A gárdisták sosem hagynak cserben

2007.12.14. 21:26
Atrocitás nélkül ért véget a fáklyás felvonulás Kerepesen, ahol kb. 150-en tiltakoztak az iskolába járó, erőszakos tanulók magatartása ellen. Bár a felszólalók kényesen ügyeltek arra, hogy ne cigányozzanak, a felvonulóknak a "cigánybűnözésből" volt elegük, amivel szemben tehetetlenek a hatóságok. A településen ellentüntetést is tartottak a szélsőséges szervezetek és a cigányok iskolából való kizárása ellen. Az eseményt végül magánemberként, de egyenruhában, parancsszavakra a Magyar Gárda emberei biztosították.

A fáklyás felvonulás előtt péntek délután a cigány származású gyermekek iskolából való kizárása ellen tiltakoztak baloldali és roma szervezetek a kerepesi általános iskola előtt. Kisebb szóváltással kezdődött az akció, ugyanis az SZDSZ Új Generáció elnöke, Léderer András által meghirdetett sajtótájékoztató előtt az iskolánál megjelent Franka Tibor, a település polgármestere.

Nagypolitikai előjátékkal kezdődött

Franka mind Léderer Andrással, mind pedig a helyszínen lévő Varga Lászlóval, a Fiatal Baloldal elnökével közölte, hogy ő a Magyar Gárdát sem engedte be a településre, ezért az MSZP-re és az SZDSZ-re sincs szükségük. A felháborodottnak tűnő polgármester közölte, hogy a szülők rendeznek felvonulást, amit egyesek cigányellenes demonstrációnak akarnak beállítani. A fiatal politikusoknak pedig azt mondta, hogy "ne itt hancúrozzák magukat fényesre a kamerák előtt, akkor hol vannak, amikor segíteni kellene".

Klikk!

A sajtótájékoztatóját ezután megkezdő Léderer András emlékeztetett rá, hogy az Új Generáció tagjai a politikai szervezetek közül egyetlenként már a múlt hét vasárnap megjelentek Tatárszentgyörgyön, hogy tiltakozzanak a Magyar Gárda demonstrációja ellen. Hozzátette, hogy most Kerepesre várják pártjuk több parlamenti képviselőjét, Gusztos Pétert, Béki Gabriellát, Gulyás Józsefet és az Európai Parlamentben dolgozó Mohácsi Viktóriát. Saját kiállásuk kapcsán azt mondta: "nem kérünk abból a szar országból, ami megelevenedett a Jobbik, a Magyar Gárda és támogatóik által Tatárszentgyörgyön.

A deviáns tíz százalék

Franka Tibor polgármester ezután arról beszélt, hogy az esti demonstrációt szülők szervezték, a békés egymás mellett élés miatt, és senkit sem akarnak kirekeszteni származás vagy bőrszín alapján.

Péntek este mintegy 150-en vonultak fel fáklyákkal Kerepes sportpályájára tiltakozásul amiatt, hogy az iskolába járó gyermekek mintegy 10 százalékának "deviáns magatartása" lehetetlenné teszi a helyi oktatást. A résztvevők fele helybéli volt, de sok szimpatizáns fiatal is érkezett, jórészt bomberdzsekis kopaszok.

Vannak, akik úgy gondolják

Az eseményen felszólalt a szervező, Szászi Zoltán, aki elmondta, hogy a fáklyás felvonulást a gyermekeik fejlődéséért aggódó szülők szervezték, akik azt szeretnék, ha a gyerekek előtt újra a tanárokkal szembeni tisztelet „hódítson teret”, ne pedig az erőszak legyen a követendő példa.

Ezután két szülő szólalt fel. Egyikük a helyi, Széchenyi István általános iskola tantestületének levelét olvasta fel. „Az iskola rendjéért, a gyerekek biztonságáért vagyunk most itt” - mondta, majd kifejtette, hogy a média manapság csak erőszakot sugároz, de pedagógiai hitvallásuk, hogy a gyerekeknek vissza kell találni a példaképekhez.

