(c) 2006 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
Győr-Moson-Sopron megye a Fideszé

A megyei közgyűlésben biztos a jobboldal abszolút fölénye, a két megyei jogú várost is fideszes polgármester irányíthatja majd.

()
2006. október 2., hétfő 0:11



Győr-Moson-Sopron megye közgyűlésében a szavazatok száz százalékos feldolgozottsága szerint a 41 helyből 26-ot tölthet be a Fidesz, 12-t az MSZP, kettő az MDF, és egyet a Nemzeti Fórum. Ez utóbbi képviselő az MDF egykori oszlopos tagja, Medgyasszay László.

Győrben a fideszes Borkai Zsolt ülhet a polgármesteri székbe, a voksok 49,53 százalékát szerezte meg. Az MSZP jelöltje, Kun András 35,15 százalékot kapott, Schmidt Péter független jelölt 6,71, Kovacsics Imre független jelölt 6,02, az MDF-es Szabó József pedig 2,59 százalékkal zárt. A várost korábban 12 évig irányító MSZP-s Balogh József nem indult az idei választáson.

Sopronban is a jobboldal nyert, az eredmény immár végleges. Fodor Tamás, a Fidesz jelöltje a voksok 44,09 százaléklának köszönheti polgármesteri székét. A korábbi polgármester, az MSZP-s Walter Dezső 40,82 százalékkal zárt, Németh Árpád, a Soproni Védegylet Szövetség Sopronért a szavazatok 11,57 százalékát szerezte meg.

Győr-Moson-Sopron az ország három megyéjének egyike, ahol a megyei közgyűlés többségét az előző ciklusban is a jobboldal adta. A legtöbb képviselőt (17) ugyan az MSZP adta, de a Fidesz és az MDF (16+6) kényelmes többségben vezette a megyét. A tavaszi országgyűlési választáson a hét egyéni választókörzetből ötben győzött a Fidesz-KDNP, kettőben az MSZP.

A Győrt tizenkét éve irányító Balogh József nem indult újra a polgármesteri posztért. Az MSZP Kun András alpolgármestert indította helyette, akinek legnagyobb ellenfele a Fidesz-KDNP színeiben induló tornász olimpiai bajnok Borkai Zsolt. Négy évvel ezelőtt lehallgatási botrány borzolta a kedélyeket, de a mai napig nem lehet tudni, hogy ki helyezte el a készülékeket Balogh polgármester és a jegyző irodájában.

Sopronban a Fidesz-KDNP-s Fodor Tamás és az MSZP-SZDSZ-es Walter Dezső között dőlhet el a polgármesteri cím sorsa.

Vége

az oldal tetejére