Futballitis: már kutatják

2002.05.21. 10:43
A kór által leginkább fertőzött Japánban hivatalosan is bejelentették: kutatóközpontot hoztak létre a mind tömegesebbé váló futballitis járvány tanulmányozására. Magyarországon még becslés sem készült az érintettek számáról.
Alig két nappal azután, hogy az Index - Magyarországon először - beszámolt a szokatlan tünetekkel járó futballitis megjelenéséről, a labdarúgó világbajnokságnak otthont adó, így a témában fokozottan érintett Japánban megalapították a betegséget kutató tudományos intézetet.

A Futballitist Kutató Intézet (FKI) központja Tokióban található, de egyes részlegei a VB társrendező országában, Szöulban működnek majd. Mivel a köznyelvben csak "VB-láz"-ként emlegetett tünet-együttes felbukkanását az egész világon észlelték, az intézet - az alapítók szerint néhány napon belül - minden földrészen létrehozza regionális irodáit.

Jonathan J. Smith
A kutatások vezetésével az előző cikkünkben ismertetett e-mail íróját, a betegség leírására a futballitis szót először használó Jonathan J. Smith professzort bízták meg, aki kedden fedte fel inkognitóját. "A következő néhány hónapban megpróbáljuk identifikálni e szociológiailag, pszichológiailag és gazdaságilag is jelentős szindróma gyökereit" - kezdte sajtótájékoztatóját a kutató. "Ma már senki sem vonja kétségbe a futballitis létezését, így nincs akadálya, hogy a kutatások haladéktalanul elkezdődjenek." -folytatta, majd részletesen beszámolt az intézet munkamódszeréről.

A kutatóintézet 37, különböző tudományágakat képviselő szakemberrel kezdi meg munkáját, számos híres és amatőr labdarúgóval, sportklubbal együttműködve. Smith professzor egyetlen nevet sem említett, így a sajtó helyszínen megjelent képviselői csak találgathattak, vajon milyen mértékben fertőződtek meg a VB-re készülő csapatok játékosai. A hírek szerint néhány, sporteseményekre szakosodott fogadóiroda máris a focimeccsekre vonatkozó tippek törlését fontolgatja, a láz terjedésétől tartó politikusok pedig a futballitis-eseket ingerlő hálók, kapuk és gömb alakú tárgyak központi begyűjtését szorgalmazzák.

A járvány terjedésével párhuzamosan több, eddig ismeretlen tünet felbukkanása is jelzi a helyzet súlyosbodását. Oszakában egy ártatlannak induló testnevelésóra befejezéséhez a rendőrség beavatkozására volt szükség: a gyerekek 7 óra játék után, 98:111 eredménynél csak egy lovasrendőr felbukkanásakor hagyták abba a mérkőzést. Az olaszországi Salerno városában fél nappal felhúzása után le kellett szedni a városházát galambürülékektől megóvni hivatott, több négyzetméteres hálót, mivel néhány óra alatt 68 labdát lőttek át rajta. A kór már a hazánkkal szomszédos Szlovákiát sem kíméli - egy nyilvánvalóan futballitis-szel fertőzött bíró kettős sípszóval fejezte be az ítélethirdetést a trencséni városi bíróságon.

Magyarországon eközben a közvélemény alig foglalkozik a jelenséggel, holott információink szerint már a múlt héten is több esetet jelentettek a háziorvosi szolgálatnál. "A legtöbb, amit tehetünk, hogy továbbítjuk a beérkező információt az FKI-nak" - közölték érdeklődésünkre egy vidéki nagyváros klinikáján, ahol naponta 40-50 bejelentést regisztrálnak, ugyanakkor az országos fertőzöttséget még megbecsülni sem merték. Az ígéretek szerint cikkünk megjelenésének időpontjában már élni fog az e-mail-cím, ahová a futballitis-szel kapcsolatos bejelentéseket várják.

Amennyiben Ön, vagy ismerőse futballitis-gyanús eseteket észlel a jövőben, kérjük, haladéktalanul jelezze az alábbi címen: futballitis@mail.index.hu.