Horn Gyula a Filmszemle zsűrijének elnöke

2009.02.03. 01:18

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Bereményi Géza Eldorádó című filmjének díszelőadásával megkezdődött a XXI. Magyar Filmszemle 1989. február 3-án, pénteken a Budapest Kongresszusi Központban.


A nyitó vetítés után - minden eddigi seregszemlénél gazdagabb programban - 33 játék-, illetve dokumentumfilmet, köztük 22 ősbemutatót láthat majd a közönség. Emellett információs bemutatókon peregnek a Balázs Béla Stúdió alkotásai, illetve a főiskolai hallgatók vizsgafilmjei.

    Az előző évekhez hasonlóan sok a dokumentumfilm a mezőnyben. Nem véletlen, hiszen a korábbi szemlék díjainak tükrében is ezek a művek filmgyártásunk legerősebb vonulatát képviselik. A szemle 14 dokumentumfilmje közül különösen nagy várakozás előzi meg Sára Sándor, Ember Judit, a Gulyás testvérek, a Böszörményi-Gyarmathy alkotópáros munkáinak vetítését.

    A játékfilmek sorában az ismert rendezők - Jancsó Miklós,
Mészáros Márta, András Ferenc, Jeles András - jelentkezése mellett új nevekkel is megismerkedhet a szakma és a filmbarát közönség. Az idei mustrán ugyanis feltűnően sok az elsőfilmes bemutatkozás. Különböző stúdiók, filmgyártó műhelyek képviseletében nyolc fiatal alkotó szerepel első munkájával a megméretést jelentő filmszemlén.

    A rendezvény iránti fokozott érdeklődést jól jelzi, hogy a hazai szakma képviselői mellett csaknem 30 országból több mint száz vendég - számos kritikus, producer, forgalmazó - érkezett Budapestre.

    A seregszemle alkotásait - Horn Gyula külügyminisztériumi államtitkár elnökletével - társadalmi zsűri értékeli, és február 8-án a záró díszelőadás előtt osztják majd ki a XXI. Magyar Filmszemle díjait. (MTI)

További MTI-hírek 1989. február 3-áról itt olvashatók.