Kormányzati nagyágyúkkal venne revansot az MSZP Somogyban

2006.01.19. 14:06
Dávid Ibolya decemberi kijelentése ellenére, mégsem a "helyi erős ember", Gyenesei István indul az MDF jelöltjeként. A terepen jól mozgó miniszter ellen a Fidesz nem állított nagyágyút, Szita Károly szóba sem jött, Mátrai Márta listára került. A megyében 2002-ben megkapaszkodott a Fidesz, az MSZP új erőket vet be.

Bár a szocialisták 2002-ben a Somogy megyei listán döntetlent értek el a jobboldallal szemben, az MSZP-nek a 6 egyéni választókerületből csupán egyet sikerült megcsípnie. 2006-ban a párt 3, országosan is ismert jelöltjére számít, miközben a Fidesz helyzetét nehezíti, hogy az MDF-es Herényi Károly külön indul, Lamperth Mónika biztos ellenszerét pedig aligha találták meg a jobbára ismeretlen Heintz Tamás személyében.

Somogyvár polgármestere indul Herényi ellen

A Fidesz és szövetségeseinek egyéni jelöltjei nem okoznak meglepetést: Szabó József Andor (Kaposvár környéke, 2. vk.), a siófoki Gruber Attila (3. vk.), az MDF-ből kiugrott nemzeti fórumos Szászfalvi László, és a KDNP-s Kuzma László 2002-ben már bizonyítottak, ezért indulhatnak újra.

Új jelöltre Herényi Károly (Balatonboglár, Fonyód, 4. vk.) körzetében, és Kaposváron (1. vk.) volt szüksége az ellenzéki pártnak. Herényi ellen a somogyvári polgármestert, Móring József Attilát indítja a Fidesz, aki 2002 decemberében úgy lett országgyűlési képviselő, hogy a listáról bejutott Szita Károly, Kaposvár polgármestere lemondott mandátumáról.

Megjósolhatatlan, mennyire erős az MDF második embere a 4-es választókerületben, mindenesetre 2002-ben, kormánypárti jelöltként 46 százalékot gyűjtött össze az első fordulóban, majdnem tíz százalékponttal ráverve az akkortájt csak a megyei közgyűlésből ismert jelenlegi turisztikai miniszterre, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egyik királycsinálójának mondott somogyi szocialistára, Kolber Istvánra.

Lamperth jól mozog terepen

Az MSZP területi listájáról az is kiderül, ki az a 3 jelölt, akiben nagy a bizalom: az 1998-ban, és 2002-ben is meglepetésszerű győzelmet arató Lamperth Mónikát félthetik a legkevésbé, utána Kolber, majd Suchman következik.

A belügyminiszter 2002-ben képes volt győzni Szita Károllyal szemben, holott a kaposvári városvezető Kósa Lajos mellett a legsikeresebb fideszes polgármesternek számított. Lamperth erősségének tartják, hogy jól mozog terepen, keresztül-kasul bejárja választókerületét, ahol szót is tud érteni a választókkal.

Éppen ez a tulajdonsága hiányzik a fideszes Mátrai Mártának, a párt megyei elnökének. Információink szerint nagy vita volt, hogy kit indítanak Lamperth ellen. Szita Károly a 2005-ben kipattant ügynökbotrány, és a 2002-es vereség után háttérbe szorult a pártban, Mátrai Mártát pedig egyszer már legyőzte Lamperth, így ő a megyei listára kerül föl.

Hogy így alakult, abban része volt a somogyi Fidesz belső megosztottságának, állították kaposvári forrásaink. Az egyik oldalon Szita és Mátrai, a másikon Szabó József Andor feszülnek egymásnak, ennek eredményeképpen lett Heintz Tamás Lamperth kihívója, az idejét inkább Budapesten töltő Mátrai Márta a megyei listára került.

Természetgyógyász-ellenőr versenyez Lamperthtel

A nyugati és kínai módszerekkel gyógyító háziorvos, a somogyi természetgyógyász-ellenőr és kaposvári alpolgármester Heintz ismerői szerint annyira konzervatív, hogy még a Fideszen belül is inkább a jobboldali belső ellenzék szerepét tölti be. A 168 óra cikke szerint ő volt az, aki a város képviselőtestületi ülésén meg akarta akadályozni, hogy a budapesti Nemzeti Színházban a megye egy cigánydarabbal mutassa be magát.

Kolber István 2006-ban szülőfaluja, Orci választókerületében próbálkozhat Szabó József Andor legyőzésével. Esélye van, hiszen a 2002-ben ejtőernyősként induló Pásztohy Andrásnak sem kellett volna sok a győzelemhez Szabó ellen. Az agrárminiszteri államtitkár Pásztohy információink szerint nehezen ment bele félreállításába, helyette Zala megyében, Lentiben próbálkozhat.

Nagy visszatérőnek számít Suchman Tamás, a Horn-kormány privatizációs, majd ipari minisztere. A jelenleg Miniszterelnöki Hivatal államtitkári és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szervezetének (Mazsihisz) alelnöki posztját betöltő Suchman 1994-ben ugyan győzött a marcali kerületben (5. vk.), de 1998-ban attól a Szászfalvi Lászlótól kapott ki, akit 2006-ban kéne legyőznie. Vereségében szerepet játszhattak a minisztériumát érintő privatizációs botrányok, ettől idén nem kell tartania.

MDF: Valami volt, de nem jött össze

Az MDF egy esélyes jelölttel, Herényi Károllyal indul Somogyban, holott Dávid Ibolya az Indexnek december végén adott interjújában még egy igazi helyi nagyágyút, Gyenesei Istvánt jelentette be saját jelöltként. Gyenesei, aki valaha még MSZMP-s tanácselnök is volt, már a negyedik ciklusban koptatja a megyei közgyűlés elnöki székét.

Gyenesei elnöke annak a Somogyért Egyesület nevű civil szervezetnek, ami a helyi közigazgatásban a harmadik entitást jelenti az MSZP és a Fidesz mellett. 2002-ben a Centrum Párt szövetségeseként próbálkoztak, de a koalíció hamar felborult, mindenesetre Gyenesei ismertségére jellemző, hogy a Centrum országos átlagának többszörösével 20 százalék fölött teljesített Kaposváron, ahol 2006-ban is elindul.

Mint az Indexnek elmondta, valóban voltak tárgyalások az MDF-fel, de közös jelöltet végül nem állítottak, a Somogyért önállóan indul a választásokon. A rövid időre fellángolt együttműködés végül csak arra korlátozódik, hogy Dávid Ibolyáék nem állítanak ellene jelöltet. Az MDF frakcióvezetője, Herényi Károly még azt is cáfolta az Indexnek, hogy egyáltalán megállapodást kötöttek a Somogyérttel.