Fiktív tagok százai az MSZP kőbányai szervezeteinél?

2005.04.06. 08:32
A Magyar Nemzet információi szerint egy titkos adatgyűjtés során derült fény arra, hogy a jelenlegi kőbányai polgármester, Andó Sándor és alpolgármestere, Kaszab Csaba köré szerveződő csoportok 500-600 tagot toboroztak 2000 környékén az MSZP X. kerületi alapszervezeteibe. Az erről szóló dokumentum Hiller István pártelnökhöz is eljutott, aki intézkedett is az ügyben.

Összességében 500-600 fiktív tag volt, illetve van a MSZP kőbányai alapszervezetébe, írja egy bizalmas belső anyagra hivatkozva a Magyar Nemzet, ami Hiller István pártelnökhöz is eljutott.

A belső jelentéshez az adatokat a lap szerint augusztus 25 óta gyűjtötte egy helyi befolyásos politikus az MSZP helyi szervezetében, illetve a X. kerületi önkormányzatban. Az anyag 1999-2000-től kezdődőöen vizsgálja a kőbányai eseményeket.

Nem volt elég alkalmazott

A fiktív beszervezéseket e dokumentum szerint Andó Sándor polgármester és Kaszab Csaba alpolgármester irányításával hajtották végre. Gyakorlatilag e két személy irányítja az MSZP helyi szervezetét, aminek elnöke egyébként Szász Csaba.

A fiktív tagtoborzás egy 2000-es évi hatalmi harc miatt kezdődött, ami Kaszab Csaba (aki "Andó Csaba segítségével" jutott önkormányzati képviselőséghez) és Váradi János a Kőbányai Vagyonkezelő Rt. igazgatósági elnöke köré szerveződő csoportok között zajlott.

A tagtoborzás úgy történt, hogy az önkormányzattal munkavállalói szerződést kötő vállalkozók beléptették az MSZP-be alkalmazottaikat. Ez a módszer azonban nem tűnhetett elegendőnek, ugyanis 500-600 fiktív tagot is regisztráltak a Kaszabhoz tartó alapszervezetekbe, állítják az anyag szerzői.

A dokumentumban az is szerepel: miután a "hatalomátvétel" megtörtént, Kaszabék "elherdálták" a X. kerület vagyonát, csőd közeli helyzetbe hozva a helyhatóságot - áll az anyagban, amit Hiller István is kézhez kapott, és a Magyar Nemzeti információi szerint intézkedése után 12 alapszervezet négyszáz tagja kilépett.

Nem új dolog

Az Index korábban beszámolt arról, hogy a Vas megyei fiktívtag-botrány kipattanása óta nyílt titok, hogy számos megyében és fővárosi kerületben hasonló forgatókönyv szerint duzzasztották fel a létszámot, és a "csendes" - valójában nem létező - alapszervezeti szavazókkal jelentősen átrendezték a párt belső hatalmi viszonyait.

Forgalomban vannak olyan feltételezések is, amelyek szerint a központi nyilvántartásban szereplő 36 ezres MSZP-tagság tíz-húsz százalékával nem tud elszámolni a párt.