Vizsgálódnak a tárgyalásra járó kendernövény ügyében

2006.01.10. 22:48
A bíróság és a rendőrség is vizsgálódik, hogyan kerülhetett a kábítószernek minősülő cserepes vadkender Juhász Péter önfeljelentő kenderaktivista hétfői tárgyalására.

A magyar büntetőtörvény-könyv (btk.) szerint a drogliberalizációért küzdő Kendermag egyesület alelnöke ugyanis bűncselekményt követett el, amikor "csekély mennyiségű kábítószert saját használatára termesztett és tartott magánál" (btk. 282/a).

#alt#
A növény

A bíróság kedden közölte, vizsgálja, hogyan került a tárgyalóterembe egy nagy cserép vadkender, ugyanezt teszi a rendőrség is: a híradófelvételek segítségével próbálja kideríteni, történt-e bűncselekmény, és indítson-e eljárást.

"Az őr megkérdezte, a virágokon kívül van-e más is a zacskóban, aztán szó nélkül beengedett" - számolt be kedden a bírósági megjelenésének procedúrájáról Juhász Péter, aki a tárgyalás előtt azt gondolta, a növényt már nem fogja tudni hazavinni.

Magának termeli

Juhász a tárgyaláson elmondta, hogy az önfeljelentésében említett füvet a tárgyalásra is magával hozott bokorról vágta le, és nem érzi, hogy tettével veszélyessé vált volna a társadalomra.

A Kendermag Egyesület 2005 tavaszán hirdette meg a Polgári Engedelmességi Mozgalmat, Juhász Péter az elsők között jelentette fel magát a rendőrségen, hogy füvet szívott. Példáját több mint húszan követték, eljárás azonban mindössze ellene és két társa ellen indult.

Juhászt a bíróság hétfőn hetvenezer forint pénzbírságra büntette, ami ellen fellebeztek. Bővebben >>