12 évet is kaphat a tank vezetője

2006.10.24. 22:00
Hivatalos személy elleni erőszak kísérlete miatt nyomoz az ügyészség a tankot beindító, majd egy ideig vezető idős férfi ügyében. A büntetőjogász szerint inkább közúti veszélyeztetés állhat fenn, egy btk-t jól ismerő olvasónk szerint az idegen gépi meghajtású jármű eltulajdonítása, használata is fennállhat. Akár így, akár úgy, 7,5-től 12 évig terjedő szabadságvesztést kaphat az idős harckocsis.

Mivel a Deák téren elkötött T-34-es tank sofőrje a téren felállt rendőrsorfal felé vette az irányt, hivatalos személy elleni erőszak kísérletének bűntette elkövetésével gyanúsíthatják meg a tankot vezető férfit, akit később a rendőrök előállítottak, mondta el a Fővárosi Ügyészség szóvivője, Morvai Attila az Indexnek. Az ügyet az ügyészségi vizsgálja.

A sofőrt ezért akár hároméves szabadságvesztésre is ítélhetik. Morvai ugyanakkor elmondta, minősített bűncselekményről is szó lehet, mivel a tank fegyvernek minősül, ezért akár öt évet is kaphat a tank alkalmi sofőrje.

Némileg aggályosnak érzi a hivatalos személy elleni erőszak kísérletének bűntettét ebben az esetben Tóth Mihály büntetőjogász, aki inkább a hivatalos eljárás "fenyegetéssel történő akadályozását" tartja valószínűbbnek, ugyanakkor úgy véli, komoly félelmet nem kelthetett a tank, a rendőrök reakcióján legalábbis ez nem látszott.

Közúti veszélyeztetés?

Tóth szerint leginkább a tett közúti veszélyeztetésnek minősítése a legvalószínűbb, a tank vezetője, ahogy az Index felvételén is jól látható, mások testi épségét veszélyeztette, amikor a tömegben kanyargott a járművel. Ezen szerinte az sem változtat, hogy a helyszínen kaotikus állapotok uralkodtak, "rendes" közlekedés pedig nem volt.

"A közúti veszélyeztetést a törvény 3 évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti. A büntetés kiszabásánál a bíróságok általában azt mérlegelik, hány személy került veszélybe, milyen az elkövető (közlekedési) előélete, itt nyilván a sajátos, szokványostól eltérő körülmények is felvethetők" - fogalmaz a jogász.

Egy olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy a 327-es paragrafusa alapján is büntethetik a férfit, ha bebizonyosodik, hogy más tulajdonában álló, idegen gép meghajtású járművet vett el, és használta. Ennek büntetése legfeljebb öt év szabadságvesztés, ha erőszakkal vagy bűnszövetségben követték el (nyolv év, ha fegyvert is használt hozzá).

Ha tehát a veterán harckocsist mind a három bűncselekményben vétkesnek találják, akkor a legmagasabb büntetési tétel legfeljebb másfélszeresét, azaz 7,5-12 év börtönbüntetésre ítélhetik a páncélos nosztalgiázió sofőrét.

Szemtanúk szerint nem kellett aksit hozni a tankhoz

Bár a Hadtörténeti Múzeum igazgatója azt állítja, a tank eltulajdonítása előre kitervelt akció volt, amihez akkumulátorokat kellett a tüntetőknek magukkal hozniuk, több, a tank beindításánál jelen lévő olvasónk cáfolta az igazgató szavait.

Szerintük a tankot a fiatalok feszítővasakkal kinyitották, de nem tudták beindítani, amikor egy idősebb ember vállalkozott a feladatra. A férfi azt állította, 56-os veterán, és a harckocsizóknál szolgált, így rövid idő alatt, beindította a páncélost.

Egy olvasónk, akinek ismerősét a sofőrrel együtt előállították, azt mondta, nem azért álltak meg végül a járművel, mert elfogyott a gázolaj, hanem azért, mert túl veszélyesnek találták a furikázást.