Az MDF nem tud demonstrálni a Kendernapon

2004.05.07. 11:42
Mivel a Kendermag Egyesület az utolsó pillanatig titokban tartotta a könnyű drogok dekriminalizácóját követelő tüntetésének helyszínét és időpontját, az MDF-nek már nem volt saját demonstrációjának bejelentésére lehetősége. Pettkó Andrásék ezért sajtótájékoztatót rögtönöztek.
Az előzetes tervekkel ellentétben nem tart demonstrációt vasárnap a Kendernapon az MDF és ifjúsági tagozata, az IDF, mivel a könnyű drogok dekriminalizációjáért tüntető Kendermag Egyesület demonstrációjának időpontját és helyszínét a legutolsó pillanatig - a bejelentett időpont előtt 72 óriáig - nem hozta nyilvánosságra, ezért az MDF-nek nem volt módja bejelenteni saját demonstrációját - közölte Pettkó András az Indexszel.

Az MDF-es képviselő elmondta, az MDF és az IDF demonstráció helyett sajtótájékoztatót tart egy órával a kendertüntetés előtt, délután háromkor a Batthyányi örökmécsesnél. "Nem balhét akarunk, hanem az érvek ütköztetését, ezért is nem mentünk tavaly a Vörösmarty térre" - fogalmazott a képviselő, és hangsúlyozta, az MDF tavaly a József Nádor téren nem ellen-, hanem párhuzamos demonstrációt tartott.

Tavaly a Kendermag Egyesületnek a Vörösmarty térre bejelentett kendernapi tüntetése mellett három szervezet is demonstrációt tartott. Az ellentüntetés részvevői füttykoncerttel, tojásdobálással zavarták meg a kendertüntetést, amit a rendőrség végül beszüntetett. A téren tettlegességre is sor került.

A világ mintegy kétszáz városában május elején megrendezett, a marihuána legalizálásáért küzdő Million Marijuana March magyarországi megmozdulását vasárnap négy órakor a Kossuth téren tartja a Kendermag Egyesület.

Az MDF egyetért is, meg nem is

A demonstráción petíciót adnak át Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének, amelyben többek között a magyar drogpolitika hatékonyságát vizsgáló parlamenti vizsgálóbizottság felállítását követelik. A megmozduláson fellép az Anima Sound System, a műsorvezető Soma lesz, a köztársasági kegyelemmel nemrégiben szabadult Kurunczi Kinga felszólalása ugyanakkor még nem biztos.

Almássy Kornél, az MDF elnökségi tagja a vizsgálóbizottság felállításával kapcsolatban elmondta, "avval, hogy szükség van egy ilyen (testületre) egyetértek, a részleteket pedig a politikai oldalnak kell megtalálnia".

"A büntetőjogi szabályozás jól van ahogy van", több enyhítést már nem tudunk elképzelni, mert az már a könnyű drogok legalizálását jelentené. "Nincs átmenet a dekriminalizálás és a legalizálás között, mert egy szabálysértéssel nem lehet ellenállni a könnyű drogok fogyasztásának" - közölte Almássy az MTI-vel.

Gusztos: Már nem csupán liberális gondolat a dekriminalizáció
Gusztos Péter szabad demokrata parlamenti képviselő pénteken levélben fejezte ki Mádl Ferenc államfőnek nagyrabecsülését, emberséges, bölcs, belátó döntéséért, amellyel kiszabadult a börtönből az a fiatal lány, aki néhány joint elfogyasztása miatt kapott súlyos börtönbüntetést. "Elnök Úr kegyelmi döntése azt jelzi számomra, hogy napjainkban már nem csak a liberálisok gondolják: nem jelent megoldást a kábítószer-problémára a fogyasztók kriminalizálása" - írta a szabad demokrata politikus.

Egyúttal reményét fejezte ki, hogy "hamarosan hazánkban is megtörténik a kábítószerek fogyasztóinak dekriminalizációja, s úgy változik meg a jogi szabályozás, hogy többé ne kaphassanak többéves börtönbüntetést néhányszor megbotló kamaszok". Gusztos az Indexnek azt nyilatkozta: egyetért a Kendermag Egyesület petíciójában foglaltakkal, miszerint alakuljon parlamenti vizsgálóbizottság a drogstratégia hatékonyságának szondázására. Gusztos Péter szívesen részt venne egy ilyen testület munkájában.