Megismételtetik a választást Kecskeméten

2006.04.26. 17:35
Befolyásolták-e a választás eredményét a pénteken és szombaton Kecskeméten, a koalíciós jelölt visszalépésről szóló szórólapok, és az állítólag lefizetett szavazások? A helyi választási bizottság szerdán úgy döntött, hogy igen, és a választás május 7-i megismétléséről határozott. A döntés nem jogerős.

Délután két órakor ült össze és több mint háromórás vita után döntést hozott a Bács-Kiskun megyei 2-es választókerület választási bizottsága (vkvb). Arra kerestek választ, hogy akkora volumenű választási csalás történt-e a második fordulóban, amely érdemben változtatott az igen szoros eredményen.

Az MSZP több beadványát tárgyalta a bizottság, és többségi szavazással úgy döntött, hogy a választás eredményét több esemény alapvetően befolyásolta, ezért elrendelte, hogy a szavazást Kecskeméten május 7-én meg kell ismételni.

Fellebbeznek a döntés ellen

A választással kapcsolatban a rendőrség is nyomoz, de a bizottság nem várta meg a nyomozás eredményét. A döntés nem jogerős, a területi választási bizottsághoz fellebbezést nyújt be az első helyen végzett fideszes Horváth Zsolt jogi képviselője.

A választókerületi választási bizottsághoz a kecskeméti MSZP egy 16 oldalas dokumentumot adott be, amelyben a választási eljárásról szóló törvény többrendbeli megsértésére hívta fel a figyelmet.

A szocialisták szerint törvénytelen eszközökkel nyert a választások második fordulójában Horváth Zsolt alpolgármester (Fidesz-KDNP) Szécsi Gáborral polgármesterrel (MSZP-SZDSZ) szemben.


Szécsi Gábor (mszp.hu), Horváth Zsolt (mkogy.hu)

Nyirádi Judit aljegyző a döntés után az Indexnek elmondta, hogy annyi tanút hallgattak meg, hogy egyértelműen bebizonyosodott, hogy a megtévesztés és a választók befolyásolása olyan mértékű volt, hogy "beszőtte az egész városrészt".

Horváth Zsolt ezzel szemben úgy látja, hogy példátlan döntés születetett, zömében légből kapott állításokra épült a határozat. Az Indexnek elmondta, hogy "a Fidesz eddig is tiszta eszközökkel játszott, és ezután is így tesz". Horváth szerint politikai döntés született, mert az "MSZP nem tud belenyugodni választási vereségébe Kecskeméten".

A fideszes politikus szerint ha egyszer megtörtént, akkor "ebben az évben több tucat választási fordulót meg kellene ismételni az országban".

Kecskeméten az első fordulóban Szécsi Gábor a szavazatok 47,9 százalékát (11 774) szerezte meg, Horváth Zsolt 44,17 százalékkal a második helyen végzett (10 852 szavazattal). Az MDF jelöltje 5,74 (1 410), a MIÉP-Jobbik 2,18 (535) százalékot kapott.

A második fordulóban az MDF-es jelölt nem lépett vissza, de Horváth fordított és 239 szavazattal megelőzte Szécsit.

MSZP: a szavazatok változása magáért beszél

Az MSZP szerint a törvénytelen eszközök hatásosságát bizonyítja a szavazatok számának szerintük nagyarányú megváltozása, azaz, hogy Szécsi sokkal kevesebbet (-899), míg Horváth többet (+262) kapott az első forduló eredményeihez képest. (A részvételi arány az országos tendenciának megfelelően 66,5 százalékról 62-re esett vissza.)

Brúszel László, az MSZP városi elnöke az Indexnek elmondta, az MSZP feltételezi, a választói akarat, illetve az eredmények megváltozásában szerepet játszott, hogy pénteken és szombaton Szécsi visszalépéséről tájékoztató szórólapok jelentek meg a városban, illetve egyes szavazókörökben busszal szállították szavazni az embereket, akik ezért pénzt kaptak.

Pénteken Kecskeméten két nőt állított elő a rendőrség, akik kétféle, impresszummal nem rendelkező szórólapokat osztogattak. Ellenük a választási rendje elleni bűncselekmény gyanújával indult eljárás.


