SZDSZ-kampány: idegen tollakkal?

2005.10.06. 15:18
Az MSZP identitáskeresése és a Fidesz arculatváltása között beindult a héten az SZDSZ választási kampánya. Új arculattal jelentkezett a párt és honlapja, amelyen mindent bevetnek: a politikusok bloggolnak, az új kampányfilm videoklippet koppint.
Nem fognak unatkozni az esztétikailag érzékeny választópolgárok a következő hetekben. Miközben ugyanis lassan lezárul az MSZP imázsváltó kampánya, utána rögtön elkezdődik a Fideszé, a két óriás plasztikai műtéte közötti időt pedig az SZDSZ megújult arculatának befogadásával ütheti el a fogyasztó.

Magyar, ne lopj! (közismert nyugat-európai felirat)


Összehasonlító elemzés - klikk a képre!
Ezen a héten újult meg a párt honlapja, ezzel egy időben az SZDSZ meghirdette országjáró korteshadjáratát, ami október 10-én kezdődik. A rendezvényt a párt egy mozgóképes rövidfilmmel népszerűsíti.

Magyarországon nem számít meglepetésnek, ha az arculatváltáshoz nyugatról importált anyagot használnak fel. Az MSZP-t az olasz baloldal női bokái ihlették meg, de jó példa Friderikusz Sándor köztévés műsorának díszletbotránya is: előbb egy olasz politikai műsor belterét koppintották le, majd - ezúttal botrány kirobbanása nélkül - a CNN egyik stúdiódíszletét (a Larry King show) nyúlták le csendben.

Az SZDSZ kampányfilmjével sem történt másként, ugyanis a Liberális hetet reklámozó rövidfilm pontos mása a H5 francia alkotócsoportnak világhírt hozó videoklipnek, amit Alex Gopher The Child című számához készítettek.

Kassák Lajos és a 3D

A komputeranimációs technikával készült rövidfilmben, amit Horn Gábor kampányfőnök az oldalon nemes egyszerűséggel "objektíve egy tökéletes műalkotásnak" nevez, az éjszakai Budapest legismertebb helyein rohan végig a kamera, de a város, és az emberek betűkkel kiírt szavakból állnak össze. Akárcsak a Gopher-klipben, ahol New Yorkkal történik ugyanez.

"Természetesen előttük sem volt ismeretlen, hogy ezt a betűkből összeálló képi világot alkalmazták mások is, ezzel az erővel Kassák Lajosig is visszamehetnék" - felelte plágiumvádunkra a szabad demokrata kampányért felelős Horn Gábor.

Zavaros kezdőlap

Mivel a kormánynak az SZDSZ adja az informatikai minisztert, szükségszerű, hogy a liberálisok ezen a területen nyomják le a konkurens pártokat, megcsillogtatva a párt mögött álló információtechnológiai tudásbázist.

Bizonyára ezért van teletömködve a honlap többnyire értelmetlenül flashes megoldásokkal, interaktívnak nevezett, de mégsem interaktív interjúkkal és természetesen a manapság már kihagyhatatlan, nyilván csak a választásokig frissülő bloggal. Az oldal több-kevésbé működik, feltéve, ha az ember feltelepíti a gépére az összes szükséges alkalmazást.

Az SZDSZ a 2006-os választásokig ugyanazzal a kreatív kampánystábbal dolgozik, mint a 2004-es európai parlamenti választásokon. Nem is változott sok minden már bevetett nagy kékséghez és a liberális identitást építő kérdezz-felelek játékhoz képest. Igaz, kicsit nehezítettek rajta.


Összehasonlító elemzés - klikk a képre!
A nyitólapon ugyanis az ÉN és a TI felirat látható. Az előbbi alatt a szex, cigaretta, relax, mese, sport szavak úsznak be, míg a TI alatt rohangáló fogalmak a következők: traktor, magyar, seggfejek.

Az Index politikarovata hosszas töprengés után sem volt képes fölfogni, hogy miről van szó. Arra a jelek szerint viszont alkalmas a nyitólap, hogy a Magyar Nemzet online kiadása tökéletesen félreértse az egészet, és leseggfejezve érezze (inkább éreztesse) magát. Ismét Horn Gábor oldotta meg a rejtélyt: a pártot érő és a párt által sugárzott sztereotípiákról van szó.

Orbán hazudik, Fodor füvezik, Kuncze tömör

Kétségkívül jó ötlet, hogy készültek tévéinterjúk is. Fodor Gábor elmondja, hogy kipróbálta már a marihuánát, és nem utálják az egyházakat. Pető Iván belebonyolódik abba a történetbe, hogy Orbán Viktort ismeri és tudja, hogy mikor hazudik. Aki azonban Kuncze Gábortól igazi standup comedyt várna, annak csalódnia kell: a parlamentben kifejezetten jó poénokat eregető pártelnök megszeppent tőmondatokban válaszol.

Az oldalon blog is készül, eddig Demszky Gábor, Horn Gábor és Sándor Klára írt bejegyzést. Demszy gyakorlott blogger, bár újabban őt is elérte a blogundor, oldala, a demszky.hu jó ideje nem frissült.

A politikus bloggerek előszeretettel emlékeznek vissza a szamizdatos időkre, amikor Demszky Petri György Örökhétfő kötetét nyomtatta, miközben Rajk László tervezőasztalán még csak készült a mostanában felújított rákospalotai szemétégető. Megtalálták a kapcsolódási pontokat a két hőskorszak között. Rendhagyó viszont Kovács Kálmán internetminiszter első posztja: egy rosszul sikerült felvétel sminkelés közben.

Amiről nem beszélnek

Továbbra is kérdéses persze, hogy mivel fogja az SZDSZ valami perifériális dologgal sírva vagy nevetésre fakasztani és ezzel maga mellé állítani a választópolgárokat, mert Gyurcsány Ferenc konvektortekergető édesanyja, illetve a Fidesz parlamenti akciói mellett valószínűleg kevesebb idő jut majd a híradókban a - nincs most ennél jobb szó - okoskodó SZDSZ-nek.