Belföld

Nem értik, hogy mi fáj

2007. január 25., -

"Ez műbalhé. Ez jár. Ez szabályos." - nagyjából így fogadták az országgyűlési képviselők, hogy a sajtó felmelegítette a munkájuk után járó költségtérítések nagyságát és kifizetésük ellenőrizetlenségét, összegyűjtöttük a reakciókat. Majdnem Kovács László háza elejét is szó érte, miután az EU-biztos egy kis időre a hálózat csapdájába szorult, izgalmas kalandjairól nálunk olvashat.

A vicc az, hogy ugyan a nagy felháborodást látva a hét elejére a pártok kommunikátorai eljutottak odáig, hogy azt ismételgessék: ötpárti egyeztetés, ötpárti egyeztetés, de azt még mindig nem fogja fel a szakma (muhaha): hogy nem feltétlenül az összeg nagyságával van a baj, hanem azzal, hogy számlázás nélkül csak akkor dolgozik az ember, ha át akarja verni a munkaadóját vagy az államot.

Hány őszödi őszinteségcunami kell még ahhoz, hogy a magyar politikus legalább nyomokban hasonlítson nem kiskapukon közlekedő, nem az állam csecsét szopó idális állampolgárhoz?


"Kis szívem! Hazugság az, ami a lapjukban megjelent. De amúgy nem nyilatkozom."

Csontos János képviselő, MSZP, 18,1 millió forint (Blikk)


Csak annyi pénzt vett fel az Országgyűléstől, amennyi járt neki, kommentálta a 2002-2005-ös időszak csúcstartója az RTL Klubnak múlt héten.

Lázár János, Fidesz, 18,2 millió forint (RTL Klub)


"–"

Szili Katalin házelnök, MSZP, 13,6 millió forint (Blikk)


"Azt nem értem, hogy hirtelen 16 év után miért lett ez ennyire nagy téma, de tudomásul kell venni (...), és ennek megfelelően változtatni kell a szabályozáson"

Kuncze Gábor, SZDSZ, 12,1 millió forint (MTI)


Rengeteg költsége van egy képviselőnek, így méltányos, hogy azt kifizetik neki. Sok idő és adminisztráció lenne, ha minden költést számlával kéne igazolni, így nem rossz ez a rendszer. Meg kell becsülni, hogy ennyire a nyilvánosság előtt élnek.

Mécs Imre, MSZP, 5,8 millió forint (FigyelőNet)


"Ha tételesen elszámolnánk a kiadásainkról, még több lenne a költségünk. Többek közt albérletre, rezsire, mobiltelefonra, parkolásra, irodafenntartásra és utazásra költünk nagyon sokat"

Göndör István képviselő, MSZP, 17,8 millió forint (Blikk)


Kapolyi az Indexnek múlt héten még azt mondta, hogy ő nem vett fel költségtérítést, az automatikusan jött. Szerinte a helyiek támogatására legalább a tízszeresét visszaadta az összegnek. Kapolyi szerint egyébként ezekkel a kérdésekkel csak azt érjük el, hogy az olyanok mint ő, a támogatásaikkal együtt visszavonulnak. A leggazdagabb képviselő végül sajtótájékoztatón jelentette be, hogy lemond a költségtérítésről.

Kapolyi László leggazdagabb képviselő, MSZP, 13,8 millió forint (Index)


A költségtérítés nem kiváltság, azt pedig, hogy a képviselők ingyen utazhatnak, meg is szüntették. A képviselői munka költségekkel jár, ennek megtérítését törvény szabályozza, így a költségtérítés jogszerű.

Herényi Károly, 13,1 millió forint (FigyelőNet)

Kovács László neve mellett viszont csak tévedésből szerepelt, hogy 2005-ben 3,8 millió forintnak megfelelő költségtérítést vett fel az Országgyűléstől. A nyilvántartás hibáját (még két képviselőnél voltak hibásak az adatok) az OGY hivatala csütörtökön javította.

A Brüsszelben tevékenykedő, az itthoni képviselőségről 2004-ben lemondott EU-biztos alaposan meglepődött, amikor megkérdeztük, lemondása után miért kapott - mint a többi gyakorló képviselő - havi átlagosan 310 ezer forintot szállás és egyéb költségek térítésére. "Én biztosan nem kaptam" - mondta az Európai Bizottság adópolitikai és vámügyi biztosa, és igaza volt.

A költségtérítés gyakorlata
A képviselők felmerülő költségeinek térítését egy 1990-ben kelt törvény szabályozza, amit azóta többször módosítottak. A képviselő fizetés (alapdíj) mellett az országgyűlési képviselők szállásra és egyéb költségekre kaphatnak juttatást. Az előbbit az alapdíj felében határozták meg. Ezt akkor kapják, ha az adott képviselőnek a választókerületében (ha egyéniből jutott be) nincs lakása. Az egyéb költségeket a lakóhely és Budapest közötti távolság határozza meg. Akinél pl. ez a távolság 150 és 200 km között van, az alapdíj 130 százalékát kapja (0-50: 85%, 50-100: 100%, 100-150:115%, 150-200: 130%, 200-250: 145%, 250- : 160%). Egy budapesti az alapdíj 70 százalékát kapja - a juttatás ugyanis nemcsak útiköltségre szól, csak az alapján számolják ki.
N;
hirdetés
N;