Orbán visszatér az átalakuló Fidesz élére?

2002.12.28. 10:06
A Népszabadság és a Magyar Nemzet is úgy tudja: Orbán Viktor tavasszal várhatóan visszatér a megújulásra törekvő Fidesz élére. A napilapok ezzel kapcsolatban egyaránt idézik Áder János ügyvezető alelnököt és Szemkeő Juditot, annak a polgári körnek a szóvivőjét, amelynek a volt kormányfő is tagja.
Feltételezhető

A Népszabadság szerint jobboldali politikusok nyilatkozatai alapján az feltétételezhető, hogy a volt miniszterelnök oly módon is az első számú vezetője lehet a Fidesznek, hogy az időközben - megújulás címén - jobboldali egységpárttá alakul. Az újság megjegyzi: hosszú időn keresztül kérdésesnek tűnt, hogy a jobboldalon - két választási vereség után - Orbán Viktor elképzelései szerint pártunió alakul vagy egységpárt jön létre. A volt miniszterelnök mindenekelőtt pártok uniójáról beszélt, s mint mondta, e szövetséghez a Fidesz, a kereszténydemokraták és a kisgazdák mellett a Fidelitas tartozna. Szerinte olyan formációt kell létrehozni, amely lehetővé teszi, hogy egyetlen szavazat se vesszen el a jobboldalon. Az MDF már az uniós elképzelés felvetésekor egyértelművé tette, hogy nem tartja időszerűnek a kérdést, s meg kívánja őrizni önállóságát. Az uniópárt, azaz egységpárt megalakítása kapcsán Dávid Ibolya pártelnök pedig azt mondta: "a Fidesz belügye, hogy hogyan kereszteli át magát".

Sejtetések

A Népszabadság szerint az valószínűsíthető, hogy az exminiszterelnök egységpárt megteremtésére készül. Idézi Szemkeő Juditot, a Szövetség a Nemzetért Polgári Kör szóvivőjét, aki az újságnak adott interjúban a közelmúltban úgy fogalmazott: "Orbán Viktor koncepciója, melyről a polgári körünkben is beszélgettünk, világos. Szerinte egy olyan valódi tömegpártra van szükség, amely képes több szellemi irányzatot tükrözni, és akár több tízezer embert befogadni." A Szemkeő Judit által elmondottakból - amit egyébként a Magyar Nemzet is idéz Orbán visszatérésével foglalkozó cikkében - az is kitűnt, hogy a volt miniszterelnök várhatóan január végén hozza meg döntését. Mindkét lap utal a Fidesz ügyvezető alelnöke, Áder János Info Rádiónak adott nyilatkozatára is. Eszerint sokan vannak a Fideszben olyanok, akik azt szeretnék, hogy Orbán Viktor kerüljön a párt élére. A politikus nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy ő is a volt miniszterelnököt ajánlja majd a Fidesz tavaszi kongresszusán pártelnöknek.