Megint tarolhat a Fidesz Hajdú-Biharban

2005.12.22. 11:41
9-0-ra verte a Fidesz 2002-ben az MSZP-t Hajdú Biharban, a nagy pofon mégsem késztette a szocialistákat arra, hogy zárják soraikat. A régi káderek és a gyurcsányos újítók kényszerű kompromisszuma a helyi viszonyok ismerői szerint esélytelenné teszik a pártot. Kósa Lajost jövőre egy párton kívüli agrárvállakozó próbálja megtáncoltatni.

A Fidesz 2002-ben csont nélkül verte az MSZP-t Hajdú-Bihar megye egyéni körzeteiben, az ellenzéki érthető módon csupán két helyen változtatott a felálláson a 2006-os választásokra. A kudarc ellenére az MSZP nem bontotta meg radikálisan vesztes sorait, aminek oka a háttérben dúló, döntetlennel zárult belháború lehet.

A Szilire szavazó Láyer helyett mást indítanak

A Fidesz részéről nem indul Hajdú-Bihar megyei egyéni körzetében az államtitkárverő Püski András. Az MDF-ből ebben a ciklusban kizárt, a Fideszbe tagozódott Nemzeti Fórum-tag az országos listán kap helyet.

Püski az Indexnek elmondta, nem tudja, hogy miért döntöttek így a Fidesz és a Nemzeti Fórum közötti együttműködési szerződés kidolgozói, mindenestre ő most "egy másik síkra került", a Nemzeti Fórumot országos szinten kell szerveznie, de bízik abban, hogy az ellenzéki párt országos listáján befutó helyhez jut.

Kérdés, hogy a Püski helyett induló hajdúböszörményi alpolgármester, Kiss Attila képes lesz-e legyőzni a szocialista Nagy Sándort, akit 2002-ben Püski csak a második fordulóban tudott legyűrni. Esélye egyébként bőven van, Nagy Sándor 20 éve próbálkozik, de még sosem győzött egyéniben, de erről lentebb.

Püski Andráson kívül, Láyer József sem indul 2006-ban: a politikus egészségügyi okokra hivatkozva mondott le a jelölésről, bár Fidesszel való viszonyáról sokat elárul, hogy ő az államfőválasztás első fordulójában az MSZP jelöltjére, Szili Katalinra adta voksát, később pedig kénytelen volt látási zavarokra hivatkozni.

Hajdúhadházán Láyer helyett ezért az a Tasó László nyíradonyi polgármester indul, aki a napokban ölelkezett össze egy szocialistával a pincehelyi kórház ügyeleti kifizetéseinek elmaradása miatt kavart viharban. Láyer a valamikor kisgazda színekben pompázó Tasó esélyeiről annyi közölt, hogy már húsz éve ismeri őt, és jó ideje az utódját látja benne.

Az MSZP önmagával versengett

Nagyobb a helyezkedés az MSZP berkeiben, ami nem csoda: a Fidesz-kormány 2002-es bukása ellenére az összes körzetben alulmaradtak a szocialisták, igaz, megyei szinten már nem volt ekkora a különbség, de a 7 listás helyből így is 4-et a Fidesz nyert el.

A Gyurcsány-féle fiatalítási hullám természetesen a Hajdú-Bihar megyei szervezetet sem hagyta érintetlenül, a megyei elnök 2003-ban Oláh Lajos lett. A "hazai ejtőernyősnek", a debreceni születésű, de Budapesten élő politikusnak kellett volna másfél év alatt sikeres csapatot gründolnia a megyében, ami egyelőre úgy tűnik, kevéssé sikerült.

Jelöltek 2006-ban
Választókörzet MSZP Fidesz 2002-es győztes Előnye (%)
1. Debrecen Oláh Lajos Pósán László Pósán László 15 (1.)
2. Debrecen Rónai György Halász János Halász János 11
3. Debrecen Forgács Barna Kósa Lajos Kósa Lajos 19 (1.)
4. Hajdúhadház Juhászné Lévai Tasó László Láyer József 23
5. Berettyóújfalu Gyula Ferencné Vitányi István Vitányi István 3
6. Püspökladány Csontos János Arnóth Sándor Arnóth S. 1
7. Hajdúszoboszló Hajdú Attila Márton Attila Márton Attila 15
8. Balmazújváros Tóth József Tiba István Tiba István 4
9. Hajdúböszörmény Nagy Sándor Kiss Attila Püski András 13

"Az MSZP legnagyobb ellensége az MSZP" - jellemzik helyi berkekben a megyei közgyűléshez köthető régi káderek és a fiatal, harmincas éveiben járó politikusok közötti villongásokat. A sok bába között elveszett a gyerek: a Fidesz legyőzésére a jelöltállítási viták lezárásáig nem tudtak koncentrálni.

