Megint elkezdődött a vita a vitáról

2006.02.24. 17:08
Hétrészes vitasorozatban mérnék össze a Fidesz politikusai erejüket az MSZP-s kormánytagokkal, az Orbán-Gyurcsány vitát a két forduló között rendeznék. A miniszterelnök a demokratikus játékszabályokra hivatkozva legkésőbb április 5-ei dátumhoz ragaszkodik, és gyávasággal vádolta meg az ellenzéki párt elnökét. A Fidesz péntek este erre reagálva az április hetedikei időpontot javasolta a vitára.

A 2002-es választásokhoz hasonlóan vette kezdetét az MSZP és a Fidesz közötti vita a vitáról pénteken. A két pártnak arról kéne megegyeznie, hogy Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc mikor üljön le egymással vitázni a tévében.

A Fidesz pénteken egy vitasorozat indítását kezdeményezte, terveik szerint a választások előtt hét alkalommal mérkőznének meg a Fidesz képviselői az MSZP-s kormánytagokkal.

Deutsch-Für Tamás a vitasorozatot lezáró, hetedik, miniszterelnöki vita időpontjára a két választási forduló, április 9. és 23. közé tett javaslatot, de Gyurcsány Ferenc szerint erre legkésőbb április 5-ig kell sort keríteni.

A választók április 9-én szavaznak pártokra és programokra, a második fordulóban csak egyéni jelöltekre, ezért a demokratikus játékszabályok megcsúfolása lenne a vitát a választás első fordulója után lebonyolítani, fogalmazott a kormányfő.

Gyurcsány szerint Deutsch-Für javaslata leginkább Orbán Viktor félelmeiről és a Fidesz kóros programhiányáról tanúskodik.

Deutsch-Für április hetedikét javasolja

A Fidesz, pontosabban Deutsch-Für Tamás erre közleményében úgy reagált péntek este, hogy "sajnáljuk, hogy Gyurcsány Ferencben nincs annyi bátorság, mint Horn Gyulában, aki 1998-ban kész volt a választások második fordulója előtt vitázni Orbán Viktorral".

A Fidesz szeretné elkerülni, hogy Gyurcsány alkudozása miatt ne jöhessen létre a Gyurcsány-Orbán vita. Ezért a közlemény szerint "a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség és Orbán Viktor ezért kész a Magyarország 2006 vitasorozat végén, a választások első fordulója előtt, április 7-én vitát folytatni Gyurcsány Ferenccel".

A kisebbik koalíciós párt elnöke, Kuncze Gábor is az első forduló előtt tartott vitát szeretne. "Mi úgy gondoljuk, hogy az első fordulót megelőzően kell vitatkozni, az embereknek látniuk kell a különbséget, vagy akár az azonosságokat is" - mondta Békéscsabán.

Áder Kókával, Kósa Lamperthtel vitázna

A Fidesz "Magyarország 2006" vitasorozat résztvevőire is javaslatot tett. Áder János Kóka János gazdasági miniszterrel az energiaárakról és a megélhetésről, Varga Mihály volt pénzügyminiszter és Csizmár Gábor munkaügyi miniszter a munkanélküliségről, Mikola István volt és Rácz Jenő jelenlegi egészségügyi miniszter a kórházprivatizációról és a gyógyszerárakról cserélnének eszmét.

A falvak, kistelepülések helyzetéről Hargitai János képviselő Nagy Sándorral, a kancellária államtitkárával, az otthonteremtés ügyében Matolcsy György Kolber István tárca nélküli miniszterrel, a családtámogatásról Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök Göncz Kinga szociális miniszterrel, míg a városok jövője és az önkormányzatiság témájában Lamperth Mónika belügyminiszter Kósa Lajos debreceni polgármesterrel vitázna.

Két újságíró segítene be

Sajtótájékoztatóján Deutsch-Für arra kérte a három földi sugárzású televíziós csatornát - a Magyar Televíziót, a TV2-t és az RTL Klubot - hogy jelezze, ha szeretne helyet adni a televíziós vitasorozatnak.

Az egyórásra tervezett, német típusú, tárgyszerű, élő televíziós vitákban az ellenzéki párt szándékai szerint két újságíró kérdezné a politikusokat, akiknek egyenlő idő állna rendelkezésükre.

A kormányfő csupán az őt érintő vita dátumára reagált, a kormánytagokat érintő hatrészes vitasorozatra nem.

Vita a vitáról: mint 2002-ben

Gyurcsány és Orbán tavaly nyáron már vitáztak egymással. A július 8-án megrendezett találkozót a kormányfő kezdeményezte, mert szerinte az ellenzék vezére folyamatosan megkérdőjelezte az ország fejlődését. A vitába némi hezitálás után belement Orbán Viktor.

2002 februárjában a mostanira megtévesztésig hasonló vita vette kezdetét a vitáról, amikor Medgyessy Péter, az MSZP kormányfőjelöltje bejelentette, március 25-én vitára hívja ki Orbán Viktor miniszterelnököt.

A felek hetekig nem tudtak, vagy nem akartak megegyezni a vita időpontjáról. A Fidesz álláspontja ugyanaz volt, mint most, vagyis hogy a két választási forduló között kell tartani a vitát, Medgyessy Péter ragaszkodott a korábbi időponthoz, és azzal vádolta Orbánt, hogy fél a vita következményeitől.

Végül a felek megegyeztek az április 5-ei időpontban, a választások fordulója között pedig már nem találkoztak nyilvánosan.