Sokkolták az eredmények az SZDSZ bukó favoritjait

2006.10.02. 16:29
Négy nagyobb városban is elbukott az ötödik ciklusáért versenybe szálló SZDSZ-es polgármester, csak Demszky Gábor őrizte meg Budapestet. A vesztesek ekkora bukásra nem számítottak, arra pedig végképp nem, hogy elbukják a polgármesteri tisztséget. Ki folytatja városi politizálást, ki egy időre kiszáll, mindenesetre az EU-s projektekben sokan reménykednek.

"Nem számítottam arra, hogy a választók ezúttal nem az egyéni teljesítményt mérlegelve szavaznak majd. Megdöbbentő, hogy az őszödi hangfelvétel kiszivárgása ilyen erőteljes hatást váltott ki az önkormányzati választáson, ilyenre korábban nem volt példa" - nyilatkozta az Indexnek Dióssy László, Veszprém megyei jogú város 16 évig regnáló polgármestere, aki szerint a megszorító intézkedések kevésbé számítottak, mint a belpolitikai botrány.

A veszprémi Dióssy: Nem tekintem személyes vereségnek

Dióssy László egyelőre visszavonul a politikától, és bár nyert pártlistán önkormányzati képviselői mandátumot, lemond a tisztségről. A polgármester a jövőben a gazdasági szférában akar elhelyezkedni, de nem távolodik messzire az önkormányzattól, egy pályázati tanácsadó színeiben a város igazgatásához kapcsolódó projektek kialakításával, pályázatok írásával fogja idejét eltölteni.

Veszprém következő négy évéről nem szívesen nyilatkozik, mert "a puding próbája az evés". "Az biztos, hogy az új fideszes polgármesternek, Debreczenyi Jánosnak nincsenek olyan kormányzati, EU-s kapcsolatai, mint nekem voltak" - mondta.

Dióssy, aki "sima győzelemre számított", nem tekinti személyes vereségnek a vasárnapi választást, szerinte az országos politika döntötte el a küzdelmet. Hasonlóan vélekedik az ugyancsak 16 évig polgármesterkedő Kocsis Imre Antal, aki Szekszárd város vezetéséről kénytelen lemondani Horváth István (Fidesz-KDNP) javára.

A szekszárdi Kocsis: Valami nagyon megváltozott

Mindettől függetlenül Kocsist is meglepte a választási vereség. "Az emberek hangulatát nem lehetett kitapintani, sok volt a bizonytalan, a rejtező vélemény." Még a stáb által, saját használatra készített felmérések sem árulkodtak ekkora bukásról, bár Kocsis megjegyzi, épp a nagyfokú bizonytalanság miatt, erre is lehetett számítani.

"Valami nagyon megváltozott" - mondja Kocsis, aki szerint olyan még nem volt, hogy az embereket ennyire ne érdekeljék a helyi eredmények. Ez a választás szerinte "az országgyűlési választás mintájára" szerveződött a nagypolitikai vitáknak köszönhetően.

Kocsis úgy gondolja, "az élet teli van szép dolgokkal, van család, van bor és vannak regionális ügyek." Nem akarja folytatni a városi politizálást, és bár egyelőre képlékenynek látja a jövőt, azért támpontokat ad neki, hogy a Nemzeti Fejlesztési Terv második részének kidolgozásában részt vett, és alelnöke volt a dél-dunántúli regionális fejlesztési tanácsnak is, azaz továbbra is részt venne a nagyszabású projektek körüli bábáskodásban.

A békéscsabai Pap János: Ha egy Kósa Lajos ver meg...

Ugyancsak az országos politika által tematizált kampánynak tudja be meglepő választási vereségét Pap János is, az SZDSZ békéscsabai polgármestere, aki a fideszes Vantara Gyulától kapott ki. A Békés megyei "főpolgármester" szerint talán elkerülhető lett volna a fiaskó, ha nem "sokkszerűen" zúdítja az országra a kormány a megszorításokat, hanem ügyesebben kommunikál.

Pap azért egy másik szempontra is felhívja a figyelmet: az emberek 16 év után valami újra vágytak. Az már más kérdés, hogy miért "egy nála idősebb, puha, határozatlan" közútkezelő-igazgatót választottak ő helyette, véli Pap. "Ha egy Kósa Lajos ver meg, az rendben van."

Pap János társaival szemben nem fejezi be az önkormányzati munkát, az SZDSZ listavezetőjeként bekerült a közgyűlésbe, amit 2006 és 2010 között a fideszes abszolút többség határoz meg. Az építészmérnök Pap reméli, hogy mivel "se műszaki, se gazdasági végzettségű képviselője nincs a Fidesznek", szükség lehet rá a "fejlesztési, vagyonkezelői, gazdasági bizottságok" valamelyikében, de szeretne a piacon is elhelyezkedni.

A jászberényi Magyar: nem lesz sebész

Nem a második, hanem a negyedik helyen végzett az SZDSZ jászberényi favoritja, Magyar Levente. A "radikális szadeszosnak" ismert Magyart nemcsak a fideszes, de egy független jelölt is megelőzte, a polgármester pedig a szocialista Gedei József lesz.

A tavaszi választáson az MSZP javára visszalépett Magyar Levente a polgármester-választásokon nem indult az MSZP-vel, de eddig háromszor tudott győzni. A vereség lesújtotta a politikust, aki még arra vár "leülepedjenek benne az érzések". A korábban sebészként dolgozó Magyar - amellett, hogy a megyei közgyűlésbe bejutott - még nem tudja, mihez kezdjen, 16, íróasztal mellett eltöltött év alatt "nem vett a kezébe szikét", de reméli "megtalálja helyét az átalakuló magyar társadalomban".