(c) 2006 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
Zuglót visszahódította az SZDSZ

Az SZDSZ-es Weinek Leonárd nyerte a XIV. kerületben a polgármesteri posztért folytatott küzdelmet.

()
2006. október 1., vasárnap 21:25



Az SZDSZ-es Weinek Leonárd nyerte a XIV. kerületben a válsztást a polgármesterségért folytatott küzdelemben. Az MSZP-SZDSZ jelöltjének 47,62 százalékos a támogatottsága. Az eddigi polgármester, a fideszes Rátonyi Gábor második helyen végzett 46,21 százalékos támogatottsággal. A Zuglói Polgárok Egyesülete jelöltje 3,48 százalékot kapott, az MDF-es jelölt Seres Andrást 2,68 százalék támogatta.

Az OVB adatai alapján a Fidesz 13 mandátumot kap a képviselőtestületben, az MSZP 12-t, az SZDSZ 5 mandátumot, az MDF, a MIÉP, illetve a Zuglói Polgárok Egyesülete 1-1 helyet.

Hiába választották meg polgármesternek a Fidesz-MDF-MKDSZ színeiben induló Rátonyi Gábort, a képviselőtestület összetétele nem a jobboldal szíve szerint alakult: a Fidesz vezette pártszövetség kilenc, a MIÉP egy mandátumot szerzett, míg az MSZP és az SZDSZ összesen huszonkettőt. A 2006-os országgyűlési választáson a polgármester az MSZP-s Baráth Etelétől szenvedett vereséget, és a másik XIV. kerületi választókerületben is MSZP-s politikus, Csiha Judit végzett az élen.

Rátonyi Gábor ellen a koalíció Weinek Leonárdot indítja , az MDF Seres Andrást, a Zuglói Polgárok Egyesülete pedig Füzy Mártonnét. Rátonyi négy éve éppen annak köszönhette polgármesterségét, hogy a koalíciós pártok nem tudtak megállapodni a visszalépésekről. Most az MSZP elfogadta, hogy az SZDSZ-es Weinek, a Central European Trust kockázati tőkealap vezetője legyen a közös jelölt.

Rátonyi célja a győzelem mellett, hogy szűnjön meg a társbérlet, vagyis ne csak a polgármester, hanem a képviselő-testület is jobboldali legyen. Ha így lenne, akkor még egyszer nem fordulna elő, hogy a testület a polgármester háta mögött adjanak pénzt egy ingyentankönyvre , amelyben az MSZP-s Hiller István és Molnár Csaba is felbukkan.

Vége

az oldal tetejére