A munkahelyteremtést kérték számon Gyurcsányon

2006.01.30. 15:34
A fideszes Varga Mihály és az MDF-es Herényi Károly a munkahelyteremtést kérte számon az évet értékelő kormányfőn, Kuncze szerint pedig fontosabb a "megcsináltuk"-nál az, hogy az adófizetők pénzét jól használták-e fel.

A parlamenti frakciók 8-8 percben reagáltak Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 66 perces hétfői évértékelő beszédére.

Varga Mihály: új munkahelyekre várt

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke felszólalása elején közölte, egy témát, a munka témáját emelte ki a Gyurcsány beszédéből, bár - mint fogalmazott - ez csak "egy csepp a tengerben", amivel lehet foglalkozni.

"A munka valóban érték legyen" - hangzott Varga tételmondata. Az Orbán-kormány pénzügyminisztere szerint ezért olyan adórendszer kell, ami nem bünteti a munkát, azaz csökkenteni kell a kis- és középvállalkozásokra nehezedő adóterheket, ezzel teremtve új munkahelyeket.

Varga emlékeztetett arra, hogy az MSZP 2002-ben 400 ezer új munkahelyet ígért, miközben 2005-ben 399 ezer álláskereső van az országban, és 350 ezren alkalmi munkákból élnek. A politikus a KSH adataiból kiemelte, hogy a munkanélküliségi ráta 7,3 százalék, és amióta Gyurcsány a kormányfő, 60 ezer fővel emelkedett az állástalanok száma, minden ötödik fiatal munkanélküli.

"Arra vártunk, arról beszél, hogyan lehet új munkahelyeket teremteni" - mondta Varga, majd megemlítve, hogy a kormány 33-szor emelt adót, feltette a kérdést, hogyan képzelik el a munkahelyteremtést?

Varga szerint a kormány azon javaslata is, miszerint az állam hajtaná be a munkáltatótól a megszűnt munkahelyek után a ki nem fizetett járandóságokat, azt mutatja, hogy a kormány csak a munkahelyek megszűnésével foglalkozik. A képviselő egy karcagi boltost idézett, aki ugyancsak úgy látja, ettől nem több munkahely lesz, hanem több elbocsátás.

A fideszes honatya szerint amúgy sem szerencsés ilyesmiről beszélni akkor, amikor a veszteséges állami cég, a MÁV vezérének őszi menesztésekor 10 millió forintos végkielégítést kapott.

Herényi az MSZP választási nagygyűlésén

"Nem gondoltam, hogy a parlament falai között egyszer egy szocialista választási nagygyűlés résztvevője leszek" - kezdett mondandójába Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője, aki szerint "az elmúlt négy esztendő az elszalasztott lehetőségek esztendejei voltak". Herényi szerint az EU-csatlakozás lehetőségével nem tudtunk élni, miközben az ország adósságsodorba került.

A MDF képviselője, mintha Varga Mihály jegyzeteiből mazsolázott volna, a kis- és középvállalkozások megsegítésére, a közterhek csökkentésére helyezte volna a hangsúlyt Gyurcsány helyébe, aki számításai szerint csak 6 percet szánt a kérdésnek.

Herényi úgy látta, a 100 lépés program felét a kormány hitelből valósította meg, miközben nem tett semmit a magyar piac védelmében, és nem segítette a magyar termékeket a külföldre jutásban sem.

Kuncze a többiekkel is beszélt

"Én beszéltem a többiekkel is" - kezdte egy poénnal Kuncze Gábor az SZDSZ elnöke utalva arra, hogy az előtte felszólalók az utca emberével példálóztak.

A szabad demokrata politikus úgy látja, Gyurcsány arról nem beszélt, hogy miből "csináltuk meg" ezt vagy azt, hiszen mindez az adófizetők pénzéből készült el, és arról kevés szó esik, hogy jól használták-e fel.

Szerinte az értékelésekből kimaradtak a fogyatékosok, akikkel szemben "nagyon súlyos adósságaink vannak", illetve a civil szféra, amiről még mindig nem tudni, hogyan vonható be a döntéshozatalba. Kuncze szerint a jelent és a jövőt egyszerre kell építeni, hangsúlyozva az infrastrukturális fejlesztéseket, az EU-s források felhasználását és a környezettel való foglalkozást.

"Lehet politikai show-t csinálni, Viki bácsi elintézi címmel" - fakasztotta mosolyra még egyszer a kormányzati oldalt Kuncze, és rámutatott, az ígérgetéseket programmal kell alátámasztani, különben minden csak szócséplés és üres beszéd.