Több mint anyós I.

2007.10.10. 11:56
Gyurcsány Ferenc anyósa az ország egyik legtitokzatosabb személyisége. Az Index három részes sorozatban dolgozza fel életművét. Első rész.

Apró Piroska hatalmáról legendák sora kering. Az ország egyik legbefolyásosabb családjába született. Veje révén most is a legbefolyásosabb család tagja. Az ismerősei szerint rendkívül éles eszű és mindig sima modorú hölgy idén 60 éves. Egy házban, de külön lakrészben él lánya családjával, azaz Gyurcsány Ferenccel. A villát még édesapjának, Apró Antalnak utalták ki, kertszomszédjuk Kádár János volt.

Apró Piroska mára megvált minden tisztségétől, hivatalosan főállású nagymama, idejét unokáinak szenteli. A Szalay utcában azonban van egy irodája is, ahol lányának, Dobrev Klárának az alapítványa működik. Az Altus vezetői is ott dolgoznak. Hetente néhányszor bemegy, találkozik emberekkel, telefonálgat.

Apró Piroskával kapcsolatban három izgalmas kérdést szokás feszegetni: Hogyan tudta kihasználni családja politikai örökségét saját befolyásának növelésére? Mennyit köszönhet személyes befolyásának Gyurcsány Ferenc, akár mint üzletember, akár mint politikus? Mennyiben befolyásolta a magyar belpolitikai életet a rendszerváltás óta? Ezekre a kérdésekre nehéz egyértelmű választ adni, hiszen az emberi viszonyok bonyolultabbak, mint az összeesküvés-elméletek. Ha egy híres ember bemegy egy közértbe, mindenképpen másképp néznek rá, mint a többiekre.

Apró Antal lánya születése óta különleges közegben él, a hatalom centrumában, ahova bejáratosak titkosszolgálati főnökök, miniszterek és nagy állami cégek vezetői. Ma is igaz, hogy sokszor elég valamiről elmondania a véleményét ahhoz, hogy jelentős döntéseket és fontos pozícióban lévő embereket befolyásoljon. Általában nem kér vagy utasít, hanem csak megjegyzést tesz, de elejtett szavainak súlyuk van. Apró Piroska beleszületett a hatalomba, és most is közelről figyelheti és informálisan befolyásolhatja a döntéseket.

Sosem lesz a címlapon

"Amikor újságírók keresték, mindig mondtuk, hogy átadjuk az üzenetet, de ne reménykedjenek. Piroska soha senkinek sem nyilatkozott" - mondta az Altus egyik volt munkatársa. (Apró Piroska 1997-2002 között volt Gyurcsány Ferenc cégénél az igazgatótanács elnöke.)

"Egyetlen egyszer fordult meg a fejében, kiáll a nyilvánosság elé, amikor a férjéről cikkeztek. Az eset nagyon felháborította, de aztán inkább akkor sem állt ki" - mondta egy forrásunk, a Gigastorage-ügyre célozva, amikor Dobrev Pétert a HVG összefüggésbe hozta a bolgár titkosszolgálattal és egy francia-bolgár szélhámossal. Apró Piroska helyett akkor a jogászai léptek, és a hetilap helyreigazításra kényszerült.

Apró Piroska ehhez a portréhoz sem akart nyilatkozni, megkeresésünket határozottan elutasította. Sok közeli ismerőse, barátja arra hivatkozva nem vállalta még a névtelen nyilatkozatot sem, hogy "Piroska nem szereti a nyilvánosságot, ezt tiszteletben kell tartani". Akik mégis beszéltek róla, mindannyian azt kérték, hogy se a nevüket se a tisztségüket ne írjuk meg. Azok is, akik ma már távol dolgoznak Aprótól vagy családjától, úgy vélik, hogy hátrány érheti őket, ha beszélnek Piroskáról.

Apró Piroska aurája akkor is félelmetes, ha a legtöbben kifejezetten kedves és konfliktuskerülő embernek írták le. Szinte minden forrásunk szerint ereje jóval nagyobb, mint amekkorának látszik. Ha Apró Piroska nem is akkora hatalmú ember, mint sokan vélik, annyit sikerült elhitetnie magáról, hogy jobb nem rosszban lenni vele.

Apró Piroska 2006-ban, Csiha Judit és Kósáné Kovács Magda társaságában

Szovjet internátus

Apró Piroska kemény időkben született, apja a korszak egy fontos politikusa. A család akkori életéről nem sikerült sokat megtudnunk, egy történet azért árulkodó. Egy pedagógus szakember mesélte: "Moszkvában jártunk, talán 1960-ban, és találkoztunk egy főváros környéki iskola igazgatójával. Egy olyan intézményt vezetett, ami Makarenko elvei szerint működött, és az ottani módszerekről beszélgettünk. Egyszer csak azt mondta, hogy az »önök egyik vezetőjének a lánya is hozzánk jár. Otthon nem bírtak vele, és ide küldték. Apró Antal lányáról van szó«."

Piroska akkoriban 15 éves lehetett. Más forrásból azt hallottuk, hogy fiatal korában sok problémája volt lázadó természete miatt, és ezért küldték - apja közbenjárására - bulgáriai külszolgálatra.

