Mehetnek a prostituáltak a XV. kerületbe

2003.07.29. 17:53
A XV. kerületi önkormányzat a szemétégető felé vezető Felsőkerti utcára adott ki hatósági bizonyítványt, aminek alapján a prostituáltak a nap 24 órájában dolgozhatnak. Az önkormányzat illetékese ugyanakkor hangsúlyozza, nem türelmi zónáról van szó.
Egy XV. kerületi utcában ezentúl szabad a prostitúció azt követően, hogy a helyi önkormányzat kedden hatósági bizonyítványt adott ki arról: a prostituáltak érdekvédelmi egyesülete által megnevezett utca nem minősül védett övezetnek.

Nem zóna

"Nem arról van szó, hogy türelmi zónát jelöltünk volna ki" - hangsúlyozta Rónayné Vojnovics Ibolya, hozzátéve, hogy a hatósági bizonyítvány nem engedély.

Tájékoztatása szerint a Magyar Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesülete kérelmében kezdetben 41 utcát jelölt meg, szerette volna tudni, hogy azok védett övezetnek minősülnek-e.

Az aljegyző tájékoztatása szerint a hivatal vezetése tájékoztatta az egyesület képviselőit arról, hogy a megnevezett utcák túlnyomó többsége védett övezetbe tartozik.

Csak egy utca

Az elutasítást követően az egyesület egyetlen XV. kerületi utcára szűkítette le kérelmét, erre az egyre vonatkozóan kért hatósági bizonyítványt, amit az önkormányzat - a helyszíni szemlét követően - kedden adott ki.

A bizonyítvány a város széli, a Fővárosi Szemétégetőműhöz vezető Felsőkert utcára vonatkozik, ahol nincs olyan intézmény, amely alapján az utca védett övezetnek minősülne.

0-24

Földi Ágnes, a Magyar Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesületének elnöke közölte, a hatósági bizonyítvány ugyan nem alkalmas zóna kijelölésére, de arra viszont feljogosítja a prostituáltakat, hogy ebben az utcában a nap 24 órájában kulturált körülmények között dolgozzanak.

A hölgyeknek csak érvényes egészségügyi kiskönyvvel kell rendelkezniük és így a rendőr nem viheti el őket - mondta Földi Ágnes.

Újpest: nem, elméletileg igen

Hétfőn a IV. kerületi képviselőtestület elutasította a prostituáltak 19, nem védett övezetbe tartozó utcára vonatkozó kérelmét. Derce Tamás újpest polgármestere elmondta, a védett övezetek és a kérdéses 19 utcán kívül, elméletileg lehet Újpesten prostitúciót folytatni.