Fidesz-KDNP: Ne nevezzék ki Benczét főkapitánynak!

2007.06.04. 11:34
Az ellenzéki frakciók szerint további tehertételt jelent a rendőrségnek a főkapitányjelölt jutalmazási botránya, ezért arra kérik a kormányt, álljon el Bencze József László főkapitányi kinevezésétől. A VPOP-ot felügyelő pénzügyminisztérium vezetője, Veres János hétfőn a Napkeltében védte Benczét, de logikai bukfencet vetett.

A Fidesz és a KDNP arra kéri a kormányt és a miniszterelnököt, hogy ne nevezze ki országos rendőrfőkapitánynak Bencze Józsefet.

Erről Lázár János, az Országgyűlés rendészeti bizottságának fideszes elnöke beszélt a Fidesz-KDNP frakciószövetség hétfői budapesti ülésén.

A Bencze József körül kialakult botrány tehertételt jelent a rendőrség számára, indokolt Lázár.

Egy komoly kapcsolat


Bencze József

Az ellenzéki pártok az Index vasárnapi írására utalva fogalmazták meg álláspontjukat. Az Index azt írta, Bencze József saját barátnőjét részesítette háromszor is jutalomban.

A főkapitány-jelölt vezérőrnagy még előző munkahelyén, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságán (VPOP) a beosztottjaként dolgozó jelenlegi élettársa 2005 végén és 2006-ban két alkalommal is pénzjutalmat kapott az indoklás szerint kiemelkedő munkájáért.

Bencze azzal védekezett, hogy a kitüntetések idején a rendészeti főigazgatóságon főrevizorként dolgozó Gy. Kitty még nem volt az élettársa. Amikor kapcsolatuk komolyra fordult, azonnal jelezte a hölgynek, "egy percet sem dolgozhat tovább a VPOP-nál"

Ennek némileg ellentmond, hogy kettejük gyermeke jelenleg féléves, vagyis kapcsolatuk komolyra fordulása 2006 márciusára, áprilisára tehető.

Az ellenzéki frakció arra kéri a kormányt és a miniszterelnököt, találjon olyan embert, aki képes helyreállítani a rendőrségbe vetett közbizalmat, és nem újabb botrányokat generál.

A Fidesz és a KDNP képviselői csak akkor szavazzák meg a rendőrség és a határőrség integrációjáról szóló kétharmados törvényt, ha a kormányoldal elfogadja a javaslathoz benyújtott 30 módosító indítványukat.

Az ügyről a VPOP felügyeletét ellátó pénzügyminisztérium vezetője, Veres János hétfőn a Magyar Televízió Napkelte című műsorában azt mondta, semmi másról nincs szó, mint rosszindulatú megjegyzésekről Bencze József kinevezésével kapcsolatban.

Veres János bukfencezik

"Bencze tábornok úr a hivatali kötelezettségének megfelelően látta el feladatát, és ennek megfelelő tájékoztatási kötelezettségének mindig eleget tett. (...) Tudtam erről, amikor tudnom kellett, és akkor viszont, amikor nem kellett tudnom, nem tudtam erről" - mondta a pénzügyminiszter.

A tárcavezető érvelésében azonban logikai bukfencet találtunk. Ha ugyanis Benczéék kapcsolatuk komolyra fordulásakor megszakították a munkakapcsolatot, miről jelentett felettesének, Veres Jánosnak?

Munkáért jár jutalom

A vám- és pénzügyőrségnél nagyon kemény munkát követeltem, és a kiosztott jutalmak munkateljesítményhez kötődtek, mondta Bencze József. A VPOP szerint a testületnél a teljesítmény-értékelés szempontrendszere nyilvános és a közvetlen felettesek ezek alapján értékelik a beosztottakat. Ez az értékelés a prémium alapja. "Az állomány által elérhető portálon minden esetben megjelentettem, bárkinek adtam jutalmat. Nem tesz így mindenki" - mondta.

Ha a hátsó szobában, valakinek a zsebébe csúsztatnám a jutalmat, akkor megérdemelném, hogy bárki is véleményt nyilvánítson erről. De a jutalmazás mindig teljesítmény alapján történt, mondta. Hozzátette, a jutalmat a barátnője egy kollektíva tagjaként kapta. "Megnéztem, a 131 jutalmazásból az elmúlt évben ő kétszer kapott, de 26 olyan kolléga kapott még jutalmat, aki minimum kétszer vagy annál többször kapott" - tette hozzá.

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának tájékoztatása szerint a törvényben biztosított jutalomkeret terhére a pénzügyminiszter negyedévente engedélyezheti jutalomelőleg kifizetését, ha teljesültek az adott negyedéves időszakban a bevételi tervek. Az első három negyedévben a jutalomkeret felét lehet kifizetni az állománynak. Az úgynevezett érdekeltségi jutalmon felül az országos parancsnok, a főigazgatók, főosztályvezetők és a középfokú szervek vezetői esetileg is jutalmazhatják az alkalmazottakat.