A Bács-Kiskun megye 2-es vk-ban terjesztett szórólap (Kecskemét és környéke)

Az egyik szórólapon fehér alapon piros betűkkel írt szöveg tudatja a választókkal, hogy "Dr Szécsi Gábor visszalépett. Köszönjük!", egy apró betűs rész pedig a visszalépés okát is közli: "A V.G. Kft. hulladékgazdálkodási ágazatának privatizációjának tárgyalásán a Fidesz nyomására dr. Szécsi Gábor úgy gondolta, hogy visszalép!"

A másik szóróanyag a választásokon már korábbról ismerős trükkel próbálja lebeszélni a választókat arról, hogy a kecskeméti polgármesterre szavazzanak. "Dr. Szécsi Gábor listán már bejutott a parlamentbe! Szavazzon Dr. Horváth Zsoltra hogy minél több kecskeméti politikus bekerüljön a parlamentbe!"

Brúszel László szerint a szórólapból több tízezer darabot osztottak szét a választókerületben, sőt "még a város másik felébe, az 1-esbe is jutott belőlük". A városi elnök elmondta, több száz bejelentést kaptak, ezért több tanúra is számíthatnak a bizonyítás során.

Lefizetett szavazók?

Brúszel szerint még súlyosabb törvénysértések is történtek a szavazókörökben, amikor busszal cigányokat vittek szavazni, akik 1500-2000 forintot kaptak azért, hogy Horváthra szavazzanak. Brúszel elmondta, az érintettek írásba is adták beszámolójukat.

Óriási felelősség a választási bizottságon

Nyirádi Judit aljegyző korábban elmondta, bár helyzetüket megkönnyíti, hogy a szórólapok ügyében rendőrségi tettenérés is történt, de a rendőrség csak magát a tetten ért bűncselekményt vizsgálja, arra nem keres választ, hogy a szórólapok hány emberhez juthattak el, megváltoztathatták-e a választás eredményét.

Megállapítják, oszt jónapot!
Nincs túl sok visszatartó hatása a választási bizottság határozatainak. Ami például a kampánycsendsértést illeti: bár a vb megállapíthatja, hogy megtörtént, de szankciója nincs. Nem csoda, hogy a pártok bár kifelé elítélik kampácsendsértő ellenfeleiket, ők is élnek a lehetőséggel. Szép példa a magyar választási törvény működésére, hogy a múlt héten Orbán Viktor arról beszélt egy zártkörű tatai fórumon, hogy mit kell tenni a hétvégén a győzelemért. "Megvannak a jogászaink, s ha valakit piszkálnak majd meg fogjuk védeni" - mondta a Fidesz elnöke. Bővebben >>

A vkvb viszont a két fordulóban leadott szavazatok számának változását, a szórólapok mennyiségét, terítésének nagyságát is figyelembe vette.

Az aljegyző elmondása szerint helyzetüket nem könnyíti meg a törvény, amely például előírja, hogy a megismételt választást a 7. napon kell tartani, amit ebben az esetben - a külföldi szavazatok számlálása, illetve a bizottsági határozat megfellebbezhetősége miatt - képtelenség volna tartani.

A konzekvenciát le kell vonni

Olyan még nem történt, hogy választási bizottság döntött volna egy választás megismétléséről, de az már előfordult, hogy a bíróság végül ítéletében mondta ki, hogy a választási bizottságnak nem elég a választási törvény megsértését megállapítani, a konzekvenciát is le kell vonni, ezért megismételtette a választást.

A vkvb döntése 3 napig fellebbezhető meg. Fellebbezés esetén az ügy a területi választási bizottság, majd az országos elé kerül, végül pedig a bíróságon is kiköthet, ahol nem peres eljárásban három hivatásos bíróból álló tanács határoz.

Éppen ebben a körzetben akarta nyilvános színvallásra rábírni az egyik kecskeméti plébánost Horváth Zsolt, aki személyesen kereste meg a papot, hogy jelezze, a pártja ezt várja tőle. Az eset miatt Dávid Ibolya felszólította a Fideszt, hogy kérjen bocsánatot.