Egyre esélyesebb a matekérettségi újraírása

2005.05.11. 10:37
Erős rendőri segítséggel vették át az iskolaigazgatók az újranyomtatott történelemérettségi tételsorait szerda hajnalban az ország közigazgatási hivatalaiban. Magyar Bálint oktatási miniszter elmondta, szerdán vagy csütörtökön döntenek arról, hogy újraírassák-e a matematikaérettségit, és ha igen, csak az érintett iskolákban vagy országosan tegyék-e. A miniszter beszámolt, újabb és újabb helyekről kapnak olyan információkat, hogy a diákok az érettségi előtt megismerték a matematikaérettségi feladatait.

Reggel hat órára az összes történelemérettségi tétel megérkezett a megyei közigazgatási hivatalokba, és 10 órakor minden középiskolában megkezdődhetett a középszintű érettségik írása, közölte az Oktatási Minisztérium (OM) szerdán.

A történelemérettségi tételsorának megváltoztatásáról azután döntött kedden az OM, hogy már napokkal korábban terjedni kezdtek a diákok között a kiszivárgott tételek. A történtek miatt az érettségit nem 8-kor, hanem 10-kor kezdték.

Esélyes a matekérettségi újraírása

Eközben Magyar Bálint a TV2 reggeli műsorában azt nyilatkozta, feltehetően nem lesz más megoldás, mint hogy a diákok megismételjék a matematikaérettségi vizsgákat, de erről napközben alakítja ki a minisztérium az álláspontját.

A miniszter szerint azonban azért, mert pár száz diák hozzájuthatott a tételekhez, nem szenvedhet a maradék nyolcvanezer.

"Meg fogjuk nézni, hogy szükség van-e ennek az érettséginek a megismétlésére, ha szükség van, meg kell tennünk ezt a lépést" - mondta Magyar Bálint a műsorban hozzátéve, ezt a döntést szerdán vagy csütörtökön meghozzák.

A miniszter közölte azt is, "fokozatosan növekszik" azoknak az iskoláktól érkező információknak a száma, melyek arra utalnak, hogy a diákok ismerték a tételeket. Az sem világos még, hogy csak egyes iskolákban, vagy országosan kell-e majd ismételni.

A miniszter szerint újra kell gondolni az érettségi rendszerét is, mert az idei botrány után már "más országban élünk", ahol bűnözőkkel szemben kell megvédeni.

Magyar úgy vélte, hogy 2-3 milliárd forintba kerülne, hogy az iskolákat felszereljék olyan nagy teljesítményű nyomatókkal, amelyekkel helyben lehetne kinyomtatni az érettségi tételeket.

A politikus a lemondását firtató kérdésre a TV2 Mokka című műsorában ismét azt válaszolta, hogy most kizárólag a hátralévő érettségi vizsgák lebonyolításával kell foglalkoznia.

Az új tételsorok is kiszivárogtak?

Eközben több hírforrás is arról számolt be, hogy az új történelemérettségik is kiszivárogtak. Ugyanakkor több esetben is kiderült, hogy nem a szerdai, hanem az előző évek tételsorairól van szó, ezek közül nem egyet pénzért terjesztenek az interneten.

A fővárosi iskolaigazgatók közül reggel 8-ig valamennyien átvették az érettségi tételsort a Fáy utcai sporttelepen. A fővárosi Közigazgatási Hivatal 70 fős stábja a 261 fővárosi középiskolának szánt összesen 280 dobozt átadta az igazgatóknak.

Rendőri őrizet a tételsorosztásnál

A 79 Pest megyei iskola igazgatója Budapesten vehette át a történelemérettségiket, az MTI beszámolója szerint a többi megyében is rendben megtörténtek az átadások.

A rendőrség központi gépkocsizó járőrszolgálati osztálya megerősített felügyelettel vett részt a feladatok elosztásában.

A fővárosi Fáy utcai sporttelepet a HavariaPress jelentése szerint félszáz rendőr biztosította és a Vasas-csarnokba csak három ellenőrző ponton keresztül juthattak be a több mint kétszáz budapesti középiskola megbízottai.

Az iskolák képviselői folyamatosan érkeztek átvenni a tételeket és mivel sokan autóval jöttek ez jelentősen megnehezítette a környékről munkába igyekvők közlekedését.

A Belügyminisztérium futárszolgálata 17 gépjárművel és 40 munkatárssal segítette a feladatok biztonságos eljuttatását, a közigazgatási hivatalok megyénként négy személlyel, azaz országosan mintegy száz emberrel vettek részt a munkában. A tételek nyomtatása délután 17 órától hajnalig tartott.

Botrány 2005 - óráról órára
Hétfőn délután, a középszintű magyar írásbelik után több órával várt hivatalossá: ismeretlenek már vasárnap kitették az internetre az elvileg szigorúan őrzött érettségi tételek elérhetőségét. Magyar Bálint oktatási miniszter közölte, az új érettségirendszer elleni politikai bűncselekményre gyanakszik. Hétfő estére kiderült, nemcsak a magyar-, hanem a matek- és a történelemtételek is kiszivárogtak. A Nemzeti Nyomozó Iroda szolgálatititok-sértés gyanújával nyomozni kezdett, az oktatási ombudsman elmondta, ez volt az elmúlt időszak legsúlyosabb érettségibotránya. Kedden valóságos tételözön árasztotta el a netet, az Oktatási Minisztérium pedig úgy döntött, a történelem írásbeli tételeit bevonják, szerdáig új feladatsort nyomtatnak ki, és az írásbeli időpontját két órával elhalasztják. Kedd este a Magyar Rektori Konferencia elnöke közölte, előfordulhat, hogy az egyetemek nem fogadják el a megkérdőjelezhető érettségieredményeket.