Ügynökből titkos megbízott

2002.07.03. 11:27
Az egykori III/III-as hálózatban három szintre tagolódott a hierarchia. Jó munkájuk eredményeként az ügynökök titkos megbízottá, majd titkos munkatárssá léphettek elő.
Meruk József, a Budapest Tv műsorvezetője, aki először beszélt a hétfői adásban arról, hogy az egyik neves ellenzéki politikus édesapja a politikai rendőrségnek dolgozott, azt is megemlítette: az illető munkáját olyan lelkiismeretesen végezte, hogy tmb-vé, azaz társadalmi megbízottá nyilvánították.

Ügynök, tmb, tmt

Az egykori III/III-asok, vagyis a belső elhárítás munkáját segítőket három csoportba osztották. Az első, legalacsonyabb fokozatúak az ügynökök voltak. Ők az állambiztonsági szerv birtokában lévő terhelő vagy kompromittáló adatok hatására, illetve anyagi érdekeltség fejében adtak jelentéseket. Ennél magasabban helyezkedtek el a hierarchiában a tmb-k, vagyis titkos megbízottak, akiket társadalmi megbízottként is emlegetnek a források. Tmb-nek az állambiztonsági hálózatnak azt a tagját nevezték, aki elvi meggyőződésből vett részt a titkos együttműködésben.

A hálózat csúcsán a tmt-k helyezkedtek el. A titkos munkatárs az állambiztonsági szervek hálózatának legmegbízhatóbb tagja volt, aki elvi meggyőződésből, magas fokú áldozatkészséggel, kezdeményezőleg vett részt a titkos együttműködésben, és a legbonyolultabb hálózati feladatok elvégzésére is alkalmas volt.

Csanádi is tmb volt

Ügynökből tmb-vé csak hosszabb folyamat eredményeképpen válhatott valaki. Esterházy Péter édesapja, akit 1956 után szerveztek be Csanádi fedőnéven III/III-as ügynöknek, jó munkája eredményeképpen a kémelhárítási osztálynak is jelenthetett, de csak 1975-től vált tmb-vé, vagyis titkos megbízottá. Az író Javított Kiadás című művében erről így írt: "Tmb. az az, aki elvi meggyőződésből teszi, az ügynököt azt vagy kényszerítik, vagy megfizetik. Szóval már nem kell kényszeríteni..."