A szocialisták megvédték képviselőjüket

2007.09.24. 21:45
Hiába indítványozta a legfőbb ügyész Juhászné Lévai Katalin mentelmi jogának felfüggesztését, hétfőn csak 13 szocialista képviselő támogatta, hogy a közokirat-hamisítás gyanúja alól tisztázhassa magát.

A mentelmi bizottsági javaslat ellenére nem függesztette fel az Országgyűlés Juhászné Lévai Katalin szocialista országgyűlési képviselő, volt hajdú-bihari közgyűlés elnök mentelmi jogát.

Juhászné Lévai Katalain (Forrás)

A képviselő mentelmi jogának felfüggesztését a legfőbb ügyész kezdeményezte, közokirat-hamisítás gyanúja miatt. Példanélküli eset, hogy közvádas ügyben az Országgyűlés nem szavazza meg a mentelmi jog felfüggesztést.

A szocialista képviselő társtettesként elkövetett közokirat-hamisítással vádolja a Hajdú-Bihar Megyei Ügyészség, mivel 2004-ben a megyei területfejlesztési tanács elnökeként cégbírósági módosítás nélkül írt alá egy döntést a könyvvizsgáló személyéről.

A mentelmi bizottság múlt héten döntött úgy, hogy javasolja az Országgyűlésnek mentelmi jogának felfüggesztését, az indoklás szerint mind az Országgyűlés tekintélyének megóvása, mind a képviselő tisztázásának érdekében.

Juhászné Lévai Katalin a parlamentben azt mondta, nem követett el közokirat-hamisítást, a gyanúsítás tévedésen alapul, és nem zárkózik el a felmentés elől.

Az Országgyűlés 161 igen szavazattal, 48 nem szavazattal, 115 tartózkodás mellett nem függesztette fel a képviselő mentelmi jogát. A szocialista frakcióból csak 13-an szavaztak a felfüggesztés mellett.

Gyurcsány mentelmének felfüggesztését nem javasolták

A képviselők szintén nem támogatták Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztését sem, amit a Pesti Kerületi Bíróság kezdeményezett egy becsületsértési ügyben. Ebben az esetben a mentelmi bizottság sem javasolta a felfüggesztését.

A törvényhozás nem függesztette fel sem Juhászné Lévai Katalin (MSZP), sem Bencsik János (Fidesz), sem Gyurcsány Ferenc (MSZP), sem Fodor Gábor (SZDSZ), sem Kupper András (Fidesz) mentelmi jogát, bizottsági javaslat az ő esetükben sem volt.

Fodor Gábort nemzeti jelkép megsértéséért jelentették fel, a mentelmi bizottság nem javasolta a felfüggesztést.

Kupper Andrást Demszky Gábor, Budapest szabad demokrata főpolgármestere jelentette fel becsületsértés miatt, mivel a képviselő egy közleményében azzal vádolta őt, hogy jogtalanul vett fel egymillió 800 ezer forint közpénzt szabadságmegváltásként. Ezt a mentelmi bizottság a két közszerepől vitájának értékelte.

Bencsik János ügyében a tatabányai ügyészség kereste meg az Országgyűlést, egy állítólag verekedő képviselőről elhangzott kijelentés miatt, miután azonban az érintettek ezt nem erősítették meg, a szakbizottság nem javasolta a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését,