forintot nyerhet a dolgon.

FELFÜGGESZTJÜK A MENEKÜLTEK VISSZAFOGADÁSÁT

Magyarország egyoldalúan felfüggeszti a Dublin III. rendelet alkalmazását, azaz nem fogadjuk vissza a Nyugat-Európából hozzánk visszaküldött menekülteket. A Belügyminisztérium közleménye szerint Magyarországnak nincs kapacitása több menekült fogadására. A Die Presse szerint a magyar lépés láncreakciót indíthat el, várhatóan Olaszország is hasonló döntést hoz.

MAGYARORSZÁG NEM SZILÁRD DEMOKRÁCIA

Visszaminősítette Magyarországot a washingtoni Freedom House, Bulgáriával, Romániával, Szerbiával, Horvátországgal és Montenegróval kerültünk egy csoportba. Az Igazságügyi Minisztérium eléggé kiakadt a jelentésen.

MEGHALT JAMES HORNER

Oscar-díjas zeneszerző, többek között neki köszönhetjük a Titanic, a Rettenthetetlen és a Kommandó zenéit is, de ez csak egy nagyon szűk merítés a bőséges életműből. Horner magángépe a kaliforniai Santa Barbara mellett zuhant le magyar idő szerint kedd reggel. A zeneszerző halálát személyi asszisztense, Sylvia Patrycja jelentette be a sajtónak. Horner egymotoros, S-312 Tucano MK1 típusú gépén rajta kívül senki más nem tartózkodott. 61 éves volt.

TAYLOR SWIFT ÚGY HÚZZA LE A FOTÓSOKAT, AHOGY AZ APPLE HÚZNÁ LE A ZENÉSZEKET

Taylor Swift azon derpegett, hogy az Apple Music nevű új zeneszolgáltatás az ingyenes kipróbálás idején nem fizetne a zenészeknek, bezzeg a zenéjük az kellene nekik, kikelt az Apple ellen, a cég meghátrált, bejelentette, hogy fizetni fog, erre jött egy fotós, és belerondított a képbe, mert elmondta, hogy Swift koncertjein csak olyan képek készülhetnek, amiket mind el kell küldeni az énekesnő menedzsmentjének. Tehát ugyanazért panaszkodik az Apple-nél, amit a fotósoktól ő megkövetel.

ÖT KILOMÉTERES HEGYET TALÁLTAK EGY TÖRPEBOLYGÓN

Újabb fotók érkeztek a Ceres nevű törpebolygót felderítő, Dawn nevű NASA-szondától. Ez az a törpebolygó, amelynek felszínén titokzatos fénylő foltok vannak – ezúttal azonban más érdekességet találtak a szakemberek: egy nagyjából 5 kilométer magas hegyre bukkantak az égitest déli sarka környékén. Ez elég szokatlan formáció egy törpebolygótól.

1
Fotó: NASA JPL

MEGSZAVAZTÁK A BRÓKERTÖRVÉNYT 

Kedden megszavazta a brókertörvényt a parlament, ami két hete még nem ment át. Azóta, ahogy már korábban például a földvagyonos törvénnyel, kiszedték a javaslatból a sarkalatos, vagyis kétharmadot igénylő részeket, így pedig simán átment a pénzügyi szolgáltatók felügyeletének szigorítása. A szektor több és szigorúbb vizsgálatra számíthat, a Beva pedig összeolvad az OBA-val, a kártérítsi plafon pedig 100 ezer euróra nő.

TÖRTÉNELMI MÉLYPONTRA CSÖKKENTETTE AZ MNB AZ ALAPKAMATOT

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 15 bázisponttal újabb történelmi mélypontra, 1,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi ülésén. A változtatás szerdától él. 

GÖRÖGORSZÁG EGYELŐRE AZ EURÓZÓNÁBAN MARAD 

Most már szinte biztos, hogy a görögök  egy kis időre megint megmenekülhetnek . Az EU-tárgyalások alapján úgy tűnik, hogy a görög kormány egyrészt  több olyan dologban is enged , amire eddig nem volt hajlandó, de az uniós intézmények is belemehetnek egy hitelátcsoportosításba. Utóbbi politikailag kényes lehet, ha ugyanis a görögöknek engednek a hitelezők, akkor más jobban eladósodott ország is ezt követelhetik.