Kémelhárító, vagy spicli?

2002.06.21. 06:46
A Magyar Nemzet továbbra is azt állítja, hogy valódi az a dokumentum, amelyet korábban közölt és amely szerint Medgyessy Péter a Pénzügyminisztériumban feljegyzést készített "veszélyes" munkatársairól. A lapnak névtelenül nyilatkozó volt operatív tiszt szerint a kormányfő nem volt igazi kémelhárító.
Medgyessy Péter a kémelhárítás operatív tisztjét segító informátor volt, szogorúan titkos állományú tiszti rangban, magyarán az igazi kémelhárító tisztet segítő spicli - jelentette ki a Magyar Nemzetnek egy neve elhallgatását kérő volt III/II-es operatív tiszt.

Nevetséges

A lapnak névtelenül nyilatkozó szakértő nevetségesnek nevezi azt az állítást, hogy egy elhárító tiszt munkáját SZT-tiszti ragban segítő informátor a KGB ellen végzett elhárító munkát. A kádári időkben az elhárítás a BM-ben jelen lévő szovjet tanácsadók tudtával, koordinálásával történt. A cikk szerint a beszervezetteknek ugyanazoknak a feltételeknek kellett megfelelniük, mint a III/III-asoknak, azzal a különbséggel, hogy az SZT-tisztnek az adott területen szakembernek kellett lennie.

Miért nincs papír?

A volt operatív tiszt véleménye szerint, ha nem találják a D-209-es anyagát a nyilvántartásban, az azt jelentheti, hogy a D-209-est mint korábbi hálózati informátort nevezték ki SZT-tisztnek, hiszen ez esetben anyagát kivették a nyilvántartásból és a III-as csoportfőnökségen egy külön nyilvántartásban szerepeltették, ahol az előzmények már nem biztos, hogy megtalálhatók. A hivatalos állomány nyilvántartásában pedig azért nem szerepel Medgyessy Péter, mert hivatalosan nem volt kémelhárító operatív tiszt.

Rozgonyi emlékei

A Magyar Nemzet több egykori pénzügyminisztériumi dolgozót is megszólaltat, közülük egyedül Rozgonyi Ernő, a MIÉP volt országgyűlési képviselője nyilatkozik névvel. A politikus, aki 1966-tól 1984-ig dolgozott a PM-ben azt mondta: természetesen gyanították, hogy a tárcánál dolgozik a belső elhárítás és a kémelhárítás, de akkoriban Medgyessyre senki nem gyanakodott. Rozgonyi felidézve emlékeit hozzáfűzte: "azt hittük róla, hogy csak egy karrierista, aki szerény képességei ellenére bámulatos gyorsasággal emelkedett a ranglétrán".