Saját szociális csomagot terjesztene elő a Fidesz

2003.01.06. 17:18
Az egyházakra vonatkozó rész nélkül nyújtaná be a múlt év végén elfogadott, de az államfő által nem ellenjegyzett szociális törvénycsomagot a Fidesz. Az ellenzéki párt szerint a jogszabály pontatlanul fogalmaz több helyen. A kormányoldal már korábban jelezte: változatlan formában kívánja tárgyalni az előterjesztést.
A Fidesz-frakció a szociális törvénycsomag kapcsán - kompromisszumos megoldásként - kész a parlament elé terjeszteni saját javaslatát, amelyben nem szerepel a nemrég elfogadott jogszabály egyházakra vonatkozó része. Surján László és Harrach Péter fideszes képviselők hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elhangzott, helytelenítik, hogy a köztársasági elnök visszautasítása után a kormány változatlan formában kívánja újra benyújtani a parlamentnek a szociális törvények módosítását.

Szándékos pontatlanság?

Mint ismert, Mádl Ferenc köztársasági elnök december végén megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló jogszabályt, mivel a bevezetendő szabályozás megítélése szerint hátrányosan érintheti azokat az állampolgárokat, akik a szociális alapellátásokat egyházi intézményben kívánják igénybe venni. Harrach Péter rendkívül pontatlannak nevezte azt a rendelkezést, amely szerint az egyházi szociális intézmények működtetéséhez szükséges anyagi támogatás az önkormányzatokkal történő megállapodás alapján, vagy anélkül igényelhető. Mint mondta, ez a megfogalmazás nem ad elegendő garanciát arra, hogy például a kormány ne sértse meg a Magyar Köztársaság és az Apostoli Szentszék közötti megállapodást. Surján László szerint jogos az egyházak félelme, hogy a törvénymódosítás megfogalmazásai szándékosan pontatlanok, és megindul az egyházi intézményeknek a múlt század 40-es éveiben egyszer már végrehajtott fokozatos felszámolása, vagy ellehetetlenítése.

Közvetívői felajánlás

"Amennyiben a merevség oka csupán az, hogy a kormányoldal nem érezte át az egyházi kifogások mögött a korábbi keserves tapasztalatok alapján meghúzódó félelmeket, felajánljuk közvetítői szerepünket a kölcsönösen elfogadható megoldás érdekében" - fogalmazott a politikus. Leszögezte: mindenképpen szeretnék előmozdítani, hogy a törvénymódosítás vitáktól nem terhelt rendelkezései minél hamarabb hatályba lépjenek. Elhangzott: támogatják azt az elképzelést, hogy a szolgáltatások kifizetésére - a hatálybalépés időpontjától függetlenül - 2003. január 1-jei kezdettel kerüljön sor.

Az MSZP szerint nem szerencsés

Az MSZP frakcióvezetője szerint ha a törvényből elhagynák az egyházakat és társadalmi szervezeteket érintő passzust, akkor "ezzel azt az 5200 embert büntetnénk és fosztanánk meg az önkormányzati többlettámogatás lehetoségétol, akik ma az egyházaktól kapják a szociális alapellátást". Az MSZP-s politikus Harrach Péter és Surján László indítványát nem szerencsés, de jó szándékú javaslatnak nevezte, mert "szemlátomást őket is bántja, hogy a törvény által kedvezményezett egymillió ember csak később jut a többlettámogatásokhoz".