A MALÉV-vezér, aki kétszer volt munkásőr

2009.01.19. 14:04

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Grósz Károly nagysikerű interjúja után jöjjön két újabb kibányászott darab a Munkásőr Filmstúdió tárából, amit a rendszerváltás bemutatásában partnerünk OSA Archivum kedzett el mindenki számára hozzáférhetővé tenni (részletek és lista arról, hogy mi várható még az idén itt). 

Jahoda Lajos elvtárs, a MALÉV-vezérigazgatója békésen pipázva mesélte el 1988-ban, hogy miért van tekintélyük a munkásőröknek a cégnél. A beszélgetésből a személyes élmények sem hiányoznak, sőt, egy vallomást is tartalmaz a felvétel arról, hogy bizony hiányzik neki az a légkör, amit kétszer is megtapasztalt a szürke egyenruhák világában. 

Jahoda Lajos 1982.12.20-től-1990.03.28-áig volt a Malév vezérigazgatója. Van, aki a  vezérigazgatói tevékenységét azóta is elismeri, Nagy Bálint, a Vodafone kommunikációs igazgatója, aki a MALÉV-nál kezdte marketinges pályáját, például így nyilatkozott róla egy tavalyi interjúban: "Szerencsére akkoriban Jahoda Lajos személyében zseniális vezérigazgatója volt a Malévnek. Ő nagyon korán megérezte, hogy elkerülhetetlen a piacnyitás, ezért elkezdte erre felkészíteni a vállalatot."

Jahodát végül nem a rendszerváltás sodorta el. 1990 márciusában azután váltották le, hogy egy terrorfenyegetésre hivatkozva leállította az oroszországi zsidók Izraelbe szállítását. Erről részletesen itt olvashat.

Nyilvánosságra hozott az OSA egy másik felvételt is, ebben Szabó Zoltán és Vajda János, mint meghívott MSZMP-s reformkörösök magyarázzák az aktuális belpolitikai helyzetet a Munkásőr Filmstúdióban. A beszélgetés a budapesti MSZMP Reformkör 1989 májusi, a Villányi úti pártiskola épületében rendezett nyílvános vita után készült. A beszélgetés végén ebből láthatóak bejátszáosk. A vitán a megjelentek a Munkásőrség feloszlatásáról és a többpártrendszer kérdéséről beszélgettek. Külön mókás, hogy már ekkor szóba került a Nemzetőrség megalakítása, igaz, nem a Simicskó István-i értelemben, hanem a Munkásőrséget keresztelték volna át.

Mindkét műsor szerkesztő-riportere Antal János volt.