(c) 2006 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
Kecskeméten fideszes verte a volt fideszest

A Bács-Kiskun megyei közgyűlésben abszolút többséget szerzett a jobboldal. Az MSZP Kecskemétet is elvesztette.

()
2006. október 1., vasárnap 22:02



Az ország legnagyobb megyéjét a koalíciós pártok négyfős többséggel vezetik ugyan, az országgyűlési választásokon kialakult erőviszony viszont lényegesen eltér a közgyűlésitől. Tavasszal a tíz egyéni választókerületből egyedül a kiskunfélegyháziban győzött szocialista jelölt. (Ez még mindig jobb arány az 1998-asnál vagy a 2002-esnél, a jobboldal mindkétszer megnyerte mind a tíz egyéni választókerületet.)

A megyei közgyűlésben most fordult a kocka. A Fidesz-KDNP 28, az MSZP 14, az SZDSZ 3, az MDF egy mandátumot szerzett.

A kecskeméti polgármester színeváltozása - Szécsi Gábor a Fideszt hagyta ott az SZDSZ kedvéért - többször szolgáltatott témát az országos lapoknak is. Húzása az országgyűlési választáson nem jött be, 194 szavazat különbséggel, a szoros eredmény miatt hetekig tartó huzavona után, ugyanis a fideszes Horváth Zsolté lett a mandátum. A negyven éves, a várost 1998 óta vezető Szécsi Gábor a koalíciós pártok jelöltjeként ismét megméretteti magát, a Fidesz a tavasszal területi listáról országgyűlési mandátumot szerzett, Szécsihez hasonlóan ugyancsak negyven éves Zombor Gábor orvos-jogászt indítja ellene.

Kecskeméten Zombor Gábor 58, Szécsi 40 százalékot szerzett.

Az érseki székhely Kalocsa városát némi meglepetésre egy SZDSZ-es politikus, Török Gusztáv Andor irányítja tizenhat éve. Legutóbb a szavazók 75 százaléka adta rá voksát, míg a fideszes jelölt csupán 22 százalékot kapott. Népszerűsége abban (is) rejlik, hogy remekül ráérez a közhangulatra, így fordulhatott elő, hogy liberális politikusként ellenezte településén menekülttábor létesítését.

Török Gusztáv Andor vasárnap magabiztosan verte fideszes ellenfelét. Baján, Kiskőrösön és Kiskunmajsán fideszes, Kiskunhalason MSZP-s, Kiskunfélegyházán SZDSZ-MSZP-s győzelem született.

Vége

az oldal tetejére