Gyurcsány szubjektíve beszélt az antiszemitizmusról

2007.03.03. 11:52
A Mazsihisz szerint nem erősödik az antiszemitizmus Magyarországon, de vannak meghökkentően nyílt megnyilvánulások. A kormányfő nem tudományos eredményekből indult ki, amikor a Times-nak adott interjújában a megerősödő zsidóellenességről beszélt, hanem saját élményeiből.

Erősödött vagy stagnál, burkoltan vagy nyíltan van jelen az antiszemitizmus Magyarországon? - indult be a vita Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek a brit Timesnak adott interjúja után.

"Valami rettenetes történik. Soha nem volt annyi antiszemita megnyilvánulás, mint most (...) A múlt héten került a [Dobrev Klára] kezébe egy olyan röplap, amilyennel 50 éve nem lehetett találkozni. Egy nagyon tiszta és egyértelmű antiszemita pamflet volt. Ez nemcsak azért dühített fel, mert a feleségem zsidó származású" - fogalmazott Gyurcsány a lapnak.

A miniszterelnök szerint a szeptemberi zavargások óta erősödött meg Magyarországon a nyílt antiszemitizmus, aminek egyik kiváltó oka, hogy a Fidesz nem határolódott el a Kossuth téri politikai antiszemitizmustól.

Botond, a hős

Dobrev Klára, aki civilben az ELTE pénzügyi jogi tanszékén tanít, a múlt héten egy verset tartalmazó röplapot kapott az egyetem előtt egy férfitől, írja a szombati Népszabadság. A vers címe Botond, a hős, Gyurcsány, a hazug!, és olyan sorok szerepeltek benne, mint "Gyurcsány, Demszki magyar földre zsidót várja, karját kitárja!"

Az erősödő antiszemitizmusról szóló nyilatkoztatot több külföldi lap, mint például az Australian, az izraeli Ynetnews is átvette.

Utoljára 2003-ban mérték?

A miniszterelnök környezetében megkeresésünkre azt mondtáka nyilatkozatról, hogy az antiszemitizmussal kapcsolatos kijelentéseit nem felmérésekre alapozta a miniszterelnök, hanem szubjektív példákat mondott. Magát a témát pedig a Times újságírója vetette föl a lengyel belpolitika jobbra tolódásával kapcsolatban.

A Népszabadság azt írja, 2003 óta nem született magyarországi felmérés az antiszemitizmus alakulásáról. Míg a 90-es évek elején a magyarok 14-15 százaléka vallotta magát antiszemitának, 2003-ban már csak 6-7 százaléka, többé-kevésbé antiszemita nézeteket viszont minden negyedik magyar vall. Ez megegyezik a Nyugat-Európai átlaggal.

Mazsihisz: nincs jelentős támogatottságuk

Az antiszemitáknak nincs jelentős támogatottságuk, és elvi szinten a Fidesz sem támogatja őket, de ez a gyakorlati politizálásukon nem mindig látszik, nyilatkozta a Infó rádiónak a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke, Feldmájer Péter.

A Mazsihisz elnöke szerint az antiszemitizmust két kör, az utcán politizáló, frusztráltságukat a zsidógyűlöletben kiélő emberek (lásd videónkat), illetve amely "sokkal veszélyesebb, a felsőbb szellemi körökből táplálkozik. Ezeknek az embereknek a megnyilatkozásai rendkívüli súlyúak".

A videó az MSZP tisztújító kongresszusának hétvégéjén készült. A Rendszerváltó Fórum szervezet néhány tucat aktivistája vonult előbb az SZDSZ székháza elé, majd a szocialisták rendezvényéhez.

Feldmájer Péter ez utóbbi példájával többek között Morvai Krisztinának az ELTE jogi kar docensének arra a tavalyi körlevelére utalt, amiben lecionistázta Pető Andreát, akit a kormány a nők hátrányos megkülönböztetése ellen küzdő ENSZ szervezet, a CEDAW-bizottság magyar küldöttjének jelölt.

A Kossuth téren többször előfordult

Az ősztől okóberig tartó Kossuth téri gyűléseken, illetve a szélsőjobboldali, nemzeti radikális felvonulásokon valóban gyakran elhangzanak antiszemita megnyilvánulások, bár néhány száz főnél több érdeklődőt nem vonzottak ezek az előadások.

Ősszel a Kossuth téri színpadon - ahol elméletileg bárki felszólalhatott - például felolvasták olyan 50 magyar politikus nevét, akiket zsidónak tartanak. A Kossuth téri szervezők egy része ugyan elhatárolódott a beszédtől, de ez a burkolt vagy nyílt antiszemita megnyilvánulások számán kevéssé látszott. Mindenesetre a szélsőjobboldali szervezetek támogatottsága nem nőtt különösebben.

Fidesz: a régi trükk

A Fidesz is reagált a kormányfő szavaira. Szerintük a szocialisták régi trükkjét vetette be a kormányfő: ha rosszul áll a támogatottságuk, leantiszemitázzák a Fideszt, illetve a jobboldalt. Az ellenzéki párt hangsúlyozta, mindig kiállt a demokrácia mellett és az antiszemitizmus ellen.

"A Fidesz-kormány működése alatt nem voltak Magyarországon szélsőséges tüntetések vagy antiszemita megnyilvánulások" - fogalmazott a Fidesz európai parlamenti képviselőinek nyilatkozata.