Nem baj kis csávó, néked adom a patikát

2006.03.31. 19:29
Playbackelős hakni-kampányeseményt tartott Gyurcsány Ferenc Bangó Margittal a budapesti Józsefvárosban pénteken. A Mátyás téren a szocializmus szelleme kísértett, és az azerbajdzsáni televízió is feltűnt egy pillanatra.

"Nem baj kis csávó, bánja a világ
Néked adom az egész patikát
Attól majd meggyógyul a szived
Táncolj, ne búsulj, fogd a kezemet"
(Bangó Margit : Ez a roma csávó)

A VIII. kerületi Mátyás téren néhány százan voltak kíváncsiak a Józsefvárosba látogató Gyurcsány Ferenc miniszterelnökre és az MSZP két jelöltjére, Hárs Gáborra (11. vk.) és Szabó Zoltánra (10. vk.).

A jórészt helyi cigányokból álló nézősereg szórakoztatása a Kossuth-díjas Bangó Margit és Kállai Kis Ernő klarinétos, továbbá Duka Elemér és zenekara feladata volt, az eseményt a "világhírű" Fain Együttes zárta.

Duka Elemérék délután egy órakor kezdenek zenélni, fél óra múlva már mindenkinek a kezében van egy kerületi MSZP-s újság (Józsi), egy fővárosi MSZP-s újság (Fővárosi Választó), egy füzet az MSZP programjáról (Új Magyarország) és egy Hárs Gábort ábrázoló képeslap.

Hárs Gábor és Szabó Zoltán 2002-ben alaposan elverték fideszes ellenfeleiket, Rockenbauer Zoltánt és Juharos Róbertet, nagy félnivalójuk talán most sincs Fónagy Jánostól és Beke Páltól.


Klikk a képre! (Fotó: Huszti István)

Kossuth-díjasok felvételről

Sokáig sehol egy politikus, csak húsz-harminc pirosba öltözött aktivista. Ugyan Hárs Gábor egy kicsit hasonlít Pege Aladárra is, de Duka Elemér bandájának csellósáról egészen addig azt hisszük, hogy az ügyesen kampányoló Hárs, de aztán a képviselőjelölt feltűnt a VIP-sátornál. Szabó Zoltán, aki inkább VII. kerületi jelölt, csak fél órával később érkezik. Azért tartjuk érdemesnek kiemelni az érkezések pillanatát, mert jelentősebb szerepük később sem lesz.

Kettő előtt tíz perccel konferálja fel Bangó Margitot egy fülsüketítő üvöltésig erősített szakállas konferanszié: "És a színpadon Ban-gó M-argííííít!" - üvölti a bokszmeccsek stílusában, de a művésznő nem tűnik fel.


Klikk a képre! (Fotó: Huszti István)

Helyette egy hangfelvételt hallunk, ami újra felkonferálja Bangó Margitot jó estét kívánva a kedves nézőknek. "És a színpadon, Ban-gó M-argííííít!" - halljuk ismét, és végre tényleg megjelenik Bangó Margit.

Szórványos taps, de az énekesnő pillanatok alatt beindítja a közönséget, akit egyáltalán nem zavar a playback, és az sem, hogy a számokban felhangzó hangszerek közül egyik sincs a színpadon, a klarinétos Kállai Kis Ernő akkor pörgeti táncba Bangót, amikor épp egy szólót kéne fújnia. Duka Elemérék eközben úgy tesznek, mintha a cimbalom tejesköcsög, a cselló meg gitár volna: rutinosan zenélést imitálnak.

Gyurcsány zavarba jön

Bangó harmadik száma, az Ez a roma csávó c. sláger ér a végére, amikor kikapcsolják a hangot, és a szakállas, hangosabban mint korábban, beleüvölti a csöndbe: "Kedves barátaim! Megérkezett Gyurcsány Ferenc, Magyarország miniszterelnöke! Hajrá Feri! Hajrá Feri! Hajrá Feri! Hajrá Feri! Hajrá Feri! Hajrá Feri! Hajrá Feri!" - a tömeg néhány első sorban állót leszámítva a hangorkántól inkább lemerevedik, mintsem kántálni kezdene. A szakállas konferansziénak ezúttal sincs szerencséje, Gyurcsány Ferenc sem érkezik a színpadra.

