Bekeményít az MDF a különutasokkal szemben

2004.08.27. 22:53
Megvonná a névhasználati jogot az MDF választmánya, ha a frakción belül a pártprogrammal ellentétes tevékenységet fejtenek ki a képviselők az új pártszabály-tervezet szerint. Ugyancsak különösen súlyos fegyelmi vétségnek számítana, ha egy párttag más politikai szervezet rendezvényein az MDF-fel ellentétesen foglal állást.
Az MDF országos választmánya hét végi kétnapos debreceni ülésén készíti elő a szeptember 25-i tisztújító országos gyűlést, valamint megvitatja az alapszabály módosítására beérkezett javaslatokat, közölte Csáky András pénteken.

Névhasználat-megvonás

Az MTI-hez is eljuttatott alapszabály-tervezetben új elem például a parlamenti frakcióra vonatkozó passzus, amely szerint "amennyiben a képviselőcsoport tevékenysége ellentétes (a párt politikai programjában meghatározottakkal), úgy az országos választmány tőle az MDF névhasználatot megvonhatja, azt megtilthatja".

Az alapszabály-tervezetben az is új elem, hogy "különösen súlyos fegyelmi vétségnek" minősül, ha egy párttag "más politikai szervezetek vagy politikai ellenfelek gyűlésein, vagy egyéb helyen és módon, nyilvánosan, a párt elfogadott politikájával, testületi döntéseivel szemben foglal állást (...), nyíltan és egyértelműen megsérti a párt alapszabályát vagy egyéb szabályzatait".

Többször próbáltak egységet teremteni

Dávid Ibolya pártelnök politikai irányvonalát támogató csoport már többször tett kísérletet arra, hogy megregulázza a párt parlamenti képviselőcsoportját, amiben időnként többségben voltak az elnök ellenes politikusok. A korábbi kísérletek azonban rendre megbuktak a frakció ellenállásán.

Ráadásul idén márciusban a "monoki nyilatkozat" meghirdetésével egy időben az MDF országos választmánya hűségnyilatkozatot postázott el a képviselőknek, a dokumentumban arra kérték a honatyákat, hogy aláírásukkal jelezzék többek között azt, hogy a ciklus hátralévő időszakában is az MDF politikáját képviselik, valamint, hogy kötelező útmutatásként elfogadják az elnökség és a választmány döntéseit.

A "lázadó" csoport többsége azonban a választmány nyomása ellenére sem volt hajlandó direkt módon alárendelni magát a párt legfelsőbb fórumának.

Az MDF több, azóta Lakitelek-csoporthoz csatlakozott képviselője rendszeres résztvevője volt a Fidesz rendezvényeinek. Az EP-választás után komoly belső feszültséget okozott, hogy válaszul a Fidesz melletti kampányolás vádjával feloszlatták az MDF legnagyobb létszámú II. kerületi alapszervezetét, amely egyébként az EP-választás során az egyik legnagyobb szavazatarányt biztosította a párt számára.

Elnökjelölt- és elnökségitagjelölt-választás

Csáky András a testület elnöke elmondta még, hogy szombat délután tárgyalnak a párt elnökségi tagjaira és a pártelnök személyére.

Az elnök személyére a választmány tesz javaslatot. A posztra eddig Dávid Ibolya jelenlegi elnököt, Gémesi György alelnököt és Medgyasszay László parlamenti képviselőt jelölték, utóbbi kettő azonban nem vállalja a jelölést.

Csáky András tájékoztatása szerint a választmány harminc jelöltből - titkos szavazással - tizenegyre tesz javaslatot az országos gyűlésnek, amely szintén titkos szavazással hét tagot választ majd az elnökségbe. Eddig a megyei szervezetektől 25-en kaptak jelölést elnökségi tagságra, és az országos választmány még öt fővel bővítheti a kört.

A jelöltek: Gémesi György, Almássy Kornél, Szőke László, Hock Zoltán, Medgyasszay László, Viniczai Tibor, Katona Kálmán, Lezsák Sándor, Font Sándor, Makai Zsolt, Csáky András, Habjánecz Tibor, Sisák Imre, Szabó Gyula, Antall Péter, Bajtai András, Balogh László, Csapody Miklós, Ötvös Mihály, Herényi Károly, Karikó Balázs, Karsai Péter, Kuti Csaba, Szabó Miklós és Szászfalvi László.