Tizenkét éves kortól büntetnék a gyermekbűnözést

2007.07.23. 07:17
A jelenlegi eszközökkel nem tudják kezelni az egyre nagyobb mértéket öltő gyermekbűnözést (14 év alatti elkövetőkről van szó), ezért az igazságügyi tárca 12 évre csökkentené a büntethetőség határát. Azt mondják, nem a börtönök megtöltése a cél, szabadságvesztésre amúgy sem ítélnék a gyermekkorú elkövetőket.

A gyermekbűnözésre vonatkozó korhatárt súlyos, életellenes bűncselekmények esetén 14-ről 12 évre kellene leszállítani, mondta nemrég a Napkeltében Kondorosi Ferenc, az igazságügyi és rendészeti tárca államtitkára. Ezt szakmai körökben többen, többször forszírozták már, de eddig sose fogadták meg a javaslatokat.

Több ezren lehetnek

Kondorosi az Indexnek kifejtette, ma problémát jelent az az évi 3800-4000 bűncselekmény, amelyet 14 év alattiak követnek el. Ezeknek a cselekményeknek a kétharmadát 12 és 14 év közöttiek követik el. Velük szemben büntetőjogi fellépésre nincs lehetőség, a rendőrség ilyen esetekben a gyermekvédelmi szakellátáshoz fordul. De ott nem a bűnelkövető gyermekekkel kellene foglalkozni, hanem a szociálisan hátrányos helyzetű, fogyatékos, rossz családi körülmények között élőkkel.

A gyermekkorúak túlnyomó többsége vagyon elleni bűncselekményeket követ el. Az esetek közel fele lopás, 15 százaléka betöréses lopás, de egyre több a súlyosabb megítélésű erőszakos, vagyon elleni bűncselekmény, a rablás is, egy 2003-as statisztika évi több emberölést is jegyzett.

Budapest legveszélyeztetettebb területei a forgalmas, fiatalok által tömegesen látogatott találkozási pontok (plázák parkolói, játéktermek, pályaudvarok, metróátszállási csomópontok, buszmegállók, illetve sokszor maguk a közlekedési eszközök).

Kondorosi Ferenc szerint jelenleg a gyermekvédelemnek sem eszközei, sem jogszabályi felhatalmazása sincs a bűnöző gyermekek szűrésére és kezelésére. Ezt a helyzetet a tárca a jelenleg folyó büntetőjogi kodifikációs munkában akarja megoldani.

Enyhébb eszközök

Igaz, konkrét előterjesztés még nincs. Jelenleg a törvény úgy szól, hogy a 14 év alattiak, azaz a gyermekek nem büntethetőek. A 14 és 18 év közötti fiatalkorúakkal szemben a felnőttekhez képest is csak enyhébb szankciókat alkalmazhatnak.

Az államtitkár elmondta, az új büntetőkódex előkészítéséhez kapcsolódóan készült a minisztériumban egy törvénytervezet a fiatalkorúak büntető-igazságszolgáltatási törvényéről. Ez a tervezet a gyermekbűnözés problémájára reagálva felveti egyes kirívóan súlyos élet elleni cselekmények esetében a büntethetőség leszállítását 12 évre.

Kondorosi szerint fontos azonban kiemelni, hogy nem célja a tárcának, hogy gyerekekkel töltsék fel a börtönöket. Ugyanis a büntethetőség leszállítása esetében 12 és 14 év közöttiekkel szemben szabadságelvonás nem alkalmaznának. A tárca olyan, a jelenlegi rendszerben nem szereplő programokat szeretne kidolgozni, amelyek képesek a bünelkövetővé vált gyermek integrációs esélyeit növelni.

A fiatalkorúakra vonatkozó szabályok az új büntetőkódex általános részével egy időben lépnének hatályba. A végleges tervezet közigazgatási egyeztetése az év végén kezdődhet meg.