Pokorni Zoltán nem az MSZP-cédére bulizik

2005.10.12. 11:08
A Fidesz alelnöke csak karácsonykor vásárol hanghordozót, az MSZP bulicédéjét Hiller Istvántól ajándékba kapta, de még nem hallgatta meg. Az Indexnek Pokorni Zoltán beszélt a "bolognai kényszerházasságról", a kampányérdek mindenhatóságáról, és arról, mikor iszik sört, és mikor bort.

Miért fordul most a Fidesz az Alkotmánybírósághoz (Ab) a felsőoktatás ügyében?

Azért mert alkotmányellenes az a törvény, amit a parlament elé terjesztett két kormánypárti képviselő. A kormány nem volt képes 3,5 év alatt tető alá hozni a felsőoktatási törvény módosítását. Ezért most kapkodva rendeleti fölhatalmazást akar kérni a parlamenttől, hogy ezt az időhiányt behozhassa. Erre nincs alkotmányos joga. Ha az alkotmánybíróság ezt kimondja, semmilyen tragédia nem következik [ezt az MSZP állítja - a szerk.] A bolognai, kétciklusos képzés bevezetése ugyanis elindult, de nem parancsszóra indult el, hanem csupán lehetővé tette az oktatási intézmények számára a bevezetését. Amit a kormány ezzel szemben akar, hogy kötelezően előírja, és ezzel együtt megtiltsa a főiskolai és egyetemi szakok indítását. Ezt az Index olvasói számára úgy lehetne összefoglalni, hogy a kettő között az a különbség, ami a szerelem és a kényszerházasság között.

 


Fotó: Barakonyi Szabolcs

 

Vajon mire gondolhatott Áder János, amikor napirend előtti felszólalásában azt mondta, hogy a kormánypártok mindent a kampánynak rendelnek alá?

Úgy látom, hogy így van. Sokat beszélnek manapság politikai marketingről, aminek most a tanúi vagyunk. A kormány csak azzal hajlandó foglalkozni, ami neki a népszerűségnövelés szempontjából jó. Áder János konkrétan pedig arra gondolt, hogy több ezer ember halálát [a 2001. szeptember 11-ei amerikai terrortámadásokat - a szerk.] a miniszterelnök úr arra használta föl, hogy a belpolitikai küzdelmet tovább folytassa, és ez nagyon helytelen.

Ha már a politikai marketingnél tartunk, az elmúlt héten felvetődött, hogy Kövér Lászlót félreállítaná a Fidesz, mert radikális kijelentései rontják a párt arculatát, de végül ez nem történt meg. Ezek szerint a Fidesz nem mindent rendel alá a kampánycéloknak?

Bár tagja vagyok az elnökségnek, én is nagy érdeklődéssel olvastam az Indexen, hogy miről vitatkozunk és milyen döntéseket hozunk. Én erről nem értesültem.

TV2 vagy RTL Klub?

Iksz.

Tehát mind a kettő?

Egyik sem.

?

Négy fiam van, az első 12, nem 13 [ráncolja a homlokát]..., folyton változik... Tehát a második 9,5 aztán 6,5 és 4,5 évesek. Amikor a nagyobbik óvodás lett, akkor az antennát kihúztuk a tévéből. Én még éjszaka lejártam titokban tévézni, emiatt többször is lebuktam a gyerekek előtt, aztán ez is megszűnt. Van ugyan egy tévénk, de kint van a sufniban.

Soha nem is néz tévét?

Nincs televíziózás a családban. Én néha az irodában megnézek egy-egy olyan felvételt, amin Hiller Istvánt a Nap-keltében éljenezi Fiala János, ezen jót szoktunk mulatni, de amúgy nem nézek televíziót.

Ez végleges döntés?

Majd ha megöregszem és nyugdíjas leszek, és a gyerekeimen sem tudok ezen rontani, akkor bizonyára rákényszerülök erre a szórakozásra. Most azt gondolom, a saját lelki komfortom szempontjából több hasznát látom, mint árát. Ára nyilván van, feltehetően 30-40 másodperccel később értesülök a fontosabb kérdésekről, mint mások.

Leírva kapja meg a fontosabb anyagokat?

Igen, vannak összefoglalók a fontosabb ügyekről. Az átlagos magyar 3-4 órát néz naponta televíziót, ami elég rémisztő. Persze azt is megértem, ha egy fáradt háziasszonynak elege van, és mint a villanypásztorhoz, a tévéhez ülteti oda a gyerekeket, hogy újságot olvashasson vagy főzni tudjon. Mert nagyon fárasztó négy gyerekkel, ha nincs otthon tévé, folyton program van velük, de talán ez jobb, mint tévét nézni.

Ők sem tiltakoznak?

Nem, elfogadták, hogy nálunk ez van. De van azért egy kis szelep, a nagymamánál lehet tévét nézni. Három hetente jutnak el hozzá, és van sorbanállás. Tudják azért, hogy mi az a tévé, de nem ezzel töltik az életüket.

Mi volt az utolsó hanghordozó, amit vásárolt?

[Hosszan gondolkodik.] Megkaptam Hillertől ezt az MSZP-cédét, de azóta sem hallgattam meg. [Tovább gondolkodik.] Karácsony táján vettem utoljára lemezeket. Chieftainst, Nick Cave-et és talán Sebestyén Mártát. Hosszú ideig üldöztem a Fábry Sándornak a..., a Vietnámi balzsam című örökbecsű lemezét. [Nevet.] De ez nálam karácsonyi akció szokott lenni.

Ha már karácsony: Pulyka vagy hal?

Most már pulyka, de hosszú ideig hal volt, amíg aztán föltűnt, hogy az anyósom, aki minden évben rántott pontyot meg harcsát sütött, nem eszik belőle. Kiderült, hogy gyűlöli a halat. Éveken át csak a krumplisalátából evett. Irtózik a haltól, így aztán áttértünk a nagyon látványos töltött pulykára.

Sör vagy bor?

Mindkettő. Ha hosszú, esti fórummal végződő nap van mögöttem, akkor sör, mert az így [kezével mutatja] lecsendesít. Ha nyugodtabb, hosszabb beszélgetés baráti körben, akkor bor.

Mivel mérgezi magát még?

A televíziót kilőttük, amúgy pedig minden olyan egészségkárosítóval, ami egy politikus életében megjelenik, az nálam is előfordul. Ez egy megkerülő válasz volt. [Nevet.]

Epres Panni vagy Görög Zita?

Az elsőt nem ismerem.

Akkor Csisztu Zsuzsa vagy Görög Zita?

...

Lehet most is megkerülő választ adni.

[Hosszan gondolkodik, majd megkerülő választ ad]. A feleségem nagyon sportos, karcsú, sudár alkatú lány volt, amikor beleszerettem, és nagy örömöm, hogy még most is az.

Köszönjük a beszélgetést!