Orbán csatát vesztett a külföldi lapok szerint

2006.10.09. 12:33
Volt mit tanulnia Gyurcsány Ferencnek és Orbán Viktornak az elmúlt hetek eseményeiből, igaz, utóbbinak még van is mit tanulnia, írja a német FAZ. A Figaro szerint Gyurcsány csatát nyert, de még nem ért szenvedéseinek végére.

FAZ: Tanulhatott az ország

Tanulságosnak nevezte az elmúlt heteket Magyarország számára a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) hétfői kommentárjában. A német konzervatív napilap szerint Gurcsány Ferenc miniszterelnöknek meg kellett tanulnia: sem az országban, sem külföldön nem talál jó fogadtatásra, ha egy kormányfőnek be kell ismernie, hogy nem az igazat mondta.

S meg kell még tanulnia azt is, hogy a parlamentben megnyert bizalmi szavazás nem jelent egyértelmű szolidaritási garanciát, továbbá, hogy egy pártnak az elnöki tisztségre pályázó politikustól "tiszta mellényt" kell megkövetelnie, még akkor is, ha foltok estek a kormányzáson.

Az újság szerint az ellenzék vezetője, Orbán Viktor ugyancsak "különórát" kapott, s most nyilvánvalóan be kell látnia, hogy egy szilárd demokráciában a parlamenti többség sem az önkormányzati választások, sem pedig az utcai tüntetések révén nem kérdőjelezhető meg.

Orbánnak még van mit tanulnia

Orbánnak meg kell tanulnia azt is, hogy az emberek - minden parlamenti támogatás nélkül avagy a pártok rövid pórázon tartásával - egy szakértői kormány elővarázsolását célzó bűvészmutatvánnyal nem téveszthetők meg. Még akkor sem, ha a parlament előtti téren őt és pártbeli barátait nap mint nap óriási tömeg hallgatja.

S ha Orbán most még azt a feladatot is teljesítené, hogy egy nagy néppárt vezetőjeként a szélsőséges erőket is lecsendesíti, anélkül, hogy engedményeket tenne nekik, akkor a forradalmi frázisokkal hadakozók is leckében részesülnének, írta kommentárjában a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Francia lapok: Orbán csatát vesztett, de a java még hátra van Gyurcsánynak

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke csatát vesztett a parlament, Brüsszel és a pénzügyi piacok támogatását maga mögött tudó Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel szemben, de "végkimerülésig tartó háborúra" rendezkedett be, amelyhez megvannak a fegyverei, vélték hétfőn a francia napilapok.

A Le Figaro szerint a hétvégi tüntetések fiaskót jelentenek a populista hangokat megütő Orbán vezette Fidesznek, aki 2002-ben még 400 ezer embert tudott Gyurcsány ellen mozgósítani. Négy évvel később a tömeg pár tízezerre apadt.

A saját pártjában relatív kegyveszettségtől szenvedő Orbán megpróbált a kiszivárgott balatonőszödi beszéd által kiváltott tiltakozási hullám élére állni, de taktikája elbukott, mert nemcsak Magyarország nem követte a Fideszt, hanem a parlament is megerősítette hivatalában a pénteki bizalmi szavazáson a kormányfőt.

Anton Pelinka, a Közép-Európai Egyetem (CEU) politológusa elmondta a lapnak: Orbán Viktor szándéka - amely szerint az utcát akarja mozgósítani a parlament döntései ellen - nagyon kockázatos. Szabados Krisztán, a Political Capital igazgatója azt hangsúlyozta, hogy egyetlen szakszervezet sem csatlakozott a Fidesz felhívásához.

Október 23. lehet a nagy nap

A konzervatív újság szerint "Gyurcsány csatát nyert, de még nem ért szenvedéseinek végére", hiszen a megszorítási program a következő hetekben vasutas, egészségügyi, tanár- és diáksztrájkokat fog kirobbantani.

A tüntetések csúcspontja az 1956-os megemlékezések elejére, október 23-ra várható. A Fidesz és a szélsőjobboldali pártok azon dolgoznak, hogy a dátum újabb jelentős összecsapást hozzon a Gyurcsány-kormányzattal. Újabb zavarok ijeszthetik meg a külföldi befektetőket és provokálhatják a forint összeomlását, amely egyelőre - Gyurcsány hatalomban maradásával - stabil maradt - írta a Le Figaro.

A Les Échos "Magyarország: az ellenzék végkimerülésig tartó háborúra rendezkedett be" című írásában hasonló álláspontot képvisel. A parlamentben megnyert bizalmi szavazás és a vártnál sokkal kevesebb embert mozgósító Fidesz-nagygyűlés ellenére a miniszterelnök nehéz helyzetbe kerül, s "legitimitása még soha ennyire nem kérdőjeleződött meg".

Gyurcsány Ferenc jelenleg maga mögött tudhatja a koalíció és Brüsszel támogatását, amely realistának minősítette a kiadások csökkentésén és adóemelésen alapuló konvergenciaprogramot, valamint számíthat a pénzügyi piacokra is, amit a forint stabil helyzete tükröz, hangsúlyozza az egyik legjelentősebb francia gazdasági újság.

A franciák szerint a szakértői kormány még bejöhet

Az ellenzék ugyanakkor felőrlő háborúra rendezkedett be, amelyhez megvannak a fegyverei: megnyerte az önkormányzati választásokat, amely a lakosság elégedetlenségére és a meglévő válság miatti nyugtalanságára figyelmeztet. A pénzügyi lap szerint Orbán kompromisszumot kínáló forgatókönyve a szakértői kormányról - amely képes lenne bevezetni az elengedhetetlen megszorító intézkedéseket - széles támogatásra találhat Magyarországon.

Gyurcsány Ferenc környezetében egyelőre semmilyen széthúzás nem érzékelhető, s a miniszterelnök úgy gondolja, hogy megvannak az eszközei politikájának végrehajtásához. De a következő népszerűtlen intézkedések a deficit csökkentésére elsőként a nyugdíjasokat érinthetik, akik az MSZP egyik legfőbb szavazótáborát jelentik.