Elõzetesben Balatonalmádi jegyzõje

2008.03.04. 18:09
Egy révfülöpi vállalkozó tett feljelentést M. Gábor ellen azt állítva, meg kellett volna vesztegetnie a jegyzõt egy hajókiállítás megszervezéséhez.

Elõzetes letartóztatásba helyezte a Veszprém Megyei Bíróság Balatonalmádi volt jegyzõjét kedden.

Közlése szerint a megyei bíróság az elsõ fokon hozott döntést - amely csak lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el - változtatta meg.

A megyei bíróság indoklása szerint a vesztegetés és lõfegyverrel, lõszerrel való visszaélés bûncselekményének gyanúja megalapozza, indokolttá teszi az 53 éves köveskáli lakos, M. Gábor elõzetes letartóztatását.

A gyanúsítás szerint 2008 nyarán egy révfülöpi vállalkozó hajók, hajózási eszközök kiállítását kívánta megrendezni Balatonalmádiban, amelyhez az engedélyt és egy magánterület megszerzését M. Gábor garantálta volna.

M. Gábor felajánlotta a látványterv és a program további fejlesztését, sõt egy diplomatáknak kiírt yachtversenyt is tervezett.

Mint a bíróságon vallotta: Megvesztegetésrõl szó nincs, õ a szellemi terméke után jogosan járó pénzre tartott volna igényt. "Ennek a társaságnak lett volna lehetõsége a szellemi jogot tõlem bérbe venni" - fogalmazott a bíróságon a volt jegyzõ, aki nem tagadta, hogy kétszer is tárgyalt a révfülöpi vállalkozóval egy veszprémi vendéglõben a balatoni hajóexpó megrendezésérõl.

Mercedest és yachtot kért cserébe?

A révfülöpi vállalkozó február 13-án feljelentést tett a rendõrségen M. Gábor ellen, ugyanis szerinte a jegyzõ egy Mercedes gépkocsira és egy yachtra is igényt tartott volna.

M. Gábor a keddi tárgyaláson ezt tagadta, sõt szerinte éppen az ellenkezõje igaz a vállalkozó állításának; szerinte ugyanis a vállalkozó ajánlotta fel a luxuskocsit és a hajót a számára.

A vállalkozó a feljelentésében arra is kitért, hogy a második veszprémi vendéglõi beszélgetésükön M. Gábor neki azt is mondta, hogy fegyvereket tart otthon.

A Köveskálon, M. Gábor lakásán tartott házkutatás során a rendõrség valóban talált egy puskát és egy pisztolyt, a hozzá való lõszerekkel. Ezek tartásához M. Gábornak engedélye nem volt.

Az 53 éves férfi korábban több éven át Köveskálon volt körjegyzõ, január elseje óta azonban Balatonalmádi jegyzõjeként dolgozott (egyelõre féléves próbaidõvel), s decemberben öt jelentkezõ közül választotta ki õt nagy többséggel a város képviselõ-testülete, mondta Keszey János, Balatonalmádi polgármestere, aki elégedett volt kéthavi munkájával.

A polgármester hangsúlyozta, hogy az elsõ fokú bírósági döntést követõen - amikor elrendelték a jegyzõ házi õrizetét -, M. Gábor levélben kérte a felmentését, amit a képviselõtestület elfogadott.