Herényi marad, Fonték mennek

2004.09.06. 09:14
Újabb fordulatot vett az MDF-en belüli viszálykodás a párt vasárnapi választmányi ülésén: pénteken a frakcióvezetői tisztségéből a képviselők által bizalmatlansági indítvánnyal leváltott Herényi Károly bizalmat kapott, ezzel egy időben a választmány kizárta a frakcióból azt az öt képviselőt, akiknek kizárását Herényi csütörtökön jelentette be. A frakciótagoknak újból "hűségnyilatkozatot" kell aláírniuk. A lakitelkiek a házelnök döntését tudomásul veszik.
Az MDF országos választmánya vasárnapi ülésén bizalmat szavazott Herényi Károly frakcióvezetőnek, mondta Csáky András az MDF országos választmányának vasárnapi ülése után.

Hűségnyilatkozatot kérnek

A választmány megvonta a bizalmat a Lakitelek munkacsoport öt tagjától, Balsai Istvántól, Font Sándortól, Horváth Balázstól, Kelemen Andrástól és Szászfalvi Lászlótól, mert "méltatlanok az MDF képviseletére", és nem tart igényt az öt politikus tevékenységére a parlamenti frakcióban, közölte a választmányi elnök a testület zárt ülése után.

Határozatában a választmány felkéri a frakcióvezetőt arra, hogy három napon belül szerezzen be írásos nyilatkozatot a Balogh László, Csampa Zsolt, Ékes József, Fülöp István, Lezsák Sándor, Medgyasszay László, Németh Zsolt, Pichler Imre és Püski András képviselőktől arra vonatkozóan, hogy az MDF politikáját és testületi döntéseit magukra nézve kötelezőnek tartják-e, illetve képviselői teendőiket a jövőben az MDF-frakció tagjaként kívánják-e ellátni.

Kizárták egymást

Herényi Károly, az MDF parlamenti képviselőcsoportjának vezetője csütörtökön Szili Katalin házelnöknek írásban jelentette be, hogy Balsai István, Font Sándor, Horváth Balázs, Kelemen András és Szászfalvi László kizárás miatt már nem tagjai az MDF képviselőcsoportjának. Részletek >>>

Miután azonban pénteken 12 igen szavazattal, egy tartózkodás mellett visszahívták tisztségéből Herényi Károlyt, Font Sándort frakcióvezetővé választotta az MDF parlamenti frakciójának 13 tagja. A tanácskozáson, a Lakitelek munkacsoport 12 tagja, valamint Csapody Miklós és Medgyasszay László volt jelen. Részletek >>>

Herényi Károly pénteki közleménye szerint "az MDF országos választmánya által meghatározott irányvonaltól való eltérés miatt zárt ki öt képviselőt a parlamenti frakcióból". A frakcióvezető amennyiben az országos választmány "felülbírálja a döntésemet, akkor frakcióvezetőként az a dolgom, hogy lemondjak tisztségemről".

Puccsszerű lépések

Az országos választmány vasárnapi határozatában elhatárolta magát a Lakitelek munkacsoport tevékenységétől. A testület szerint "a csoport tagjai az MDF érdekében hangoztatott jobbító szándék ürügyén fordultak szembe a párttal". A határozat szerint az MDF-fel való szembehelyezkedésük a szervezetek szétrombolására, a pártelnök és a frakcióvezető elmozdítására irányuló törekvéseikben is megnyilvánult.

"Puccsszerű lépésükkel, a csoport jelöltjének frakcióvezetőként történt bejelentésével kibékíthetetlen belső ellenzékként léptek a nyilvánosság elé" - szögezi le a testület határozata.

Még gondolkodnak

Az MTI kérésére sem Lezsák Sándor, sem Font Sándor nem kívánt nyilatkozni. Font Sándor, aki nem tagja az országos választmánynak, úgy kaphatott szót az ülésen, hogy a testület szavazott arról. Herényi Károly szintén nem kívánt nyilatkozni.

Balogh László, a Lakitelek munkacsoport tagja annyit mondott: most kapták kézhez a határozatot, amit meg kell vitatniuk és értékelniük kell.

Font: a házelnök döntését tudomásul vesszük

Font Sándor, az MDF politikájával elégedetlen honatyákból alakult Lakitelek munkacsoport tagja hétfőn reggel egy televíziós interjúban közölte: nem tartják magukra nézve kötelezőnek az MDF országos választmányának hét végi, a függetlenek közé való átülést kezdeményező döntését, de tudomásul veszik azt, amit Szili Katalin házelnök az Országgyűlés Ügyrendi Bizottságának hétfői határozata alapján kihirdet.

Lakner: a Fidesznek jól jön

Lakner Zoltán politológus elmondta, "az MDF-frakció önállósodása megakaszthatja a demokrata fórum önállósodási stratégiáját, de a pártban jelentős fölényben van Dávid Ibolya" pártelnök. Kitért arra: ha a Fidesz célja az, hogy újra jobboldali kormánya legyen az országnak, akkor az MDF válsága nem szolgálja az érdekeit, ugyanis a demokrata fórum olyan szavazatok megszerzésére is képes, például egykori szocialista szavazók voksainak megszerzésére, amelyekre a Fidesznek nincs esélye. Hozzátette ugyanakkor, hogy tapasztalatai szerint a Fidesz egyedül kíván kormányozni.

"A Fidesz nem szövetségi politikát folytat (...), hanem a jobboldalon megtalálható szervezeteket próbálja a saját irányítása alá vonni" - mondta. Lakner Zoltán kijelentette, ha a Fidesznek az "egy tábor, egy zászló" a célja, akkor a MDF válsága szolgálja ezt.