(c) 2006 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
Egerben bukott az MSZP, a megyében döntetlen a vége

A Heves megyei közgyűlésben 20:20-ra végzett az MSZP és a Fidesz. Nagy Imre szocialista polgármester kénytelen lesz átadni a helyét Habis Lászlónak, az Egri Lokálpatrióta Egylet jelöltjének. A megye két további városát szocialista, egyet fideszes politikus irányít majd.

()
2006. október 1., vasárnap 23:30



A Heves megyei közgyűlésben a szavazatok száz százalékának feldolgozása után patthelyzet alakult ki. A 10 000 lakosnál nagyobb településeken az MSZP 6, a Fidesz 4, míg a kisebb településeken a Fidesz 16, az MSZP 14 mandátumot szerzett. Összesítésben tehát 20:20-ra végzett a két nagy párt.

A koalíció ugyanakkor elveszítette Eger városát: az Egri Lokálpatrióta Egylet jelöltje, Habis László nyert a város eddigi szocialista polgármestere, Nagy Imre előtt. Habis 52,66, Nagy 47,34 százalékot szerzett. A város és a megye eddig szocialista fellegvárnak számított.

A városok közül Gyöngyösön, Hatvanban szocialista, Hevesen fideszes jelölt lett a polgármester.

2002-ben a megyei közgyűlésébe a koalíció részéről huszonhárom, a Fidesz vezette jobboldali szövetségből tizenkét képviselő jutott be. A tavaszi országgyűlési választáson - és négy évvel ezelőtt is - a hat Heves megyei választókörzetből hatban nyert a szocialista jelölt.

Az 1990-es választáson még függetlenként indult Nagy Imre 1998-ban az MSZP és az SZDSZ támogatásával szerezte meg a polgármesteri széket, négy év múlva ismételt. 2002-ben nem volt nehéz dolga, a Fidesz a belső csatározásaival volt elfoglalva, ezért nem tudott ideális jelöltet állítani. Demeter Ervin 2005-ben vette át az egri Fideszt, de Hevesben vele sem szereztek egyetlen egyéni képviselői mandátumot sem.

Vége

az oldal tetejére