A szocialisták verítékes jelöltállítására egyébként jellemző, hogy a novemberi küldöttgyűlésen a küldöttek már kész megyei területi listát kaptak kézhez, amin már nem változtathattak, azaz gyanítható, hogy a megyei vezetés előre leosztotta a helyeket.

Saját farkukba haraptak

Öt új név szerepel az MSZP listáján: Oláh Lajos mellett a fiatal, de kevéssé ismert Rónai György, illetve Hajdú Attila, akit Oláh úgy mutatott be az Indexnek, mint "területfejlesztési szakértőt", ám a megyei elnök hű szövetségesének jelölésén információink szerint még a választókerületi tagok is meglepődtek, mert azt sem tudták, kiről van szó.

Gyula Ferencné új jelölt, de ő is a "másodvonalbeli KISZ-tagságból" 20 éve szerveződött megyei pártelit, Juhászné Lévai Katalin (a megyei közgyűlés elnöke), Csontos János, Tóth József és az államtitkár, volt szakszervezeti fővezér Nagy Sándor köréhez tartozik. A 2002-ben elbukó, de most újraindított jelölteket nem Debrecenben küldik csatára, bízva abban, hogy vidéken nagyobb sikerre számíthatnak, mint Kósa városában.

Nagy Sándor egyébként annak ellenére próbálkozhat a 9-es, hajdúböszörményi körzetben, hogy mióta a többes képviselőjelölés létezik, tehát 1985 óta soha nem sikerült egyéniben nyernie. Jelöléséről állítólag nagy viták voltak a pártelnökségben, Vadai Ágnes, Újhelyi István és az Oláh Lajossal hasonló cipőben járó Veress József (az MSZP békési ejtőernyőse Szabolcsból) a végsőkig támogatták ellenében a fiatal Csige Tamást, végül mégis Nagy Sándor maradt a jelölt.

Agrárvállalkozó indul Kósa ellen

A debreceni polgármester, Kósa Lajos ellen az MSZP egy külsőst, a pártot az utóbbi időben aktívan támogató Forgács Barnát, a Magyar Agrárkamara alelnökét küldi. A szocialisták és az elismert agrárvállalkozó is reménykednek a győzelemben, de kevéssé valószínű, hogy a 2002-ben első fordulós győztes Kósát képesek lesznek kiütni.

A 2004-ben még a kormány agrárpolitikáját támadó és a Fidesz kegyeit kereső Forgács inkább abban reménykedhet, hogy Kósa kihívójaként országos szinten nagyobb publicitást szerez, és állítólag az MSZP országos listáján kap helyet az egyetemi tanárként is tevékenykedő vállalkozó, akinek gazdaságában a nyáron Hajdú-Biharba látogató Gyurcsány is megfordult.

Forgács Barna helyi ismertségében bízik az MSZP, a jelölt saját adatai szerint 470-szer szerepelt már a helyi sajtóban, hírnevét a Túlélők zenekar basszusgitárosaként is öregbíti. A névből egyébként nem egy metálzenekarra kell gondolni, ami a tankcsapdás rocker Kósa Lajos ellenében nem is volna rossz ötlet, inkább könnyed örömzenélésről van szó "az agráros kollégákkal együtt", Forgács fia szólógitározik a bandában.

Az elfogadott megyei lista is jól tükrözi: a párt nem helyi sikerekben, hanem a listában bízik inkább, ahová a helyi erőviszonyokat jellemző sorrendben kerültek a nevek: 1. Oláh Lajos, 2. Juhászné Lévai Katalin, 3. Gyula Ferencné, 4. Csontos János, 5. Hajdu Attila.

Nincsenek húzónevek az MSZP-nél

Mindenesetre helyi szinten sem túl könnyű észrevenni a szocialista jelölteket, országosan pedig még nem rúgtak labdába. A Budapestről egyre sűrűbben leutazó Oláh Lajos ugyan próbálja tartani az iramot a kényelmes médiatámogatással kampányoló Fidesszel, de akcióikkal eddig nem nagyon sikerült áttörniük.

A helyi viszonyokat jól ismerők szerint Oláh Lajosék nem tudnak fölmutatni meggyőző jelöltet, miközben olyan helyi reformszocialistákat hagytak ki a választásokból, mint az egyetemi tanárként, illetve tudósként ismert Bazsa Györgyöt, Daróczi Zoltánt vagy Orosz Istvánt, akik pedig időről időre hallatják hangjukat a párton belül is.