(c) 2006 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
Gegesy ötödik ciklusát kezdheti a Ferencvárosban

Gegesy Ferenc az ötödik polgármesteri ciklusáért szállt ringbe, az SZDSZ-es politikus úgy is nyert, hogy a szocialisták ezúttal nem támogatták, így Kökény Mihály volt egészségügyi miniszterrel is meg kellett küzdenie a fideszes Kandolka László mellett.

()
2006. október 2., hétfő 0:02



Az MSZP-s Kökény Mihány, volt egészségügyi miniszter indulása sem zavarta meg a IX. kerületet 1990 óta irányító SZDSZ-es polgármester győzelmét: Kökény elvitt 22 százalékot, de a polgármesteri szavazatok összesítése alapján Gegesy megtarthatja székét, 40,1 százalékkal nyert a 35 százalékot elérő fideszes Kandolka László előtt.

A közgyűlésben a koalíció együtt szűk többséget szerzett, a 25 mandátumból 13-at nyertek el az egyes körzetekben már eleve közösen indult jelöltjeik.

Gegesy Ferenc 1990 óta a Ferencváros polgármestere. Az SZDSZ-es kerületvezető pártját és a szocialistákat 16, a Fidesz vezette pártszövetséget 9, a MIÉP-et és a Centrumot egy-egy politikus képviseli. A testületbe jutott még egy független görög és egy német képviselő is. A 2006-os országgyűlési választáson Gegesy Ferenc polgármester egyéni képviselői mandátumot is szerzett.

A Demszkyhez, Dercéhez hasonlóan az ötödik polgármesteri ciklusáért versenybe szálló SZDSZ-es polgármesternek ezúttal nemcsak a jobboldal jelöltjével, Kandolka Lászlóval kell megküzdenie, hanem - mivel pártja politikájával szembe menve összeakaszkodott a helyi szocialistákkal - egy erősnek MSZP-ssel is, a volt egészségügyi miniszter Kökény Mihállyal is, jóllehet a jobboldal sem egységes már: az MDF-nek saját jelöltje van. A budapesti kerületek közül az utóbbi időben az egyik leglátványosabb fejlődésen keresztül menő IX. kerületben 1990 óta meghatározó a liberális és szocialista fölény, ezt láthatóan a szocialisták is fölismerték. Kökény ugyanis azzal kampányol, hogy ő az MSZP-SZDSZ koalíciót támogató jelölt, Gegesyre pedig a jobboldali bélyeget próbálják rásütni, illetve azt, hogy nem visszonozza Kökény tavaszi gesztusát, aki visszalépett az így parlamenti mandátumot is szerző Gegesy javára. A koalíciós egyéni jelöltek is megosztottak, 12 választókerületből csak 4-ben indul önállóan SZDSZ-es, a liberálisok ráadásul azt az MSZP-s Bánsághi Tamást is támogatják, aki Gegesy egyik fő ellenfele a kerületben.

Vége

az oldal tetejére