Újra ugat 3,5 millió Magyar Vizsla

Adóügyekről egy árva szó sincs a 3,5 millió példányban készülő Magyar Vizsla második számában, Gyurcsány Ferenc és Kóka János drága órái, és öltönye viszont annál többször előkerül. A kefeboltot vezető kiadó Horváth Éva szerint az újság arra kiváncsi, a politikusok hova teszik a pénzt. Fideszes politikusok azért nem szerepelnek benne, mert a párt nincs kormányon.

"Mi a mindenkori kormányt ellenőrizzük, mondja meg, mit tehetnénk, ha most éppen ez a kormány van hatalmon" - magyarázta az Indexnek Horváth Éva, hogy miért a "luxusbaloldal", Gyurcsány Ferenc és Kóka János vagyona a fő csapásirány a nyolcoldalas színes Magyar Vizsla címen megjelenő ingyenes újságban. A lapot az Adózók Érdekvédelmi Szövetsége (AÉSZ) adja ki, amelynek Horváth a vezetője.

Fideszes szálak

A kefebolt tulajdonos több szálon köthető egyébként a nagyobbik ellenzéki párthoz:az Orbán Viktor által életre hivatott polgári körök közül egy igen radikálisnak, a Friss Levegőt Polgári Körnek a vezetője. Az asszony egy ideig a Fidesz választókerületi elnöke is volt, a szervezet első rendezvényén pedig Orbán Viktor is felszólalt. Ráadásul a lap azonos nevű weboldalát Rogán Antal közeli munkatársa regisztráltatta, aki többek között a Fidesz ifjúsági szervezetének, a Fidelitasnak az oldalát regisztrálta, valamint Rogán megbízásából elhappolta az europaterv.hu-t a Medgyessy-kormány elől.

Horváth Éva a lap piszkozatával a kefeboltban

Az október közepén kiadott első szám után a héten újabb kiadás kerül 3,5 millió postaládába. A fővárosban rengeteg plakát harangozta be a második számot, amelyet egyedi szerződés alapján a Magyar Posta terjeszt majd országszerte.

A Fidesszel hagyományosan jó gazdasági kapcsolatokat ápoló és a párt plakátjainak helyet biztosító Mahir Cityposter hirdetési felületein megjelenő Vizsla-plakátokon a miniszterelnök és a gazdasági miniszter címlapon szereplő montázsa látható "akiknek semmi sem drága" képaláírással.

Adományokból finanszírozzák

"Tanultunk a nagyoktól, ezért az egyesület is titkosított 50 évre minden információt az újságról" - válaszol a lap költségeit firtató kérdésre Horváth Éva. A belvárosi kefeboltot üzemeltető üzletasszony homályban hagyja, hogy miből jött össze a becslések szerint akár százmilliós előállítási és kézbesítési díj. A barátai által kefekirálynőnek szólított egyesületvezető állítása szerint adományokból, az adományozók viszont azt kérték, hogy ne kerüljön nyilvánosságra a nevük.


A Magyar Vizsla plakátja Budapesten

Az adózók védelmét felvállaló egyesület lapjában a kormánytagok öltönyeiről, autóiról óráiról szóló írások több oldalt töltenek meg, de egyetlen cikk sem foglalkozik az adószabályok változásával. Horváth Éva ezt azzal indokolta, hogy az egyesület célja jelenleg nem a szakkérdések feszegetése.

A tagtoborzás után reformálnának adórendszert

A Magyar Vizsla kiadója szerint most az a feladatuk, hogy a politikusokat kontrollálják, hova kerül az adófizetők pénze. "Még egy évig tagokat gyűjtünk, az újság célja pedig az, hogy felhívjuk magunkra a figyelmet" - mondta Horváth Éva. "Ha elegen leszünk, akkor az egyesület megkerülhetetlen lesz" és előveheti saját adóterveit.

Horvát Éva szerint ugyanis nem elég, hogy a kormány csökkentette az áfát, szerinte az egész adórendszert el kellene törölni és helyébe egy olyat tenni, amely a családot állítja a középpontba. Az AÉSZ konkrét elképzeléseivel az adórendszerről csak egy év múlva szeretne előállni.

Burány Sándor Pitbullnak keresztelné át a Vizslát
A szocialisták parlamenti frakcióvezető-helyettese kedden arra szólította fel a Fideszt és annak elnökét, hogy fejezze be a szerinte képmutató politizálást, és vállalja nyíltan a véleményét ahelyett, hogy "egy nem létező civil szervezet" mögé rejtőzve folytat negatív kampányt a Magyar Vizsla című kiadvánnyal. Burány Sándor utalt arra, hogy a Magyar Vizslát reklámozó hirdetések azokon a felületeken jelentek meg, amelyeken korábban a Fidesz változást szorgalmazó plakátjai voltak. A politikus szerint találóbb volna a Pitbull elnevezés, és hangoztatta, az MSZP nyíltan fogja elmondani véleményét a Fideszről. (Forrás: MTI)