Elkészült az új száznapos program

2002.09.20. 21:35
Két gyermek meghatározott időn belüli vállalása esetén a még gyermektelen házaspárok is részesülhetnének szociálpolitikai támogatásban - áll a kormány új száznapos programjában. A program szülési szabadságot ígér az apáknak, hatvanmilliárdot a mezőgazdasági termelőknek, 15 milliós bevételi határt az egyszerűsített vállalkozási adó fizetését választóknak. Áder szerint a száznapos csomag a Fidesz választási programjának "blöffökkel tarkított, dilettáns utánzata".
A még gyermektelen házaspárok is szociálpolitikai támogatáshoz juthatnak, amennyiben meghatározott időn belül két gyermeket vállalnak - áll a kormány újabb száznapos programjának. Az Esélyt a jövőnek! című program célja egy "gyermekbarát világ kialakítása" - mondta el az MSZP szolnoki szervezetének nagygyűlését megelőző sajtótájékoztatóján Medgyessy Péter.

Szülési szabadság a kispapáknak

A kormány növelné a lakásépítési kedvezmény összegét valamint növelnék a vissza nem térítendő támogatás összegét is. Egy gyermek után 200 ezerről 500 ezer forintra, két gyermek esetén 1,2-ről 1,6 millió forintra, három gyermek után 2,2-ről 2,7 millió forintra, négy vagy több gyermek esetén 2,4-ről 3,2 millió forintra tervezik emelni a a támogatást.

December 1-től egyhetes fizetett szabadságot terveznek adni az újszülött gyermekek édesapjának. szabadságot biztosítanak, valamint lehetővé teszik az unokájukat gondozó nagyszülőknek a nyugdíj melletti gyesre való jogosultságot. Októbertől a diákcsoportok a MÁV és a GySEV vonalain ingyen utazhatnak az országos múzeumok meglátogatására, ötezer rászoruló gyermek egy héten át ingyenesen üdülhet a téli szünidőben, valamint minden végzős középiskolásnak, aki sikeres számítógép-kezelői alapvizsgát tesz, kifizetik a vizsgadíját.

Növelik az EVA bevételi határát

A hátrányos helyzetű kistérségek felzárkóztatásáért a kormány november elsejével egymilliárd forintos alaptőkével létrehozza a Kistérségi Támogatási Alapot, segítve ezzel a pályázatokhoz szükséges önerő előteremtését. Medgyessy Péter elmondta, hogy az újabb száznapos program keretében számítógéppel látja el azt a mintegy ezer települést, amely jelenleg nem rendelkezik számítógéppel, internetes hozzáféréssel.

A kormány egymilliárd forinttal támogatná a hazai kisvállalkozásokat, hatvanmilliárdot szán az agrárvállalkozók adóságcsökkentésére. Tizenöt millió forintra emelnék az egyszerűsített vállalkozási adó esetében a bevételi határt.

"Blöffökkel tarkított dilettáns utánzat"
Az új száznapos program a "Fidesz programjának blöffökkel tartkított, szakmailag dilettáns módon összetákolt utánzata" - reagált Medgyessy Péter bejelentésére Áder János, a Fidesz elnöke. Mint mondta, ők egy, két illetve három gyermek után egy-, két- illetve hárommillió forintra emelték volna a szociálpolitikai támogatást. Míg ennek a programnak a mentén egymilliárd forinttal kívánják elősegíteni a magyar kis- és középvállalkozások fejlesztését, a polgári kormány e célra az elmúlt évben 53 milliárd forintos keretet biztosított.
Áder János szerint fel kell vetni a kérdést, hogy mit kíván tenni a Medgyessy-kormány a magyar kis- és középvállalkozások, a gazdák és a magyar bérek versenyképességének javítása érdekében. "Egyik kérdés kapcsán sem lehet egy gondolatot olvasni ebben az anyagban" - jelentette ki a pártelnök.