Alkut kínált a multiknak Orbán Viktor

2005.12.08. 16:48
Magyar nagyvállalatok vezetőivel konzultált Orbán Viktor csütörtökön, és alkut kínált a multiknak: a Fidesz cserébe az adócsökkentésért és kisebb államért több munkahelyet és fehér gazdaságot kér. A multik szerint rossz a munkaerőképzés, magasak az adók, illetve az állam nem kedvez eléggé a közbeszerzéseken a magyaroknak.

Programszövetséget ajánlott fel Orbán Viktor a magyarországi multinacionális vállalatok vezetőinek csütörtökön Budapesten a fél éve tartó Gazdasági Konzultáció egyeztetéssorozat aktuális fordulóján.

A gazdaság meghatározó szereplőinek egy olyan szövetséget tudnak ajánlani, ahol az állam takarékosabb, hatékonyabban szervezettséget, magasabb színvonalú közszolgáltatást, alacsonyabb adókat, rugalmasabb munkaerőpiacot és a felesleges bürokráciától megtisztított gazdasági környezet kialakítását vállalja, mondta a Fidesz elnöke.

Cserébe nagyobb gazdasági növekedést mutató, kifehéredő magyar gazdaságot, bővülő foglalkoztatást kérnek, amelyben a nagyvállalatok belátják, hogy nem csak zászlóshajókra, hanem flottára is szükség van, fogalmazott Orbán Viktor, utalva a kis- és közepes, illetve a nagyvállalati kör eredményessége közötti különbség felszámolására.

Ha eljön az idő

A Fidesz elnökének szavai szerint az ajánlatra akkor vár választ, ha "eljön az idő". Orbán szerint az államnak kijjebb kell vonulnia a gazdaságból, mert most "túlságosan benne van".

A tanácskozáson fő témaként szerepelt a foglalkoztatás kérdése is, amelynek szintjét, színvonalát, rugalmasságát érték főként bírálatok. Orbán Viktor hangoztatta, hogy a regisztrált állástalanok és a csak alkalmanként dolgozni képesek száma két megyényi embert jelent, akik nélkül szerinte a gazdaság nem lehet sikeres.

A Fidesz vezetője a radikális adócsökkentésben látja a megoldást, amelyért szerinte a nagyvállalatoknak cserébe a foglalkoztatás bővítését kell vállalniuk.

Csökken Magyarország versenyképessége

Straub Elek, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója úgy látja, hogy a jelenlegi járulékterhekkel nemcsak új munkahelyeket nem lehet létrehozni, hanem a jelenlegieket is nehéz megtartani. Ezen kívül aggasztónak tartja, hogy a foglalkoztatás rugalmassága az utóbbi időben romlik, amellyel szerinte az utolsó versenyelőnyét veszítheti el Magyarország a régióban.

Több cégvezető említette gondként az oktatás helyzetét, amely nem alkalmazkodik a munkaerő-piaci igényekhez. Elsősorban a felsőoktatást, ezen belül is a mérnökképzést érte kritika.

Beck György, a HP Magyarország vezérigazgatója nemzetközi felmérésekre utalva problémának nevezte, hogy Magyarországon az új informatikusok aránya alacsony, illetve a nyelvtudás tekintetében is lemaradás tapasztalható.

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Rt. elnök-vezérigazgatója azt tartotta fontosnak, hogy a szűkös támogatási források elosztásakor néhány kiemelt iparágat kellene előnyben részesíteni ahelyett, hogy az állam mindent támogatna. A nemzetközi piacokon a versenyképesség így biztosítható.

Székely Péter, a Transelektro-csoport elnök-vezérigazgatója felvetette, hogy a közbeszerzések területén megengedett eszközök alkalmazásával előnyben kell részesíteni a többségi magyar tulajdonú cégeket. Székely elmondta, hogy amíg Magyarországon a közbeszerzések 60-70 százalékát külföldiek nyerik, addig Írországban 25, Spanyolországban 15, Német- és Franciaországban 5, Svédországban pedig csupán 2-3 százalékát.