1958-as kormánytagok esküje. Münnich Ferenc, Kádár János és Kállai Gyula mellett Apró Antal, akkor első elnökhelyettes

Makarenkói pofon

Anton Szemjonovics Makarenko, pedagógus, író 1888-1939. A 20-as évektől több nevelőotthont szervezett, utcagyerekeket és fiatal korú bűnözőket igyekezett sajátos pedagógiai módszereivel jó útra terelni. Fontos eszköze a közösségi munka és a tanulás összekapcsolása volt. Sokat átvett a nyugati reformpedagógiai irányzatokból, de kommunaként működő iskolái hierarchikusabbak voltak. Iskoláiban fontosak voltak az előre megszabott közösségi célok, amelyek meghatározták a bentlakók mindennapjait. Ellenezte hogy verjék a gyerekeket, de bizonyos kivételes és indokolt esetekben elcsattanhatott egy pofon. A "makarenkói pofon" azóta fogalommá vált.

Titkos emberek között

Apró Piroska lényegében beleszületett a titkokba. Kilencéves volt 1956-ban, amikor édesapja máig tisztázatlan körülmények között egyik aláírója lett a Kádár János vezette új kormány kiáltványának. Apró Antal összesen 31 évig volt a különböző néven működő kommunista párt politikai bizottságának tagja, 1945-1989 között parlamenti képviselő. Ő beszélt a párt nevében Rajk László újratemetésén arról, hogy koncepciós per Magyarországon soha többé nem fordulhat elő, és ő jelentette be az Országgyűlésben Nagy Imre kivégzését is. Nem számított a legbefolyásosabb politikusok közé, inkább csak sodródott az eseményekkel. Viszont évtizedekig minden, az ország életét alapvetően meghatározó döntésnél ott volt.

Piroska testvére, ifjabb Apró Antal - több kommunista vezető gyerekéhez hasonlóan - a titkosszolgálatnál dolgozott, a Medgyessy Pétert is beszervező III/II-es főcsoportfőnökségnél. Fontosságát jellemzi, hogy az első szabadon választott Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága előtt a titkosszolgálatokért felelős miniszter, Boross Péter név szerint megemlítette.

Boross arról beszélt, hogy a III/III-asokon kívül szakértelmük miatt szinte mindenkit megtartottak a nemzetbiztonságiak közül a demokráciában is, kivéve az olyan kommunista nagykutyákat, mint például ifj. Apró Antal. Ezt a tizenhét évvel ezelőtti ülés egyik résztvevője mondta.

Ifjabb Apró cége a ferihegyi repülőtér biztonságán is őrködött

A rendszerváltás után ifj. Apró Antal magánnyomozói vállalkozásokba fogott, elsőnek az S-Komplex nevűt alapította meg. Az S-Komplex többek között a ferihegyi repülőtér biztonságán is őrködött. A cég felügyelő bizottságának három évig Apró Piroska is tagja volt. Információink szerint ifj. Apró Antal nemzetbiztonsági szakértőként egyes ügyekben dolgozott a Horn-kormánynak is.

Az S-Komplexnél volt társtulajdonos néhai Nagy Lajos, aki 1990-ben a Nemzetbiztonsági Hivatalt (NBH) vezette. Nagy a család közeli barátjának számított. A III/I-es csoportfőnökség kötelékében Saigonban, illetve a 80-as években New York-ban szolgált. Amerikában a magyar kémelhárítás második embere volt. A 2006-ban elhunyt férfi fiatal özvegye, Nagyné Svoboda Petra 2002 óta Apró Piroska mellett dolgozik, a titkárnője.

Apró Piroska unokatestvére, Vajda József is magas rangú titkosszolgálati vezető volt, 1994-ben az NBH második emberévé nevezték ki. Ifj. Apró Antal gyermekei - Piroska unokahúga és unokaöccse - magánnyomozó-irodákat vezetnek.

Közkedvelt vélekedés a jobboldalon és publicisztikák visszatérő fordulata, hogy idősebb Apró Antal maga is titkosszolgálati ember volt, jobbos toposz, hogy a KGB őt bízta meg Kádár János megfigyelésével. Erre azonban semmilyen bizonyíték sincs, és az általunk megkérdezett tekintélyes történész szakértő szerint ez egyáltalán nem valószínű.

Mata Hari a Gyurcsány nagyi?

Sokat emlegetett pletyka, hogy Apró Piroska maga is ügynök volt a gazdasági hírszerzésnél. Apró Piroska a rendszerváltás előtt külkereskedelmi területen dolgozott. 1970-74 között a bulgáriai magyar kereskedelmi kirendeltség titkára volt, majd 1980-ban visszatért Szófiába, akkor már a kirendeltség helyettes vezetőjeként. Egy év múlva a Külkereskedelmi Minisztériumhoz került, ahol 1988-ban miniszter-helyettessé nevezték ki.

A szófiai kiküldetések - mint akkoriban szinte minden állami kiküldetés - nagy eséllyel együtt járhatott jelentési kötelezettséggel. Második kint tartózkodása alatt, a kirendeltség második embere lévén, szinte bizonyos, hogy komolyabb jelentéseket is írattak vele.

