A Fidesz félreértette Gusztos óvszeres indíványát

2005.11.30. 15:20
Nagy ellenszélben, de kedden megszavazta az Országgyűlés, hogy 18 év alattiak is vásárolhassanak gumióvszert a kiskorúaknak tiltott gyümölcsnek számító szexuális termékek közül. A nemmel szavazó Fidesz tévedésre hivatkozik, akárcsak Kuncze Gábor, az SZDSZ-elnöke. Középkori gondolkodását senki nem vállalta.

Tévedésből nyomta meg a nem gombot a Fidesz óvszerügyben, közölte a párt szerdán, miután Gusztos Péter SZDSZ-es képviselő középkori gondolkodással vádolta meg az ellenzéki pártot, amiért nem támogatták azt a módosítást, hogy 18 éven aluli fiatalok is vásárolhassanak óvszert a jövőben.

Pornót nem, kotont sem?

Kedden maratoni, nyolcórás szavazási napot tartott az országgyűlés. Szavaztak a kereskedelmi törvény módosításáról is, ami többek között a szexuális termékek értékesítésének szabályozásáról szól.

Óvszerautomatát szerelt föl a FIB
egy belvásori kocsmában
A Fiatal Baloldal egy belvárosi kocsma mellékhelyiségében helyezett el demonstratív célzattal egy óvszerautomatát. Komássy Ákos, a szervezet elnöke az esemény előtt elmondta, hogy a FIB azt javasolja, hogy az esélyegyenlőség jegyében az ország valamennyi fiatalok által látogatott szórakozóhelyén és a közép-, valamint a felsőoktatási intézményekben hasonló automatákat helyezzenek el. A FIB-elnök szerint nemcsak a fővárosiak élnek a természet adta lehetőséggel, hanem a vidékiek is. Az akció nem járna valós állami kiadással, hiszen ezeket az automatákat a gyártó cégek saját költségből maguk is elhelyeznék, akciójukkal inkább biztonságos szexre akarták felhívni a figyelmet. A FIB akciójához az automatát a Life Style óvszergyártó és forgalmazó adta.
A 15-18 évesek használják
az óvszerautomatákat
Főként 15-18 éves fiatalok használják az óvszerautomatákat, egy-egy szórakozóhelyen hetente száz körüli mennyiség fogy, nyilatkozta az Indexnek Komp Arnold, a Gasztro-Komp Kft igazgatója. A vállalkozó tapasztalatai szerint van jövője az óvszerautomatáknak: a szórakozóhelyek, a mozik és a plázák vécéiben fogy a legtöbb óvszer, de oktatási intémzényekbe eddig nem engedték be a cégeket: kizárólag kollégiumokban, ahol alacsony a fogyasztás. A vállalkozó szerint nem csak a biztonságos szex elterjedésének, de nekik is jót tenne, ha középiskolák, egytemek, főiskolák vécéiben is engedélyeznék az automatákat. Eddig visszautasították őket, mert attól féltek a tanárok, hogy a diákok könnyen szerzett óvszerrel a kezükben hamarabb kezdenek hozzá nemi életükhöz. Ausztriában és Németországban az óveszerautomata természetes jelenség, minden férfimellékhelyiségben megtalálhatók, számolt be tapasztalatairól Komp.

Magyarul 18 éven aluliak nem vásárolhatnak pornófilmet, vibrátort, síkosítót. A kérdést eddig kormányrendelet szabályozta, törvény nem. (Ezért a gyakorlatban nem változik semmi: ezeket a termékeket sem korábban, sem ezután nem vásárolhatják kiskorúak.)

A probléma ott vetődött fel, hogy a - kormány által beterjesztett - törvénytervezet szerint szexuális terméknek minősült volna a fogamzásgátlásra, illetve a nemi betegségek terjedésének megelőzésére alkalmas gumióvszer is.

Gusztos Péter ezért módosító indítványt nyújtott be, ami a szexuális termékeket érintő kereskedelmi szigorból kiemelte a gumióvszert és egyéb fogamzásgátló eszközöket.

A Fidesz, Kuncze és Nyakó is nemmel...

A Fidesz azonban Gusztos indítványáról külön akart szavazni (a módosítás ugyanis egy többrészes csomag része volt, amiről egyszerre szavazott a parlament, de erről külön voksolhattak a képviselők). A kiskorúak óvszervásárlásának végül 168 igennel, 117 nemmel, 3 tartózkodással szabad utat adott az országgyűlés.

Az Index úgy tudja, az a fideszes, akinek javaslatára a frakció kikérte a módosítási csomagból az óvszerkérdést, félreértette Gusztos módosítását. A frakcióból ugyanakkor konkrét nevet nem lehetett kicsikarni.

"Vihar egy pohár vízben, hiszen a módosítás végül keresztülment, és a Fidesz álláspontjával megegyezik" - mondta Révész Máriusz, a frakció szóvivője, aki hangsúlyozta, a frakció a tévedés követkeményeként tévedésből szavazta le a kiskorúak óvszervásárlását.

A kormánypártok közül is voltak, akik az óvszerstopra adták a voksukat, így maga az SZDSZ elnöke Kuncze Gábor és Kóródi Mária is nemmel voksolt, ahogy például Nyakó István, az MSZP szóvivője is.

Gusztos Péter ezzel kapcsolatban elmondta, megbeszélték Kunczéval, hogy tévedés történt, maratoni szavazásoknál előfordul ilyen, "az oktatási törvény szavazásakor is két SZDSZ.-es nyomott félre", példálózott a képviselő.

...Orbán Viktor és Semjén igennel szavazott

A Fidesz sem egyhangúlag szavazta meg egyébként az óvszerstoppot: Orbán Viktor például észnél volt, ahogy a fiatalok szexuális orientációját szemmel tartó Semjén Zsolt is, rajtuk kívül még 8 fideszes, és 3 MDF-es is igennel voksolt.