Batthyányak és Kossuthok az SZDSZ-panoptikum ellen

2006.03.09. 15:36
Tiltakozik a Batthyány és a Kossuth család az SZDSZ kampánya miatt, amiben a párt Batthyány és Kossuth Lajos, illetve más ismert személyiségek, a "Liberális arcképcsarnok" bábuival járja az országot.

"Megdöbbenve és aggodalommal vettük tudomásul, hogy Kossuth Lajos és Batthyány Lajos viaszbábuként szerepelnek az Önök választási kampányában" - áll Batthyány Bálint és Kossuth László levelében, amit Kuncze Gábor pártelnöknek írtak.

Az utódok azt szeretnék, hogy a bábukat távolítsák el az SZDSZ kiállításáról, vagy legalább azt, hogy feltüntessék rajtuk, a család nem járult hozzá felmenőik kampányszerepléséhez.

Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője nem érti, hogy a család "két leszármazottja", mi ellen tiltakozik, hiszen Batthyány és Kossuth is történelmi személyiségek, közszereplők voltak, akik magukat vallották liberálisnak, ezért "sem jogi, sem erkölcsi értelemben" nem vét az SZDSZ, amikor felhasználja őket kampányában.

Horn szerint aki elismeri és tiszteli a két embert, nem fog rossz szemmel nézni az SZDSZ országjáró kiállítására, aki mégis, annak a párttal lehet baja, de az "magánügy", a párt azonosul Batthyány és Kossuth liberális nézeteivel.

A Liberális arcképcsarnokban szerepel még Bartók Béla, Batthyány Lajos, Eötvös József, Göncz Árpád, Jancsó Miklós, John Lennon, Kossuth Lajos, Kölcsey Ferenc, Lady Diana, Szent-Györgyi Albert, illetve Kovács Pisti, az SZDSZ kampányarca.

Négy évvel ezelőtt a kampány idején is volt hasonló tiltakozás. Akkor a Batthyany család az ellen emelte fel a szavát, hogy az SZDSZ és az MSZP az egykori miniszterelnök portréját használta az egyik március 14.-i rendezvény védjegyéül.