Félmilliárd forintért újíthatják fel a T-72-eseket

2005.05.13. 17:03
A gödöllői Currus Rt., egy a Honvédelmi Minisztérium által alapított cég újíthatja fel a 77, Iraknak szánt magyar tankot. A megbízó amerikai cég egyes hírek szerint félmilliárd forintot fizethet ezért.

A gödöllői Currus Rt. hozza hadra fogható állapotba az Iraknak felajánlott T-72-es harckocsikat, a munkálatokat szeptember közepéig elvégzik, jelentette be a Magyar Honvédség vezérkari főnöke pénteken Budapesten.

Az amerikai kormány az Iraknak nyújtott segélykeret terhére egy amerikai céget bízott meg azzal, hogy a 77 tankot hadra fogható állapotba hozza. Ez a cég kötött magánjogi szerződést a Honvédelmi Minisztérium által alapított, önállóan gazdálkodó gödöllői részvénytársasággal - mondta újságíróknak.

Havril András kijelentette: nem felújításról van szó, hanem az eszközök úgynevezett hadra fogható állapotba hozásáról. Ezek a tankokat ugyanis körülbelül másfél éve konzervált állapotban tárolja a honvédség. A hadrafoghatósághoz "ki kell konzerválni a tankokat", át kell azokat vizsgálni, végre kell hajtani a szükséges menetpróbákat, illetve a fegyverrendszer ellenőrzését.

90-et használ a Magyar Honvédség

A tábornok nem kívánta közölni, hogy mennyi pénzt kap a felújításért a részvénytársaság. Az MTI értesülései szerint 2,5 millió dollár (mintegy 500 millió forint) lehet a teljes összeg, a felhasznált eszközöktől függően.

A Currus Rt. az egyetlen olyan magyar cég, amely harckocsik és más katonai járművek felújításával foglalkozik, a térség más országai számára is végez javításokat.

A tankokat Magyarország még tavaly év végén ajánlotta fel a NATO iraki haderőt kiképző programjához. A korábbi közlések szerint a felajánlott cseh és lengyel gyártású harckocsik átlagéletkora 22 év. A Magyar Honvédség összesen 148 hadrendből kivont T-72-es tankot tárol kalocsai raktárában, 90-et pedig jelenleg is használ a tatai harckocsizó zászlóalj.

A minisztérium szóvivője közölte, hogy a Magyarország továbbra is készenlétben tartja az iraki NATO-kiképzőmisszióhoz felajánlott őrző-védő századát, de úgy tűnik, hogy a közeljövőben nem lesz rájuk szükség.