A minőségi hordozható Minivizor készülékek a Videoton gyárában

Kenedi János kutatásai szerint a magyar és a bolgár titkosszolgálatok élen jártak a nyugati technológiák vasfüggöny mögé csempészésében. A Videoton az egyik legfontosabb keleti üzem volt, amelyik elég sikeresen másolt a COCOM-listás (tehát a kommunista rezsimek előtt titkolt technológiának számító) termékeket. Apró Piroska a két bolgár kiküldetés között a Videotonnál dolgozott, különböző vezető pozíciókban.

Apró Piroska a Videotonnál számítástechnikai igazgató-helyetességig vitte, és a Videoton elsősorban számítástechnikai termékeket koppintott. Ezt a cég lapunknak dolgozó egykori mérnöke is megerősítette, azt azonban nem tudta, hogy Apró Piroskának volt-e köze a kémkedéshez: "Piroska Budapesten dolgozott, a központi irodában, nem a fehérvári gyárnál. Külkereskedelmi területen mozgott, főleg a bolgárokkal tárgyalt."

Szerelem vagy utasított nász?

Apró Prisoka férjéről, Dobrev Péterről is kering a pletyka, hogy a bolgár titkosszolgálat embere lehetett. Ezt a hazai jobboldali publicisták hajlamosak kész tényként kezelni, bizonyíték azonban erre sincs. Piroska első szófiai tartózkodása alatt ismerkedett meg Péterrel, aki később bolgár cégek magyarországi képviseletén dolgozott Budapesten. Ezek többek véleménye szerint a bolgár titkosszolgálat fedőcégei voltak, de ezek az állítások sincsenek bizonyítva.

Hogy a feltételezéseken alapuló találgatásokkal óvatosan kell bánni, jól mutatja a Google találati listája: Dobrev Péterre keresve több tucat írást olvashatunk arról, hogy a pápa elleni 1981-es merényletet is biztosan ő szervezte. Ezt azonban csupán arra hivatkozva állítják a többségükben anonim szerzők, hogy "hiszen a támadás mögött bolgár titkosszolgálat állt".

A korabeli viszonyokat jól ismerő egyik forrásunk szerint tipikusak voltak a pártelitben a felülről irányított, dinasztikus, internacionalista házasságok, és ebbe a képbe beleférhetett a Dobrev–Apró-nász is. Közeli ismerőseik nem kételkednek abban, hogy tényleg szerették egymást. A család egyik barátja úgy látta, hogy kifejezetten meghitt volt a viszonyuk, szabad idejükben sokat utaztak, idősebb korukban is kedvelték a kalandosabb kirándulásokat, például sivatagi túrát tettek a 90-es évek végén. Dobrev Péter 2002-ben hunyt el.

Kutattak a beosztott után

Tény, hogy Apró Piroska körül sokan foglalkoztak titkosszolgálati tevékenységgel. Tartózkodó és diplomatikus modorára nyilván hatott, hogy titkokkal teli emberek között nőtt fel. Több vele kapcsolatba került ember is úgy érezte, hogy különleges, titokzatos légkör lengi körül.

A már említett családi barát és volt NBH-főnök, Nagy Lajos állítólag magánnyomozói megbízásokat kapott a 2000-es évek elején Apró Piroskától, akinek üzleti ügyei intézéséhez kellettek bizalmas információk. Forrásunk ezt nem tudta bizonyítani, de személyes élményei alapján meg volt győződve igazáról.

Más forrásból azt hallottuk, hogy ifj. Apró Antal is rendszeresen szállít híreket a családnak. Informátorunk szerint évek óta azt terjeszti magáról, hogy a Gyurcsány-kormány megalakulása óta összeveszett Piroskával és családjával is. "Így akar az elégedetlenkedők közelébe férkőzni, és ha Feri ellen készülnek valamire, azt időben kiszagolni. Persze hülye, aki hisz a Tóninak, nem is tudom, hogy van-e még ilyen" - mondta a baloldali elitet jól ismerő forrásunk. Máshonnan úgy értesültünk, hogy az Apró testvérek viszonya kifejezetten jó, Antal rendszeresen látogatja Piroskát a Szalay utcai irodában.

"Piroska titkárnőjének le kell adni, hogy ki és mikor megy be Klára alapítványához"

Van olyan volt altusos, aki meg van győződve róla, hogy kutattak a múltjában. "Olyan dolgokat tudtak a családomról meg az iskoláimról, amiket én biztos, hogy sohasem mondtam a cégnél senkinek." A Szalay utcai iroda úgy tűnik, mintha konspiratívan működne: "Piroska és Klára vendégeit ügyesen kell irányítani, ha nem akarják, hogy találkozzanak egymással. Máskor viszont kívánatos, hogy aki Klárához megy, az beugorjon Piroskához is, vagy fordítva."

Előzetes

Sorozatunk következő része Piroska politikai kapcsolatrendszerével foglalkozik majd. Az is kiderül, hogy melyik híres magyar politikussal járt a hatvanas években.

A címlapképet köszönjük a szivarfa freebolgnak!