(c) 2006 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
Fideszes lett Tarlós utóda Óbudán

Óbudán fideszes jelölt követi Tarlós Istvánt a polgármesteri poszton. Bús Balázst 44,23 százalék támogatta.

()
2006. október 1., vasárnap 21:28



Bús Balázs, a Fidesz-KDNP jelöltje 44,23 százalékkal nyerte a polgármesterválasztást. Pető György, az MSZP jelöltje a második helyen végzett 39,41 százalékos támogatottsággal. Harmadik helyen a függetlenként indult Csire János végzett, őt a szavazók 16,36 százaléka támogatta.

Az OVB adatai alapján a Fidesz a képviselőtestületben 13 mandátumot szerzett, a KDNP 2-t, az MDF 1-et. Az MSZP 13 képviselőt, az SZDSZ 3, az Óbudáért-Békásmegyerért Egyesület 1 képviselő jutott mandátumhoz.

A III. kerületben 1990 óta mindig Tarlós Istvánt választják polgármesterré. Helyzetét megkönnyítette, hogy a Fidesz nem indított ellene jelöltet. A képviselő-testületbe huszonkét szocialista és szabad demokrata politikus került be, a Fidesz-MDF-MKDSZ-t tíz, a MIÉP-et két, a Centrumot egy politikus képviseli. A 2006-os országgyűlési választáson két MSZP-s politikus, Orosz Sándor és Donáth László szerzett mandátumot.

Ha úgy vesszük, valamennyi óbudai polgármester-jelölt Tarlós István köpönyegéből bújt elő, mindhárman ugyanis alpolgármesterei voltak a főpolgármester-jelöltnek az elmúlt ciklusban. A főpolgármesteri címre aspiráló Tarlós István távozásával a Fidesz 1990 óta most először állít önálló (a KDNP-vel közös) jelöltet. Bús Balázs a tavaszi országgyűlési választáson egy vereséget már elszenvedett a kerületben. A szocialista Pető György, aki az MSZP-ben "kommunikációs és marketingműhelyet" vezet. Csire János független polgármesterjelölt indulása inkább Búsnak jön rosszul.

A választási kampányt kölcsönös rágalmak kísérik: Csire a szocialista Pető esetleges ügynökmúltjára utalt egy kampánykiadványban, Pető cserébe azzal vádolta meg a független jelöltet, hogy kampányának fő támogatója és szervezője az éjszakai élet hírhedt, közismert alakja.

Vége

az oldal tetejére