A másik szülő azt mondta, akciójuk magánszemélyek demonstrációja és nem gárdáké, mozgalmaké, de elvárják a hatóságok segítségét is, hogy problémáikat megoldják.

„Vannak, akik hordába verődve úgy gondolják, rájuk nem vonatkoznak a társadalom elvárásai". Ilyenek a focihuligánok, a tévészékház-ostromlók, de azok is, akik 20-30 fős csoportba verődve, családjaik sérelmeit akarják megbosszulni, mondta. Szerinte Kerepesen vannak, akik egyénileg nem vállalják a felelősséget, hanem a közösség mögé bújnak el. A tanároknak a tanítás helyett a fegyelmezésre kell egyre több időt fordítaniuk.

Einstand az iskolában

A felszólalók hangsúlyozták, hogy bőrszínre és vallásra való tekintet nélkül kell összefogni az erőszak ellen, ugyanakkor több felvonuló is a cigánybűnözés elleni felvonulásként interpretálta a rendezvényt.

Az Index tudósítójának egy felvonuló házaspár elmondta, a település iskolájáról egyre többen íratják ki a gyereküket, és viszik Kistarcsára vagy máshova. Az ő lányuk kilencéves, és rendszeresen atrocitások érik az iskolában, illetve hazafele hol az uzsonnáját, hol a zsebpénzét veszik el, ha pedig nem adja, leköpdösik és megverik.

Arra a kérdésre, hogy fordultak-e a rendőrséghez, azt mondták, jártak a kapitányságon, a gyámügynél és a polgármesternél is, de mindenki csak széttárta a karját. „Eddig nem járt vegyes osztályba, de jövőre átvisszük máshova” - mondta az apa. A kerepesi iskolában az alsó tagozatos, művészeti osztályokban nem járnak cigányok, mert külön tandíjat kell fizetni az eszközökért („Ez ilyen kamuból van, persze”), de a felsőben már nincs ilyen.

Régen nem ez volt

A fiatalasszony szerint, aki kiskorában a kerepesi iskolába járt, elmondta, a magyar-cigány ellentétek és konfliktusok akkor erősödtek fel, amikor megszűntették a kisegítő iskolát, ahova főként cigányok jártak, így az általános iskolában többségbe kerültek a romák.

„A 800 fős iskolába összesen 300-an járnak, abból 190 cigány” – mondta az Index tudósítójának. Szerintük az is probléma, hogy az egyébként jómódú településnek, úgy tűnik, nincs pénze arra, hogy biztosítsa az állandó rendőri, polgárőri jelenlétet az utcán.

Megköszönték a Gárdának a részvételt

A helyi cigányok az MTI tudósítójának azt mondták, a demonstrációt kifejezetten cigányellenesnek tartják, mivel véleményük szerint a megmozdulás célja az, hogy a romagyermekeket elzártan, külön tanítsák a nem roma gyermekektől.

A demonstráció idején a Pest megyei településre bevezető utakat a rendőrök ellenőrizték, a faluban közel másfél száz rendőr, egy részük rohamsisakkal felszerelve, biztosította a rendezvényt.

Az esemény végén Szászi Zoltán megköszönte mindenkinek a részvételt, és közölte, külön köszönet illeti a Magyar Gárda nem testületileg, hanem magánemberként megjelent tagjait, jelentette az Index helyszíni tudósítója. „A gárdisták sosem hagynak cserben!” – jelentette ki, majd „Adjon Isten!” kiáltással fejezte be beszédét, amire a rendezvényt biztosító gárdisták „Szebb jövőt!” kiáltással feleltek, majd hármas sorokban elvonultak. A megjelentek „Köszönjük!” kiabálásokkal búcsúztatták őket az iskola épülete előtt.