Szerelmes nagyik és 'jómunkásemberek' Gyurcsány kampányában

2005.07.06. 23:01
Gyors és váratlan befejezés alkalmából kampányzáró-bulit tartott a miniszterelnök és kabinetje Újpesten a MEO-ban. A kormányfő elárulta, tervezik a jól teljesítő kétkezi munkások kitüntetésének visszaállítását.

És most jobb lett?
(Etele)

Két hónap alatt a kormány száz szimbolikus lépést tett meg (84 döntést hozott), erről emlékezett meg Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kormányának tagjaival szerdán este a MEO-ban.

A volt kulturális központ üres falai között eredeti munkásgyűlés hangulatban ötszázan hallgatták a kormányfő negyvenperces interaktív előadását. A miniszterelnök az alább ismertetett száz lépés programját magyarázta a megjelenteknek, akik többször tapssal és helyeslő morajjal jutalmazták a miniszterelnöki showt.

Gyurcsány Orbán Viktornak címezve cáfolta az adóval és az ország helyzetével kapcsolatos kritikákat. "A kormánynak szüksége van ellenzékre, máshogyan nem működik, de az országnak nincs" - mondta azután hogy kijelentette, "nem jó, ha valaki azzal riasztgatja Magyarországot, hogy el fog adósodni".

Nem árt senkinek

A beszéd után ki-ki a miniszterekhez fordulhatott. Gyurcsány Ferenc standjánál figyelmes, lojális asszonyok ültek körbe. Elsőként egyikük azt kérdezte, miként lehetne, hogy a médián keresztül menjen, mit tett eddig a kormány. "Hogy egyértelműen és világosan beszélünk a programról" - válaszolta Gyurcsány. Egy idős úr diszkért derültséget kiváltva, arra kérte a kormányfőt, hogy ne akarja az isteni Orbánt lehozni a földre, mert "ott legalább nem árt senkinek".

A kormányfő arra a kérdésre, hogy "a munkás, mikor mehet be a parlamentbe kitüntetéseiért", biztosította a közönséget, hogy nem beszélt össze az idős kérdezővel, de éppen szerdán délelőtt arról tárgyalt Kiss Péterrel, hogy a kétkezi munkás is kitüntetést kaphatna. "A teljesítményt értékelnénk" - tette hozzá. Magánjellegű kérdések, és egy az asszonyok figyelmét elvonó "fideszes" férfi eltanácsolása után a kormányfő majd a miniszterek elhagyták Újpestet.

A száz lépés programját a kormányfő május első parlamenti ülésén jelentette be. A program nyitányaként Gyurcsány még áprilisban menesztette a pénzügyminisztert és az agrárminisztert, Draskovics Tibort Veres János, Németh Imrét Gráf József váltotta a bársonyszékben.

A módosítójavaslatok egy része visszaköszön a miniszterelnök saját őszi kormányprogramjából, a Medgyessy-, az Orbán- vagy a Horn-kabinet célkitűzéseiből. Az Index szakértői szerint a lépések 15 százalékát lehet érdeminek nevezni, más esetekben minimális hatású változásokról lehet beszélni.

Végül, de nem utolsósorban

A program utolsó - kedden bejelentett - változtatásai az agráriumot érintették. A gyors befejezés előtt elmaradtak viszont a kilátásba helyezett önkormányzati lépések.

A kormányfő a mezőgazdaság ügyét nemzeti ügynek, az ágazatot a hagyományos, földközeli magyar kultúra megőrzőjének nevezte.

A miniszterelnök az agráriumhoz kapcsolódó módosítások között 7 lépést, összességében 20 intézkedést tartalmazó csomagot ismertetve elmondta, hogy azok legfőbb célja a mezőgazdaság és állattenyésztés jövedelemtermelő képességének javítása.

Korábban számos olyan elemet is beígért a kormányfő, amelyről megállapíthatjuk, hogy csak újra szóvá tett ígéretek, köztük a társadalombiztosítási járulékok csökkentése, új mentőautók vásárlása és sürgősségi osztályok létrehozása.

Van olyan lépés is, amely korábbi intézkedéseket ír felül, ilyen például a családi adókedvezmény eltörlése. És van néhány teljesen saját javaslat is, ilyen a egyelőre nem túl kapós kötelező borravaló ideája vagy a baby sitterek, kertészek, bejárónők és takarítók közteherjeggyel, legálisan való alkalmazásának ötlete.

Az ötletbörze megalapozottságát jó érzékelteti, hogy a lépések nagy részének eddig még nem hozták nyilvánosságra a költségvetési hatását: sem azt, hogy mennyi bevételt vagy kiadást jelent az államkasszának, sem azt, hogy honnan teremtik elő a kiadásokra szánt pénzt. Bővebben> > >