Helyette párhuzamosan kezdenek alakulni az események.

A miniszterelnök spontán a tömegbe veti magát. A színpadon egy másik szakállas ember tűnik fel, és a keverőpulttól kéri a Dom dom c. számot. A keverőpult lassú zenét kezd játszani. Gyurcsány az első sorban álló szerelmes asszonyok rohama miatt huszáros fordulatra kényszerül. Újból kérik a színpadon a Dom domt, majd ismét beleüvöltik a mikrofonba háromszor, hogy "hajrá, Ferenc!". A pult megtalálja, és játszani kezdi a számot, Gyurcsány pedig felér a színpadi lépcső tetejére.


Klikk a képre! (Fotó: Huszti István)

Kezet csókol Bangónak, kezet fog a jelöltekkel, és beáll a színpad közepére, balján Bangó és Hárs Gábor jobbján Kállai és Szabó Zoltán. Mindenki táncol, ezért Gyurcsány Ferenc is tesz néhány bátortalan mozdulatot, de bár a playback miatt úgyse hallaná senki, az énekléstől ("dom dom") zavarba jön, inkább az orrára összpontosít, és félszegen egy ajándékba kapott fehér rózsát kezd szagolgatni. Az így kialakuló kép címe: A ministránsfiú első éjszakája a bordélyházban.

A szocializmus szelleme előkerül

"Aki minket nem szeret, azt verje meg a szent kereszt! - kiáltja Bangó Margit, és folytatja - Éljen Gyurcsány Ferenc, a Magyar Népköztársaság miniszterelnöke!"

Az elszóláson egy vidéki újságíró rajtunk kívül biztosan fennakadt, de az események zavartalanul folynak tovább: Gyurcsány Ferenc egy nyármetaforával kezdi beszédét utalva a jó hangulatra és a Magyar Szocialista Párt választási győzelmére, majd nem rejti véka alá, támogatást kérni jött Hárs és Szabó szocialista jelölteknek.

Néma leventék

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje beszéde elején a helyi ízeket próbálja megragadni, a VIII. kerületi mindennapokat, de csak a józsefvárosi macskakő kopogásáig jut el, utána a beszéd összeáll egy logikátlan választási maszlaggá. Ez a műfaj, úgy látszik, akkor a hatékony, ha minden mondatban szerepel a nyugalom, a biztonság és a tisztességes megélhetés kifejezés, valamint a jelölt és a párt neve.


Klikk a képre! (Fotó: Huszti István)

Gyurcsány mellett egyébként Bangó Margit szerepel a legtöbbet, akinek "Kossuth-díjat adtunk pár hete", "neki már nem kell az én támogatásom" - így Gyurcsány egy kézcsók kíséretében, és negyedszerre is bemutatja a jelölteket, akik sem ekkor, sem máskor nem jutnak szóhoz.

"15 év után újra vissza kell tenni az oktatást és a közlekedést megérdemelt jogaiba! Ehhez kérek támogatást!" - mondja Gyurcsány, és megígéri, májusban az Orczy kertben fognak együtt táncolni, a közönség ujjong és tapsol.

A show végén elplaybeckelik az MSZP kampánydalát, de csak Gyurcsány tudja a szöveget kívülről, igaz, csak az első felét. A miniszterelnök-jelölt végül levonul a színpadról.

Ahol újra megjelenik - talán egyenesen a Kádár-korszakból bukkan fel folyton - a szakállas konferanszié, és "Éljen örökké Gyurcsány Ferenc!" kiáltással búcsúztatja a miniszterelnököt, akire rávetik magukat a nők. A színpadon a Fain háromtagú fiúzenekar kezd énekelni: "Ezt a számot kűgyük az MSZP-s romáknak, és mindenkinek, aki szereti!"

Gyurcsány ezalatt vagy nyolcvan autogramot oszt ki, sőt még egy interjút is ad az azerbajdzsáni tévének, akik hirtelen feltűnve a tömegben mikrofont nyomnak az orra alá.