A parancsnok levetetheti az azonosító jelvényt a rendőrről?

2006.10.30. 17:14
Egyelőre nem világos, mit gondol a rendőrség arról, kell-e, láthatóan kell-e hordani a rendőröknek a későbbi azonosítást segítő azonosító jelvényt, mindenesetre egy friss ORFK-utasítás szerint - a rendőrségi törvénnyel ellentétesen - a parancsnok levetetheti azokat. Bene László országos rendőr-főkapitány kedd délutánra ígér bejelentést az ügyben.

A szeptemberi és az októberi zavargásokban a rendőrök nem hordtak azonosító jelvényt, ám, hogy miért nem, és ez a jövőben is így lesz-e, erről napok óta egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesznek a rendőri vezetők.

A képet csak tovább homályosítja egy október elsejétől, azaz a szeptemberi események után hatályossá vált, az egész magyar rendőrségre érvényes ORFK-utasítás, amiben első ránézésre a rendőrségi törvénnyel ellentétes módon az áll:

"gyakorló öltözet esetén a szolgálati azonosító jelvény viselése a szolgálati elöljáró döntése értelmében - az adott szolgálati feladat időtartamára - nem kötelező" (16/2006, ORFK-utasítás)

Az egyéni felelősség mindig megállapítható

Azaz az egyes rendőr személyazonosítására szolgáló azonosító jelvényt a parancsnok levetheti a rendőrről.


Jogszerűtlen intézkedés? - klikk a képre!

Korábban már foglalkoztunk azzal, hogy a rendőrségi törvény előírja az azonosító jelvény használatát, bár tény, hogy a szemmel jól látható jelvény a 22. paragrafus szerint felcserélhető a szolgálati igazolvánnyal.

A tömegoszlatás közepén azonban nem lehet igazoltatni a rendőrt, hiszen arra csak az intézkedés után van az állampolgárnak lehetősége, egy oszlatás pedig eltart egy darabig, és közben az intézkedő rendőr is odébb állhat.

A rendőrségi törvény ugyanakkor az általános működési szabályokkal foglalkozó fejezetében kifejti, mindig úgy kell kiadni, és végrehajtani a parancsokat, hogy az egyéni felelősség megállapítható legyen (11. paragrafus):

"A Rendőrség belső szervezetét és működésének részletes szabályait, az utasítás kiadás rendjét úgy kell kialakítani, hogy az utasítás kiadójának és végrehajtójának egyéni felelőssége mindenkor megállapítható legyen."

Törvénysértő?

"Alapvető jogbiztonsági kérdés, hogy a jogorvoslati jogot gyakorolni lehessen" - nyilatkozta az Indexnek Hack Péter, az ELTE jogi kar büntetőjogi tanszékének tanára.

A volt SZDSZ-es képviselő korábban már rávilágított arra, az azonosító jelvény hiánya szabálytalan volt az intézkedésekkor, és kifejtette, bár 1990 óta kötelező lenne a rendőröknél, eddig nem viselték.

"Az eseményektől függetlenül egy jogállamban elképzelhetetlen, hogy egyenruhás embereknek joguk van ellenőrizhetetlenül intézkedni" - fogalmazott Hack, aki szerint az ORFK belső utasítása ilyen formában törvénysértő.

A jogász szerint így azon bűncselekményeknek is csökkenne a száma, illetve javulna a felderítettek aránya, amit álrendőrök, álruhában követnek el.

Azonosítószámot láttunk?

Azt, hogy a rendőröket is foglalkoztatja a kérdés, bizonyítja, hogy a rendőrség különleges egységeit, így a bevetési (népnyelven roham-) rendőröket is összefogó Rendészeti Biztonsági Szolgálat (REBISZ) parancsnoka, Dobozi József kötelezte a különleges egységeknél az azonosító szám használatát a sisakon.

Erről a Blikk írt hétfői számában, amiben viszont Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője kijelentette, ez csak a REBISZ egységeire vonatkozik. (A tömegoszlatás elsősorban a REBISZ feladata, de a zavargások felszámolásában a BRFK, és más megyei századok is szép számmal részt vettek.)

Az sem világos, valójában hogyan néz ki ez a bizonyos szolgálati azonosító szám, illetve azonosító jelvény. Erről ugyanis a rendőrség nem adott információt Bene keddi bejelentéséig. Az ORFK helyettes szóvivője, Németh Lajos az Indexnek azt mondta, Bene László országos rendőr-főkapitány kedd délután, az Országgyűlés rendészeti és emberi jogi bizottságainak közös ülésén tájékoztat az ügyben.


Egy váci rendőr? (Fotó: Index)

Pénteken a Kossuth téren az Index riportere felfigyelt egy apró számra a rendőrök némelyikének sisakján, kérdés, hogy ez elegendő-e a felvételek alapján történő későbbi azonosításhoz.