Ferihegy felkészült, de nincs garancia

2003.04.25. 14:58
Nincs garancia arra, hogy a SARS-vírus ne jusson ki a ferihegyi reptérről - derült ki a Budapest Airport Rt. és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közös sajtótájékoztatóján. Az egészségügyi hatóság szerint a ferihegyi reptér megtett mindent, amit a helyzet megkíván. A tiszti főorvos tájékoztatása szerint a SARS-járvány lassabban terjed a hagyományos influenzánál, és hamarosan megérkezik a gyógymód is.
A vírus személyes kontaktuson keresztül terjed, azaz legalábbis tüsszenteni kell valakire vagy csókolózni ahhoz, hogy a tüdőgyulladást az utastárs is megkapja - válaszolt az Index kérdésére Dr. Kende Mihály a ferihegyi Egészségügyi Központ vezető főorvosa, aki elmondta, ezért nem tartanak attól, hogy egy járaton utazó beteg másnak adja át a vírust. Óvintézkedésként azt tanácsolják, hogy aki köhög, náthásnak érzi magát, húzzon egészségügyi maszkot a repülés idejére.

Vírusbevallás

Pető György és a tábla
Száz vizsgálat elvégzésére alkalmas a Magyarországra csütörtökön érkezett gyorsteszt, amely rövid időn belül képes azonosítani a vírus genetikai kódját. A tesztet a Szent László kórház végzi. A ferihegyi reptérre érkezők figyelmét felhívják arra, hogy vírusveszély van, és esetleges panaszaikkal forduljanak a reptér orvosi ügyeletéhez, de a kivizsgálás önkéntes alapon, egy kérdőív kitöltése után történik.

A kérdőívet az érkezési oldalon útlevél leadása előtt kell kitölteni és leadni. Amennyiben a fertőzés gyanúja megalapozottnak látszik az utast a repülőtér rendelőjébe kísérik, ahol kivizsgálják. A kérdőíven aláhúzással kell jelezni, ha a felsorolt tünetek közül valamelyiket észleli magán, és ha valamelyik fertőzött területen járt az utas (Szingapúr, Torontó, Hongkong, Hanoi, dél-Kína). A kitöltést némileg nehezíti, hogy a városok neveit előzetesen aláhúzták. A SARS-tesztet csak abban az esetben végzik el, ha a tünetek jelentkeznek és az illető járt vagy találkozott olyannal, aki tartózkodott a fertőzött országok valamelyikében.

Lesz gyógymód hamar

Orvosi vizsgálat
Nem terjed gyorsan a SARS-járvány, relatíve kevés a megbetegedés - szögezte le Ungváry György tiszti főorvos, de óva intett az optimista, valamint a pesszimista jóslatoktól is. Az ÁNTSZ vezető orvosa elmondta, a súlyos akut légúti szindróma névre keresztelt kór még a felismerés előtt terjedt gyorsan, mostanra azonban Európában teljesen, de a világ többi részén is - Kína kivételével - nagyjából lokalizálták az eseteket, intenzív terjedéstől ezért nem kell tartani.

A SARS-vírus okozta tüdőgyulladás halálozási aránya négy és nyolc százalék közé tehető, pontos számot még nem lehet mondani. A lefolyása hasonlatos egy tüdőgyulladáséhoz. A felépült beteg dolgozhat, élheti korábbi életét - tájékoztatta az Indexet Ungváry, aki úgy gondolja, "előbb-utóbb" meglesz a gyógymód is, hiszen a vírus genetikai térképe már ismert. A tíz napos lappangási idő alatt eddig nem tapasztalták, hogy fertőzne a SARS-vírus, de nincs kizárva, hogy a tünetmentes időszakban is terjedhet.

Megdicsérték Ferihegyet

"Ekkora járvány még nem volt" Ferihegyen, ahhoz képest jól felkészültnek tartja a repülőteret Pető György a Budapest Airport Rt. kommunikációs igazgatója, aki elsőként kereste fel az ÁNTSZ-t az együttműködés megkezdésére. Kiemelkedően harmonikusnak és konstruktívnak minősítette Ungváry az egész ferihegyi személyzet munkáját, mint mondta "jó érzés volt, nem hatóságként fellépni."